Arbeidet med å utvikle appen «Aktiv» er i full gang på Sintef i Trondheim. Målet er at personer med demens skal få en bedre hverdag ved hjelp av sin smarttelefon.

– Personer med demens vil gjerne føle seg selvstendige og ha frihet. Det ønsker vi å bidra til med denne appen, sier forsker og doktorgradsstipendiat ved Sintef, Kristine Holbø.

Navigasjon i neste omgang

Hva «Aktiv»-appen skal inneholde er fremdeles ikke klart, men forskerne i samråd med personer med demens har kommet frem til flere forslag:

Enkel ringefunksjon.

En påminnerfunksjon hvor avtaler og annet som må huskes kan legges inn.

Telefonliste med de viktigste kontaktene.

Navigasjon, slik at personer med demens skal kunne navigere seg hjem dersom de går seg vill eller glemmer hvor de er. Denne funksjonen skal ikke være med i versjonen som lanseres i første omgang.

Les også: Nå kan folk som sliter få psykologen i lomma

Det var NRK som først omtalte prosjektet.

Må skrelle ned

En gruppe personer med demens har vært med i arbeidet for å utvikle «Aktiv». Holbø understreker at arbeidet har vært spennende og utfordrende.

– I starten trodde vi at appen burde inneholde langt mer enn det den gjør nå: Været, natt- og dagindikasjon og forslag til bekledning. Brukerne ønsker ikke for mye informasjon. Vi har jobbet hardt med å skrelle ned for at den skal bli så enkel som mulig, sier Holbø.

Les også: Syke og pårørende skal bidra til demensplan

Målgruppen for appen er personer i tidlig fase av sykdommen.

– Vi ønsker at de som er i en startfase skal ha lyst til å bruke den, slik at de venner seg til den før sykdommen forverres, forklarer forskeren.

Både enkel og komplisert

Det er nettopp de som er i tidlig fase av sykdommen som er med på å utvikle appen. Noen av dem er i 50-årsalderen. I alt ni personer har vært med på arbeidet så langt – tre av dem har testet ut appen i en periode. I oktober skal en ny gruppe fortsette utviklingsarbeidet.

– Deltakerne i prosjektet har gjort en uvurderlig innsats. Vi setter stor pris på at de ønsker å delta, sier Holbø.

En utfordring er at appen må være enkel nok til at alle med demens skal kunne bruke den – og såpass komplisert at de i startfasen føler den er til nytte.

– Vi må finne en balansegang, sier Holbø.

Tanken er at funksjoner kan plukkes vekk fra appen etter hvert som sykdommen utvikler seg.

Ferdig til sommeren

Appen «Aktiv service» lages parallelt med «Aktiv». Denne er tilpasset pårørende. De to appene skal synkroniseres.

Appen for pårørende inneholder blant annet en GPS, som gjør at pårørende kan lokalisere bæreren av telefonen med «aktiv».

– Det er gjerne slik at pårørende er bekymret og uroer seg mye. Jeg håper appene vil gi dem mer ro, fordi de både kan kontakte og finne brukeren av «Aktiv», sier Holbø.

Prosjektet finansieres av Regionalt forskningsfond, og er et samarbeid mellom Sintef, Trondheim kommune, Drammen kommune, Bærum kommune og bedriften Tellu.

En første versjon av appen skal være ferdig før sommeren 2015.

«Aktiv» skal inneholde blant annet en påminnerfunksjon hvor avtaler og annet som må huskes kan legges inn. Foto: Jens Petter Søraa
En gruppe personer med demens har vært med i arbeidet for å utvikle appen. Foto: Jens Petter Søraa