– Det er ikke greit med sosiale nettsteder som brukes til mobbing, sier Sakse K. Viggen (15).

I vår fremmet Ungdommens bystyre (UB) sak om å sperre tilgangen til Ask.fm. Få dager etter det politiske vedtaket i formannskapet, fikk ingen trondheims-elever tilgang via skolens nett-verk.

– Vi var ikke sikker på om de voksne hadde peiling på hva dette var da vi fremmet saken, sier lederen for oppvekstkomiteen i UB, Sakse Kvikshaug Viggen.

Førte til selvmord

Selvmordene til de britiske ungdommene Daniel Perry (15) i og Hannah Smith (14) i fjor sommer førte til en stor offentlig debatt om Ask.fm. Begge tok sitt eget liv etter mobbing via nettstedet. Statsminister David Cameron tok til orde for en boikott av nettsteder som ikke tar ansvar for å hindre digital mobbing.

Ask.fm er basert på at man stiller hverandre spørsmål. Gjerne anonymt, og åpner for sjikane, hets og trusler.

– På profilen har du en side hvor alle kan gå inn anonymt og stille deg spørsmål anonymt, forklarer Magnus Stormo (15).

– Problemet er at folk ikke bare stiller spørsmål. Mange slenger dritt og alle som følger brukeren kan se det. Det er lettere å si slemme ting når ingen vet hvor det kommer fra, sier Maline Andersen (15).

– For et år siden hadde nesten alle jeg kjenner på skolen en profil på Ask.fm, nå er det kanskje bare halvparten igjen, sier Solveig Berg Larsen (14).

Snakker lite om nettmobbing

De har selv opplevd ubehageligheter på nett og sett at mobbing rammer andre.

– Det er jo ikke bare på Ask.fm dette skjer, men det er vanskeligere å mobbe på Facebook for eksempel. Du må stå for det. Eller opprette en køddeprofil, sier Sakse K. Viggen.

Venner blir tagget i stygge bilder eller videoer, og det kommer uønskede kommentarer innimellom.

– Vi snakker egentlig ikke så mye om nettmobbing med venner, derfor var det flott at Ungdommens bystyre tok det opp. For når vi først tar opp sånne ting har alle en mening. Det angår oss, sier medelev Solveig Berg Larsen.

Ask.fm tok kontakt

Etter at Trondheim kommune sperret Ask.fm fra elevnettet, tok det latviske selskapet kontakt.

– De ville ha en forklaring på hvorfor og på hvilket grunnlag vi stengte dem ute. Og det fikk de. Vi la til grunn ungdommens egen argumentasjon, sier it-sjef i kommunen, Harald Moe.

– Det er forbilledlig og artig at initiativet kom fra Ungdommens bystyre, en gjeng med flinke folk.

Til nå er dette det første nettstedet kommunen stenger ned manuelt, spesifikt på grunn av mobbing.

Skanner hele døgnet

Sikkerhetssystemet til kommunen filtrerer nettverket kontinuerlig og blokkerer tusenvis av nettsider automatisk. For eksempel skal det beskytte mot sider som inneholder porno, pengespill, oppfordringer til hat, rasisme og vold. Også sider som kan benyttes til å spre spam, skadeprogrammer eller som inneholder hjelpemidler for å gjennomføre sikkerhetsbrudd og lovbrudd skal blokkeres.

– Selv om vi skanner hele døgnet, hele året, er det fint at folk melder inn sider de reagerer på. Vi er avhengige av at elever og foreldre, samt ansatte i kommunen tar kontakt, sier it-sjefen.

Ask.fm ble kjøpt opp av Ask.com, som nå kontrollerer de 180 millioner brukerne. Nye eiere har gitt millioner for nettstedet og har begynt å rydde opp. Kommentator Paul Carr i tekno-magasinet Pando.com spør seg om ask.fm-brukerne vil bli. Og om det er god økonomi i å stenge ned noe man har betalt millioner av dollar for å kjøpe opp og omstrukturere.

– Når det gjelder Ask.fm, har de nye eiere. De vurderer å legge ned og veldig mye forteller oss at vi gjorde rett, sier Harald Moe.

Holdningsskapende: – Selv om elever kan gå inn via 3G, viser kommunen god holdning ved å blokkere, sier Sakse K. Viggen. Foto: RICHARD SAGEN
It-sjef: Harald Moe. Foto: RICHARD SAGEN
Eksempel: Bloggeren Tanja Pettersen (17) sto tidligere i år frem og viste hvordan hun ble hetset på Ask.fm. Foto: RICHARD SAGEN