- Det er veldig gøy. Jeg er heldig som får lov til å være her og får muligheten til å treffe så mange venner, sier Zoe fra Italia.

Fra 3. juli til 30. juli samles barn i 11-års alderen, fra 12 forskjellige land, til leir i Trondheim. Landene som er representert i årets CISV leir er Brasil, Canada, Costa Rica, Danmark, Tyskland, Norge, Polen, Sverige, Spania, India, Indonesia og Italia.

- Vi er en god blanding. Det er veldig spennende at vi har noen fra nesten hvert eneste land. Målet med leiren er at barna skal bygge vennskap med hverandre og lære om fred og ulikheter i verden og mangfoldet, sier Ingrid Louise Grøntvedt, leir leder.

CISV er en internasjonal organisasjon, fredsutdannet organisasjon som er etablert i 60 land. Organisasjonen arbeider hovedsakelig med barn og ungdommer fra 11 år og oppover.

Les også: 600 ungdom lager fest i Olavskvartalet

Fritid-og refleksjon

Det er et fast program på leiren hver dag, som består av fire aktivitetsperioder i løpet av dagen. I tillegg til måltid, snack-time og litt fritid. Aktivitetene blir planlagt av lederne og skal ha et fredsutdanningsinnhold i seg. 11-åringene skal lære seg å reflektere over hvordan verden er, og hva de kan gjøre for å hjelpe verden slik at den blir litt bedre.

- Det er mange forskjellige øvelser. Barna skal blant annet gå sammen to og to for å lage et dyr av resirkulert materiale. De kan ikke være sammen med en fra samme land. De skal også ha et samarbeid om å bære vann i bunn av en melkekartong som er klipt. Kartongen skal de holde i ved hjelp av et tau, og unngå å søle vann, sier Grøntvedt.

Etter øvelsene skal barna ha en samtale med lederne der det blir fokusert på bærekraftig utvikling, hvorfor de bruker resirkulerte materialer og hvorfor det er viktig å ta vare på vannet.

- Vi skal få ungene til å reflektere over dette, med hjelp av aktiviteter som de allerede har gjort, sier Grøntvedt. Og legger til at ungene kan si: Ja, da vi bar vannet så gikk det mye lettere når vi samarbeidet. Så hvis vi samarbeider i verden klarer vi kanskje å ta vare på ressursene våre.

Les også: Her vil nordmenn helst ta en selfie i sommer

Lærerik leir

Det florerer av leire i sommer. Grøntvedt tror at det som skiller deres leier fra andre er utdanningsinnholdet.

- Det er fire områder som våres fredsutdanning fokuserer på. Mangfold, menneskerettigheter, bærekraftig utvikling og konfliktløsing. Det rullerer, så hvert år er et av disse hovedfokuset, sier Grøntvedt.

I år er det konflikt og konfliktløsning som er fokuset.

- Temaet for i år er ord. Vi tenker at dette med konflikt og konfliktløsning er veldig stort og vanskelig for en 11-åring. Så for å gjøre det litt enklere, kan vi si at det handler om kommunikasjon. Det handler om å vise at vi snakker sammen alle sammen, hører på hva hverandre har å si og prøver å forstå, sier Grøntvedt.

Les også: Mange ungdommer i Trondheim er ensomme

Flerkulturell

På leiren er det barn fra 12 forskjellige land. Hvert av landene sender en delegasjon som består av fire barn og en voksen leder. I tillegg til dette, er det seks juniorledere som er mellom 16–18 år. Disse er også fra forskjellige land, men det skal alltid være to fra vertslandet.

Hovedspråket på leiren er engelsk så alt foregår på engelske, men det er lov til å ta en timeout for å få en oversettelse dersom man ikke forstår hva som blir sagt.

- Dette er for at alle skal kunne forstå alle. Barna blir veldig flinke. Det er morsomt å se utviklingen, fra de kommer hit til de drar. Alle snakker engelsk når de drar, og klarer å gjøre seg forstått, sier Grøntvedt.

Les også: - Vanskelig å finne venner i Trondheim

Overfører gode holdninger

For CISV er det viktig å utdanne aktive verdensborgere, og overføre gode holdninger til barna.

- Fremmedhatet og ikke-forståelsen for andre kulturer er noe vi ønsker å motvirke og være en positiv påvirkning. Jeg synes det er viktig at barna lærer seg at de kan ha venner fra en annen kultur og religion. Bare det å få spredt de holdningene, føler jeg er vårt bidrag til verden. Det synes jeg er et godt bidrag, sier Grøntvedt.

Noah fra Tyskland og Kayla fra Indonesia har hatt det veldig gøy på årets leir. Men Kayla innrømmer at det skal bli godt å komme hjem til mamma og pappa igjen.

Minnerik første leir

Grøntvedt sitt første møte husker hun veldig godt. Det var i 2011, da hun var på leir i utlandet mens terroren rammet Norge.

- Vi valgte å ikke fortelle det til ungene før seks dager etter. Da hadde det vært mange rosetog rundt om i Norge, så jeg valgte å fokusere på dette. At Norge svarte med roser og kjærlighet, i stedet for å svare hat med hat. Hun ene 11-åringen sa til meg: men det er jo nettopp derfor vi er på leir. For at alle skal lære seg det her.