– Når du ser på programmet vårt mener jeg vi er helt på høyde med de profesjonelle kongressene – og dette er attpåtil gratis, sier Flor som er leder av seminaret.

På gjestelisten står blant annet Per Fugelli, Finn Skårderud, Helge Torvund, Ole Jacob Madsen, Esben Esther Pirelli Benestad, Atle Dyregrov og Magne Raundalen, Ingeborg Senneset, Svein Øverland og amerikanerne Kathryn Bowers og Allen Frances.

– Frances har tidligere ledet arbeidet med å lage det amerikanske diagnosesystemet, men har nå snudd, og stiller spørsmål om vi har fått for langt i medikaliseringen og sykeliggjøringen han selv bidro til, forteller Flor om 72-åringen som av New York Times er utpekt som den mektigste psykiateren i USA. Frances holder foredraget «Saving Normal» i Studentersamfundet fredag.

Twitter-kontakt

Psykologisk institutt ved NTNU er et av de største instituttene ved universitetet med rundt 1000 studenter. Noen tar bachelorgrader og mastergrader og noen tar profesjonsstudiet i klinisk psykologi. Men tidligere har det vært lite samkvem mellom de ulike studentgruppene og det var målet med Psykologidagene som har vokst fra et lite endagsarrangement i 2011 til et solid todagersprogram med både internasjonale og norske fagfolk på plakaten.

– Vi sendte meldinger på Twitter til amerikanerne og det fungerte godt, så fortsatte vi dialogen på e-post etterpå, forteller Flor, som er av den standhaftige typen.

Han brukte fem år for å greie de knallharde kravene for å komme inn profesjonsstudiet i psykologi.

– Da jeg først kom inn synes jeg det hadde vært nok karakterjag, og derfor har jeg engasjert meg i mye frivillig arbeid, sier 28-åringen.

Han er ikke i tvil om at han har valgt rett vei i livet.

– Selv etter masse press og jobbing for å komme inn på studiet syntes jeg det var morsomt og spennende. Det har jeg også fått bekreftet nå som jeg har jobbet med pasienter. Det er utrolig givende og meningsfylt å kunne gå fra jobb og vite at du har prøvd å gjøre en forskjell for noen andre.

Individet og samfunnet

Ved siden av studiene underviser han også ved privatskolen Sonans hvor han treffer unge folk som jobber knallhardt for å komme inn på studiene.

– Jeg ser mange flinke folk, med høye krav til seg selv, som strever for å få de beste karakterene. Det er litt ironisk at når man begynner å jobbe som psykolog skal svitsje over og fortelle pasientene at de må roe ned og ta vare på seg selv, sier Flor.

«Mange undersøkelser viser det samme, stadig flere unge jenter sliter. Søvnvansker, tristhet og depressive tanker er blitt vanlig. Ungdommene forteller om ensomhet, selvmordstanker og at alt er et slit. Mange er så stresset at det går på helsa løs. Hver tredje tenåringsjente har mye hodepine. Selvskading er ikke uvanlig», skrev Adresseavisens kommentator Tone Sofie Aglen lørdag. Flor tror den individualistiske kulturen vi lever i har noe av skylden.

– Finn Skårderud snakker om hvordan kropp, utseende og image er blitt en sentral måte å formidle seg selv på i våre dager, han setter det inn i en fagterminologi som gir mening. Det paradoksale er det som er individuelle problemer skal løses med individuell terapi, når det egentlig er et samfunnsproblem. Dette er noe Ole Jacob Madsen tar opp i boka «Det er innover vi må gå», sier Flor.

Thorkildsen om tabu

– I den ene enden har du imagebygging som går på å vise den mest perfekte siden av seg selv, og på den andre siden finner du de som skal vise seg frem som sårbare og uperfekte. Det blir en konkurranse uansett, som handler om å bli sett. Da er det godt å ha Per Fugelli som kommer inn med litt sunt bondevett og ber folk om gi litt blanke i hva andre mener om dem, sier Flor som understreker at han synes det foregår mye god nedbygging av tabu i dagens samfunn.

– Samtidig tror jeg vi må innse at det er en del av livet å være litt nedfor, at det kan være situasjoner som er kjipe og tøffe, uten at vi skal behandle alt dette. Forskningen viser at det ikke er en stor økning av psykiske lidelser, men hvis vi begynner å regne inn alle plager blir det skummelt. Det viktigste er å ta vare på de sykeste, samtidig som at det jobbes med forebygging. Og noen som opplever krevende livssituasjoner må kanskje få beskjed om at dette er en del av livet, uten at det skal bli en «ta seg sammen»-pekefinger, sier Flor.

Programmet starter i dag klokken 09.15 med SV-politiker Inga Marte Thorkildsen som i vår kommer med boken «Du ser det ikke før du tror det» hvor hun utfordrer tabuet rundt det å snakke om overgrep mot barn. Se hele programmet på psykologidagene.no.