Familien Solheim og Elnan kjøpte ei tomt på Byåsen i vår. Huset står ikke ferdig før til neste år, men de ville ikke vente med å starte sitt nye liv.

De har lenge savnet en hage, og tidlig i sommer fikk de ideen om å dra til tomta på Byåsen for å slappe av. Det ble ikke bare med én tur.

- Etter hvert fant vi ut at vi burde ha en sittegruppe på tomt, og kjøpte like greit både møbler og partytelt. Deretter ballet det på seg, sier Tine Solheim.

I dag har de både forsyninger, flatskjerm-tv med en rekke kanaler, trådløst internett og strøm i hagen.

Kjent med tomta

Familien på tre bor foreløpig i en leilighet på 65 kvadratmeter i en parallellgate til Innherredsveien. Midt i Trondheim sentrum altså. Etter at paret ble foreldre til Olav (4) skjønte de at de ikke kunne bo så mye lengre i bygården.

- Olav har ingen steder å leke utendørs, og vi kan aldri slippe ham ut døra med Innherredsveien som nærmeste nabo, sier Håvard Elnan.

Kameraten hans eide en tomt på Byåsen, og ville gjerne selge den til familien. Det er ikke flust av ledige tomter på Byåsen, så paret slo til.

Er du ny i nabolaget? Se tipsene i boksen til høyre!

Elnan har lenge hatt en drøm om å bygge sitt eget hjem. Solheim har ikke vært like positiv.

- Jeg ville heller kjøpe et ferdig hus og justere etter hvert. Da vi møtte arkitektene forsto jeg at dette ikke trenger å bli bare slitsomt – men også gøy. Vi er veldig glade for at vi har tilbrakt såpass mye tid på tomta før vi begynte å planlegge huset ordentlig, sier Solheim.

- Vi har blant annet funnet ut hvor verandaen skal være etter å ha blitt kjent med solforholdene, sier Elnan.

Hagebursdag

De har ikke kjøkken i hagen – men en fullt brukbar grill.

- I dag blir det pølser til middag. Vi har rester etter barnebursdagen til Olav, sier Solheim.

Fireårsdagen ble naturligvis feiret i hagen – hele to ganger.

- Vi hadde familiebursdag med 16 gjester tidligere i sommer. Så mange gjester hadde aldri fått plass i leiligheten, sier Solheim.

Bortsett fra noen uker på Østlandet har familien tilbrakt det meste av sommeren i partyteltet på Byåsen.

- På kalde dager har vi bare tullet oss inn i pledd, forklarer Solheim.

Myk overgang for fireåringen

- Jeg skal ha et stort soverom, sier Olav Solheim Elnan bestemt.

Ifølge foreldrene har sønnen allerede blitt knyttet til det nye stedet.

- Han har et forhold til omgivelsene, og er blant annet veldig opptatt av Åsveien skole. Han vet han skal begynne der om noen år, sier Elnan.

- Han har fått en myk overgang til sitt nye hjemsted. Hele livet har han bodd midt i byen, men det virker som han har forstått at vi snart skal flytte hit. Han har fått venner også. I bygården er Olav det eneste barnet. Vi møter aldri andre barn når vi går ut døra, sier Solheim.

Én av guttene i nabolaget kommer på besøk når den nye zip-linen som er hengt opp mellom noen trær skal testes ut.

- Noen av ungene i strøket ble veldig nysgjerrige da det plutselig sto et partytelt på plenen der det ellers har vært tomt og stille. Vi synes det er trivelig at folk kommer og hilser på oss, sier Solheim.