Tre boder bugner av de røde bærene som mange forbinder sommer med. Jordbærene som selges på Torvet kommer fra flere steder i landet. Noen dager har det vært bær fra Steinkjer og andre dager fra Østlandet, men de kjente og smakfulle jordbærene fra Lensvik og Frosta er sene sammenlignet med i fjor. De kommer ikke før lenger ut i juli.

– Forferdelig

Mange trondhjemmere synes det er trist at de kjente trønderjordbærene er sene i år. Det er ingen trønderske jordbær å finne i bodene tirsdag ettermiddag. Erik Johansen kjøper likevel noen kurver, men de beste jordbærene er fra Trøndelag mener han.

– Det er helt forferdelig at den er forsinket, men lenger veksttid gir kanskje bedre smak. Man kjenner smaksforskjell mellom de som har vokst sakte og fort. De som vokser raskt smaker ikke like bra. Så vi venter på noe godt, mener Johansen.

Les også: Folk flest får trønderbær først mot slutten av juli

Ti dager

Jordbærbonde Lars Arne Landrø fra Lensvik tror at hans jordbær kanskje er klare for salg om ti dager.

– Nøyaktig når jordbærene kommer til Trondheim, vet jeg ikke. Denne sesongen har vært litt senere enn hva den har vært de siste tre årene, sier Landrø.

Selv om bærene fra Lensvik lar vente på seg, forteller Landrø at de kan bli svært søte når de modner over lang tid. Nå gleder Landrø seg til å begynne med salget.

– Vi har ventet lenge på å få begynne på sesongen. Jeg håper det blir mye bær, slik at vi får stort salg. Det er bedre å selge og triveligere å holde på med det i juli og august. Dessuten er det da folk vil ha jordbær. Vi selger ikke like mye på høsten som vi gjør på sommeren, sier han.

Les også: Venter du på trønderbæra? Da må du vente lenge

Kort og brutal

Det dårlige sommerværet har også påvirket frostabærene. Gartneri Lars Viken på Frosta har så vidt begynt med å plukke jordbær, men det er i svært få mengder, forteller gartner Lars Viken.

– Vi har plukket denne helgen, men det har vært helt sporadisk. Så vi har ikke solgt veldig mye. Vi håper å få plukke nok denne uken til å forhåpentligvis begynne med salget til helgen eller til neste uke, men det er meldt kald igjen. Det har gått veldig trått dette året, men det er godt å få komme litt i gang, sier Viken.

Selv om værmeldingene er grå, håper Viken likevel på godvær for sine jordbær. Han sier de ligger tre uker bak i forhold til fjoråret, og han påpeker at det bløte og kalde været har gjort at jordbærene har vokst sakte.

– Jeg vet ikke om salget kommer til å vare utover høsten, det blir uansett sent. Likevel er jeg ikke bekymret for salget. De trønderske jordbærene er svært ettertraktet. Jordbærsesongen er kort og brutal, sier Viken.

Utenom Vikens egen gartnerisalg, vil jordbærene hans snart finne veien til Trøndelags butikker, også i Trondheim.

Les også: Jordbærsesongen blir dobbelt så lang

Tunnelbær

Tross det dårlige været, har noen jordbær fra Steinkjer blitt solgt til trønderne. Olav Saursaunet driver med bærproduksjon, og han har så vidt begynt å selge sine jordbær.

– For 14 dager siden begynte jeg å selge bær produsert under tunnel. På grunn av den dårlige våren, blir det jo forsinka. Jeg tror det vil bli en lang sesong. Den varer nok helt ut til september, men jeg tror salget kommer til å gå bra når vi først kommer i gang, sier Saursaunet.

Foto: OLE MARTIN WOLD