Bom-bom: Torbjørn Røe Isaksen hadde ikke tatt i et skytevåpen tidligere, og presterte to treff på liggende. Skiskytterdronning og tidligere Meråker-elev Tora Berger var skyteinstruktør. Foto: Morten Antonsen

– Når du sender barna av gårde som 15-åringer, sitter du med bekymringer. Men her opplevde vi at skolen og bygda tok veldig godt imot dem. Skolen har nok vært avgjørende for vår familie, sier Northug.

Les også: Petter får energi av broren

Tirsdag var han en av mange som var hanket inn for å fremsnakke den videregående skolen i Meråker, og ikke minst landslinjene innen langrenn og skiskyting. Målet var å overbevise kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om at det lureste han kan gjøre, er å gi skolen 20 flere elevplasser til ungdom som vil kombinere toppidrett og skole. Slik Petter, Tomas og Even Northug har gjort i tur og orden.

Mange søkere

– Kjære statsråd. 20 landslinjeplasser, det er det vi trenger, var rektor Bjørg Kvannlis velkomsthilsen til statsråden som hadde satt av to timer til å besøke skolen.

I 2009 søkte skolen om å få utvide elevtallet med ti elever per årskull, og totalt 30 elever. De fikk bare ti plasser, og skolen og Nord-Trøndelag fylkeskommunen mener dette var en misforståelse. Det håper de Røe Isaksen kan rette opp i.

– I dag har vi 184 elever, men det er litt for lite. Vi bør ha et visst antall elever for å kunne gi et godt tilbud. Samtidig ringes vi ned av foreldre og ungdommer som lurer på om de kommer inn. I fjor hadde vi 120 søkere på 70 plasser, sier Kvannli.

Les også: Flere søker yrkesfag

Verdens beste

Fylkesråd for utdanning i Nord-Trøndelag, May Britt Lagesen, mener Meråker er verdens beste skole innenfor skiidrett.

– Vi mener vi prioriterer riktig når vi satser tungt på idrettsfag, sier Lagesen som i år kan registrere en formidabel økning til idrettsfag i fylket. Samtidig går ti prosent av fylkets elever på idrettsfag, og det er dobbelt så mange som ellers i landet.

Les også: Meråker-rektor fikk Kongens fortjenestemedalje

Langrennsløperen Niklas Dyrhaug er en av dem som gjerne vender tilbake til skolen for å møte igjen lærerne:

– Det var her jeg lærte å bli skiløper, smiler han som mener langrennstilbudet er så bra fordi elevene lærer hvordan de skal trene.

– Den kunnskapen tar vi med oss, og jeg tror det er viktig for at mange slår igjennom som idrettsutøver senere, sier Dyrhaug.

Gode argumenter

Torbjørn Røe Isaksen kunne ikke love noen ekstra skoleplasser på landslinjen, men mente skolen hadde gode argumenter for sin søknad. Han uttrykte at 20 plasser heller ikke var så mye å be om.

– Vi må se på dette i budsjettbehandlingen for neste år, sier Røe Isaksen som mener det er helt sentralt at ungdommer får muligheten til å kombinere utdanning og toppidrett. Hans inntrykk er også at Meråker har et godt og attraktivt tilbud. Og de trønderske prestasjonene i skisporet, senest under VM i Falun, har han fått med seg:

– Jeg er veldig glad for at Trøndelag er en del av Norge. Meråker har bidratt med utøvere og folk i støtteapparatet som har skapt mye glede. De som har ambisjoner om å bli toppidrettsutøvere i Norge, gjør et klokt valg hvis de søker seg hit, sa Røe Isaksen som fikk et hurtigkurs i liggende og stående skyting av høygravide Tora Berger før han forlot fjellkommunen. Det ga han et par treff på liggende skyting.

– Jeg lå aldri og pratet mens jeg skjøt, var Bergers tips til kunnskapsministeren.