Lars Gule har blitt gjennomintervjuet siden onsdag kveld, da nyheten om at IS har kidnappet en nordmann ble offentlig. Han er ekspert på ekstremisme og synes det er viktig å spre sin kunnskap, dersom den kan bidra til mindre frykt og hat.

- Dette er en unik situasjon. En nordmann har reist frivillig inn i en borgerkrig. Dette bringer katastrofen i Syria nærmere oss, men det betyr ikke at IS har kommet nærmere! Det er ikke slik at vi har terrorister rundt hushjørnene i Norge.

Du kjenner Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fra Facebook. Hvordan vil du beskrive han?

- Han er en av mine over 3000 facebookvenner og jeg har ikke lagt merke til han tidligere. Jeg har ikke kommunisert med han og vet ikke mer enn det jeg har lest på profilen hans i ettertid, når journalister har spurt meg om han. Jeg har et blandet inntrykk. Det han har postet er sammensatt og usammenhengende og ikke enkelt å forstå. Han har primært lagt ut lenker til saker, uten videre kommentarer.

Hva slags verdier og holdninger fronter han?

- Jeg har ikke diskutert med han eller satt meg inn i diskusjoner han eventuelt skal ha ført med andre, så det vil jeg være forsiktig med å si noe om. Derfor kan ikke jeg klargjøre konkret hva han står for. På slutten av 2014 virket han å være opptatt av situasjonen i Syria. Jeg har oppfattet det slik at han har sympati med opprørerne, men hvilke grupper vet jeg ikke.

Lite er offentlig kjent om denne mannens motivasjon, men hva motiverer ekstremister til å handle?

- Det meget sterke engasjementet for den ene eller andre parten i en konflikt. En opplevelse av urettferdighet og et sterkt behov for å gjøre noe. Det kan være humanitær innsats eller å bidra i strid.

Jeg vet ikke hva han hadde tenkt seg, men han har hatt problemer med å komme seg inn i Syria og har åpenbart ikke hatt kontakt med noen grupper. Det er uklart og mystisk hva som var hans planer.

4,5 millioner har flyktet ut. Hvem er de som reiser til Syria nå?

- Enkelte dristige eller dumdristige journalister. De som utfører nødvendig diplomatisk arbeid og de som er der for å gjøre en humanitær innsats – gjerne tilknyttet en større organisasjon. Man skal ha særdeles god grunn til å dra og det er kun noen få som har noe der å gjøre. Man må forberede seg i forhold til sikkerhet og risiko, samt ha kontakt med de rette grupperingene.

Du tror han ble kidnappet av andre enn IS og at han siden har vært handelsvare mellom ulike grupperinger. Forklar.

- Statsministeren sa selv at de har kommunisert med ulike grupper, som har stilt urimelige krav. Det er godt kjent at en rekke grupper tar gisler. Dette har IS gjort i Irak i lengre tid. Det er en viktig del av inntektsgrunnlaget deres.

IS har «lagt han ut for salg». Hvorfor?

- Fordi de ikke har fått noen signaler om at myndighetene i Norge vil betale ut noe som helst.

Hvor mye er han verdt?

- Det synes jeg ikke vi skal spekulere i. Det kan dukke opp private aktører som er villige til å betale. Hvis norske medier gjengir spekulasjon om summer, kan plutselig IS kreve i henhold til det. Derfor skal vi være forsiktige.

Hvorfor betaler ikke Norge ut løsepenger?

- Fordi det inviterer til ytterligere gisseltaking. Det er rett og slett ulovlig å betale løsepenger, fordi det står om menneskeliv. I andre land er det noen som betaler, noen ikke. Alle sier de ikke betaler!

Hvordan har norske myndigheter kommunisert med IS?

- Det er et godt spørsmål. Det vet jeg ikke. Det blir ren spekulasjon, fordi det er så mange muligheter. De han ha mellommenn og direkte telefonkontakt.

Hva slags virkemidler og verktøy har vi?

- Vi har en meget begrenset verktøykasse, med den norske holdningen til dette. Overtalelse og press. Overtalelse handler om å understreke at kidnappingen bidrar negativt til et dårlig rykte, for eksempel. Eller at det ikke er i deres interesse å skade offeret. Spørsmålet er om vi har nok til å legge press på gisseltakerne. Vi har ikke militære midler, men det kan hende vi har spurt andre om bistand, for eksempel amerikanerne. Vi kan ha også ha samarbeidet med andre staters diplomater og drevet etterretning. Men først og fremst handler det om å holde dialogen i gang og lete etter åpninger. Det er så begrenset hva vi kan gjøre. Han er i en dyster situasjon.