Eva Johansen (60) har et «besteforeldreprosjekt». Det året et barnebarn begynner på skolen, tar hun dem med seg på en utenlandstur.

Nå er tre av fem turer gjennomført. Ola Grunnreis (6) valgte London.

- Vi kaller dette for en førskoletur, men det er også en opplevelsesreise. Det er både en kunnskapsreise, kosetur og en slags dannelsesreise. Jeg er veldig opptatt av å ta det på barna sine premisser, sier Johansen.

Fra 19. juli til 27. juli var mormor og Ola i London og Paris.

- Det er godt å være sammen med barnebarna alene. Det er hyggelig å oppleve ting sammen, og ha noe å se tilbake på, sier Johansen.

Johansen forteller at litt av vitsen med turen er å oppleve andre ting, fremfor å dra til Syden og plaske i vannkanten.

Les også: Derfor betyr besteforeldre så mye

Tidlig ute

Å reise på slike turer koster penger, men Johansen forteller at dette er noe hun har forberedt seg på og at hvis man er tidlig ut med å kjøpe billetter eller passer på når flyselskapene har kampanjer, så blir ikke kostnadene så store.

- Andre bruker kanskje mer penger på gaver. Jeg ønsker å gi dem denne opplevelsen før skolestart. Men vi gjør andre ting også. Ungene er for eksempel velkommen til å være med på hytten og gå tur i skog og mark sier Johansen.

Ga av feriepengene sine

Ola har kost seg masse på tur sammen med mormor. Det aller beste med turen var pariserhjulet, men det har vært mange andre opplevelser for 6-åringen.

- Vi har vært på akvarium og sett på fisker. Vi har tatt toetasjes buss, tog fra London til Paris og trikk. Jeg husker ikke alt nå da, men det har vært bra, sier Ola.

Det har ikke bare vært en kosetur med mormor for 6-åringen sin del. Han har også lært nye ting.

- Jeg lærte én ting på fransk. «Merci», og det betyr takk, på norsk.

En ting Ola husker godt fra turen var møtet med en uteligger.

- Jeg ga han litt av feriepengene mine. Han hadde mistet armen sin, og begge beina sine. Det var litt rart å møte han, men det var fint å gi han litt penger.

Les også: - Mine besteforeldre er til stor inspirasjon

Opplevelser på rekke og rad

Johansen har ved flere anledninger vært i London. Men forteller at med selskapet av en 6-åring opplevde hun byen på en helt annen måte.

- Det blir noe annet å reise med et barn. De har et helt annet syn på ting. Jeg har for eksempel ikke utnyttet parkene når jeg har vært på mine voksenturer. Men de ble godt brukt på denne turen, blant annet til fotballspilling og lek.

Etter tre innholdsrike dager i London, gikk turen videre til Paris, og nye opplevelser. Togturen tok 2 timer og 20 minutter. Tiden ble benyttet til å lese seg opp om den nye destinasjonen.

- Vi leste blant annet om det franske flagget, karuseller, Seinen og Alexander Gustaf Eiffel. Dessuten måtte vi lære oss noen franske gloser, og viktigst av alle: «merci», sier Johansen.

Les også: - Foreldre punger ut for mye før skolestart

Åpen for å lære nye ting

Mammaen til Ola, Ida Stavnesli er ikke i tvil om at denne turen har vært bra for sønnen.

- Det er bra for han å knytte sterke bånd til andre omsorgspersoner på en trygg og spennende måte med avstand fra mamma og pappa. Det er bra å få snakket med andre mennesker, uten oss, og det er helt sikkert viktig før skolestart, sier Stavnesli.

I etterkant av turen har Ola snakket mye om detaljer. Om fly, tog, restauranter og karuseller. Og en ny interesse for språk har våknet hos gutten.

- Han har nok ikke lært så mange engelske gloser, men interessen har vokst, og han vil gjerne at jeg skal snakke engelsk med han. Han forstår ikke alt, men han vil høre på og gjette hva jeg sier, forteller Stavnesli.

Mandag er Ola klart for skolestart ved Nyborg skole. Stavnesli tror turen med mormor har vært med på å forberede gutten.

- Den turen han har vært på nå, har vært med på å vekke interessen for det han ikke forstår. Han sluttet i barnehagen som 6-åringer flest, med selvtilliten på topp, trygg og dyktig. Derfor er det positivt at han nå er mer åpen for å lære seg andre ting, sier Stavnesli.

Stavnesli forteller at forholder mellom Ola og mormor har alltid vært bra.

- Det har nok ikke endret seg så mye etter turen. Men de har en opplevelse sammen, som de ikke har hatt før.

Les også: Gode råd til ferske førsteklasseforeldre

- En god måte å bygge relasjoner

Oddbjørn Evenshaug, redaktør for nettstedet besteforeldre.no, tidligere pedagog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, mener turen til Eva Johansen og barnebarnet var en god måte å bygge relasjoner på.

- Det er en veldig fin ting, å dra på reise med barnebarnet. Særlig hvis man reiser med kun et barnebarn av gangen. Det gir en unik mulighet til å få god kontakt med det enkelte barnet, samtidig som man får oppleve ting sammen, sier Oddbjørn Evenshaug i besteforeldre.no.

Bedre utbytte hvis de er eldre

Selv om turen i seg selv er en god idé, mener redaktøren at det kan være lurt å utsette en «dannelsesreise» til barnet har blitt litt eldre. Evenshaug har selv vært på lignende turer med sine barnebarn, men har ventet til de har vært litt eldre.

- Jeg tror barna vil ha bedre utbytte av turen som dannelsesreise hvis de er litt eldre. For eksempel 11 eller 12 år. Å dra sammen med en 6-åring, blir nok mer kosetur, men dette er verdifullt nok, sier Evenshaug.

Evenshaug mener togturen Johansen valgte, mellom London og Paris, var en veldig god måte å reise på.

- Det er en måte å bygge en god relasjon på, og det gir en god mulighet til å snakke sammen. Det er lurt av besteforeldre å dra på en togtur, fremfor en biltur. Det får barna nok av sammen med foreldrene, sier Evenshaug.

Les også: - Mediene skremmer foreldrene før skolestart

Ambassadører for fortiden

Det er ikke alle besteforeldre som har mulighet til å betale en utenlandsreise med barnebarna. Evenshaug har gode råd til andre ting man kan gjøre, uten å tømme lommeboka.

- Det kan ofte være like bra å være hjemme med barnebarna, som å dra på en tur. Det handler om å være sammen med dem, sier Evenshaug.

Redaktøren mener også at det kan være lurt å ta med barnebarna til stedet der du er oppvokst. Dette er med på å gi dem røtter og identitet.

- Fortell om egen oppvekst og slekten, det er veldig verdifullt. Det er viktig at besteforeldre er ambassadører for fortiden, det er en av de viktigste oppgavene vi har, sier Evenshaug.

Les også: Syv tips til hva foreldre kan gjøre mot mobbing

Ingen negative effekter

Egil Galaaen Gjølme, førstelektor ved NTNU, mener at alle typer reiser har sine fordeler.

- Det å dra på en tur, er noe som binder folk sammen. De blir kjent, både på godt og vondt. Jeg ser ingen negative effekter ved dette, sier Gjølme.

Gjølme har nettopp vært på overnattingstur med sine studenter, og sier at dette også kan ligne en slags dannelsesreise.

- Vi drar på en overnattingstur som varer i et døgn. Jeg tør å påstå at jeg blir bedre kjent med mine studenter på det døgnet, enn det andre blir med sine studenter i løpet av et år.