Partiet fikk 16,6 prosentpoeng på Nordmøre i siste meningsmåling som InFact har gjennomført for Tidens Krav og NRK - og 24,5 prosent av stemmene ved skolevalget ved Atlanten videregående skole. Men etter at Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann i Stortinget, Torgeir Micaelsen, sa til Sunnmørsposten tirsdag at partiet ikke vil ha noen omkamp om sykehuslokaliseringen for Nordmøre og Romsdal, kan Nordmørslista gjøre et nytt byks.

- Vi forholder oss til at beslutningen nå er tatt og at det nye sykehuset skal bygges. Vi støtter det, sa Torgeir Micaelsen (Ap) til Sunnmørsposten.

- Sterke reaksjoner

- Veldig lite taktisk klokt å si nå. Ja, det er nærmest politisk selvmord å gå ut med noe slikt en uke før valget her på Nordmøre. Reaksjonene er sterke i Kristiansund og mange andre steder på Nordmøre. Jeg tror ikke han skjønte hva han sa. Men dette viser at sentrale politikere i det tidligere Ap-dominerte Nordmøre også har helt glemt den nordlige delen av Møre og Romsdal, sier Eirik Juul Jørgensen, leder for Nordmørslista, til Adresseavisen.

- Så de siste stemmene Nordmørslista trengte for å få inn tre i fylkestinget fikk dere gratis av Torgeir Micaelsen?

- Ja, det ser jeg ikke bort ifra. Det ser ut som om Arbeiderpartiet har resignert helt, sier Jørgensen.

Ved skolevalgene på Nordmøre har derimot Arbeiderpartiet gjort det bra. Hele 49,5 prosent av stemmene fikk Ap ved skolevalget ved Atlanten videregående skole. Ifølge nrk.no er Arbeiderpartiet vinneren ved 9 av de 25 videregående skolene i fylket. Høyre stuper i Kristiansund, og har også solid tilbakegang ved skolene i Molde.

Nordmøring og Ap's 2. kandidat til fylkestinget i Møre og Romsdal, Tove-Lise Torve, er ikke lysten på å kommentere at Micaelsens sykehusutspill kan styrke Nordmørslista og svekke Ap på Nordmøre.

- Velgernes dom får vi på mandag. Vi gleder oss over at Arbeiderpartiet vant skolevalget, og håper trenden fra skolevalget også skal gjenspeiles i kommune- og fylkestingsvalget, skriver hun i en kommentar.

Fire måneder gammelt parti

Nordmørslista er bare knappe fire måneder gammel – og ble etablert i kjølvannet av håndteringen av den fortsatt betente sykehusstriden mellom byene Kristiansund og Molde i det fogderiherjede fylket Møre og Romsdal. Molde og Romsdal fikk sykehuset etter en omstridt prosess, men Kristiansund kommune har vedtatt å gå til søksmål mot Staten for håndteringen av den komplekse saken.

- Nordmøringen har stått for lang tid med lua i hånda – og ventet på at noe skulle skje. Vi har sett over lang tid at fylkeskommunale ressurser ikke er i nærheten rettferdig fordelt mellom de tre fogderiene. Når sykehuset forsvinner til Molde og Romsdal, vil 700 arbeidsplasser forsvinne fra Kristiansund. Da sitter Nordmøre igjen med 5,5 prosent med statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser, mens Romsdal og Sunnmøre har resten. Det sier seg selv at dette ikke går lengre, sier Jørgensen, som ikke liker at Nordmørslista blir kalt for et protestparti.

- Vi vil merkes

- Vi har et helhetlig program der vi er for Nordmøre, men vi er ikke imot Romsdal og Sunnmøre. Poenget er at nordmøringen har kommet for sent til timen i mange år. Da taper vi – og det akter vi å snu. Men, helt klart, det var sykehusstriden som fikk begeret til å flyte helt over, sier Jørgensen.

Valgkampleder Unni Alsvik lover at Nordmørslista vil merkes i fylkestinget i Møre og Romsdal.

- Kommer vi på vippen, kan vi få viktige posisjoner og vil gi en stemme som gir innvirkning på Nordmøre. Nordmøringer på vippeplass, som ikke har noen ambisjoner om en stortingskarriere, kan gjøre mye i Fylkestinget i Møre og Romsdal, tror Alsvik.

Vil invitere med trøndere

Nordmørslista stiller kun til fylkestingsvalget i Møre og Romsdal – og har ingen ambisjoner om å stille i kommunevalget.

- Det er på fylkesnivået vi har en jobb å gjøre, sier Jørgensen.

Men partiet har meninger om temaet som dominerer debattene i mange kommuner under høstens valgkamp, nemlig kommunereformen.

- Vi synes det fungerer slik det er nå, men når kommunene på Sunnmøre kan slå seg sammen til en stor kommune, vil det ha stor betydning for Romsdal og Nordmøre også. Da blir fylkesnivået helt overflødig – og da må vi tenke stort, sier Jørgensen, og utdyper:

- Vi er ikke fremmed for å gå utenfor dagens kommuner på Nordmøre, og invitere med Oppdal, Hemne, Hitra, Snillfjord, som alle har mange interesser knyttet til å være med i en større region, sier Jørgensen.

Førstekandidat: Mette Belden blir å finne på fylkestinget i Møre og Romsdal for Nordmørslista etter valget. Spørsmålet er om hun får emd seg en eller to fra den nye lista inn på tinget. Foto: Privat