– For mange unge kan det være litt flaut og vanskelig å stå frem som «naver». Det er viktig for Nav å kunne tilby arbeid innenfor det ungdom er interessert i. Slik er det mye lettere å komme seg ut i arbeidslivet, sier Ragnar Nilsen i Nav.

Sammen med Per Winsnes i Rosenborg Ballklub, Frode Mikkelsen i Stavne og Martin Hokstad i Prima jobber han med prosjektet «RBK - ung i jobb».

– Ungdom søker seg hit gjennom Nav. Først er det en kursperiode på fem uker, før de starter med arbeidet, sier Nilsen.

Prosjektet tar inn 12 nye ungdommer i halvåret. I tillegg er det nylig kommet en mentorordning, der det er plass til åtte ekstra. Resultatene er veldig gode.

– Rundt halvparten av dem som deltar i prosjektet kommer seg videre ut i arbeid når de er ferdige. De som ikke klarer det med en gang, har erfaring og verdier å ta med seg. Det er litt rift om plassene, og vi har som regel flere søkere enn vi har plasser, sier Nilsen.

En del av klubben

I Rosenborg er de veldig glade for å kunne bidra i slikt arbeid.

–  Rosenborg har engasjert seg i arbeidet fordi vi vet vi kan bidra med et sterkt navn, og kan bidra til å løfte ungdom fra en mer passiv hverdag og hjelpe dem med å komme seg ut i arbeid, sier Per Winsnes.

Han er opptatt av at unge skal føle seg trygge på arbeidsplassen

– For oss er det viktig å skape en arbeidsarena som oppleves som positiv. De er en del av klubben, og skal kunne identifisere seg som det, sier Winsnes.

Variert arbeid

– Arbeidsmulighetene er veldig varierte. Fysisk arbeid som banehjelp og rydding, jobbe med kundebehandling i supportershop, eller kontor- og resepsjonsarbeid er bare noen av mulighetene her. Vi har også et stort partnernettverk med bedrifter som ungdommene kan prøve seg i, sier Winsnes.

En av dem som deltar i prosjektet er 19 år gamle Børge Stavnesli. Han jobbet tidligere som tømrerlærling, men fant ikke seg helt til rette der. Etter ett år som arbeidsledig fant Stavnesli ut om prosjektet gjennom Nav.

– Det er en veldig fin arbeidsplass. De jeg jobber med er hyggelige og imøtekommende. Jeg trives veldig godt, sier Stavnesli.

Han jobber som en av banemannskapet og kan fortelle om en variert arbeidsdag

– Jeg jobber med mye forskjellig her på stadion. I tillegg til å passe på gressmatta, må vi sørge for at resten av stadionet er i god stand, det er mange oppgaver som må gjøres, sier Stavnesli.

Han tror arbeidet vil hjelpe ham med å finne jobb senere, og i tillegg til arbeidet på banen har Stavnesli fått prøve seg på litt andre arbeidsplasser.

–Jeg har lyst å bli vaktmester, så sånn sett er jo dette arbeidet veldig aktuelt for meg. Jeg har også fått muligheten til å jobbe noen dager ved XXL og fått tilbud om diverse kurs. Om jeg ikke finner jobb med en gang har jeg i hvert fall noe fint på CV-en, sier Stavnesli.

Resepsjonsjobb

Veronica Nymo (20) startet også i januar. Hun jobber i resepsjonen i Rosenborg-brakka og beskriver arbeidet som interessant og lærerikt.

– Jeg har prøvd litt forskjellig arbeid før, men det siste halvåret har jeg vært arbeidsledig. Nå jobber jeg i resepsjonen i brakka, der jeg gjør mange forskjellige småoppgaver.

Hun er veldig fornøyd med sin nye arbeidsplass og mener det gode miljøet er mye av grunnen.

–Noe av det beste med denne arbeidsplassen er at arbeidsgiveren min er veldig støttende og forståelsesfull. Det er mange tidligere arbeidsgivere som ikke har vært slik, sier Nymo.

Hun vil gjerne jobbe med lignende arbeid i fremtiden.

–Slikt kontorarbeid synes jeg er artig, og jeg kan godt tenke meg å jobbe med det i fremtiden, selv om det ikke nødvendigvis er resepsjonsarbeid.

Også andre klubber i landet har lignende prosjekt, blant andre Brann og Haugesund.

– Dette ser vi på som veldig positivt, oppsummerer Per Winsnes.

Trives: Børge Stavnesli fant seg ikke til rette som tømmerlærling, men som en av banemannskapet på Lerkendal føler 19-åringen seg på hjemmebane. Foto: Morten Antonsen