Rita Ottervik ble mandag kveld historisk. Aldri før har en ordfører blitt gjenvalgt fire ganger i Trondheim. Et spørsmål mange stiller er hvor lenge Rita blir sittende. Og: Er det i det hele tatt en mulighet for at hun tar en femte periode?

LES PLUSSKOMMENTAR: Uovervinnelige Rita

Det lå sent mandag kveld an til at nettopp Hilde Opoku kommer til å bli Otterviks grønne nestkommanderende.

Akkurat i det Ottervik skal forlate valgvaka og ta turen til NRK på Tyholt, huker nestleder Trond Giske tak i henne. Ved siden av ham står hans tante Jorunn (88 år om to uker). Ottervik omfavner kvinnen som stemte Ap for første gang i 1949.

– Jeg har ikke nesten ikke ord for hva jeg mener om Rita. Hun er en bastion for Arbeiderpartiet, fastslår Jorunn Giske etter at Ottervik ser ut til å få over 40 prosent av stemmene i Trondheim.

Slik stemte bydelene i Trondheim

Aps samarbeidspartier kom samtlige til Aps valgvake og ventet på korridoren. Den mest sannsynlige varaordføreren, Hilde Opoku, kom aller først.

– Jeg er her for å gratulere valgets vinner og jeg håper Ap er klar for enda mer grønn politikk. Vi er klare til å forhandle om løsninger, sa hun.

Da Adresseavisen gikk i trykken lå Ap an til å få 41,8 prosent av stemmene mot 39,5 ved forrige valg. SV går frem i Trondheim til 6,2 mot 5,7 sist. De Grønne gjør et brakvalg og går fram fra 2,6 til 7.5 prosent av stemmene da 97 prosent av stemmene var opptalt. Pensjonistpartiet er den store overraskelsen og er her på nesten 3,5 prosent. KrF fikk 2,9 sist og lå i går kveld an til 3,3 prosent av stemmene.

Forhandlinger startet før valget

Valgnatten vil Rita Ottervik ta kontakt med alle de hun ønsker å samarbeide med. Første sonderingsmøte vil starte allerede tirsdag morgen. Da blir det avklart om de som allerede er i koalisjonen, Sp, De Grønne, KrF og SV vil være med videre. Slik det ligger an nå, vil de svare ja på det.

Da vil spørsmålet om koalisjonen skal utvides komme på bordet. Venstre banker på døra, men det er slett ikke gitt at Aps venner ønsker dem velkommen. SV er veldig kritisk til Venstres ønske om å privatisere – og de mener rett og slett at koalisjonen er bred nok. Også De Grønne er skeptisk til en utvidelse av  dagens allerede brede koalisjon. Men for Ap vil det være en stor fjær i hatten, ikke bare å ha KrF ved sin side, men også den andre regjeringssamarbeidspartneren med på laget to år før stortingsvalget. I tillegg er Ap opptatt av å ha et bredt flertall slik at ikke ett parti alene kan vippe flertallet i enkeltsaker. Men dette bryr ikke SV seg om.

– Venstre og vi er for ulike, vi er på hver sin planet, sier en SV-kilde.

Trolig ferdig torsdag

Fra flere hold har det i løpet av valgkampen blitt stilt spørsmål ved om SV kanskje egentlig kan tenke seg å gå ut av alliansen. Uansett har de svært mye mindre appetitt på varaordførervervet enn de har hatt de siste 12 årene. De ønsker å prioritere politikkutvikling, fremfor snorklipping.

LES PÅ PLUSS: Opoku: - For å være ærlig, dette hadde jeg ikke trodd

Etter det Adresseavisen erfarer vil forhandlingene skje i Granåsen og kanskje så tidlig som allerede torsdag denne uken vil vi få en Granåsen erklæring fra de nye samarbeidspartiene.

– Vi fortsetter med de samme partiene i alliansen. Så er det 50 prosent sjanse for at Venstre blir med, og 50 prosent sjanse for at Pensjonistpartiet også inngår i alliansen, sier en sentral Ap-kilde.

Pensjonistpartiet lå sent i går kveld an til å gjøre et godt valg. De tidligere Frp-toppene Morten Kokaas og Svein Otto Nilsen har gjort en formidabel innspurt, og kan nå få to representanter i bystyret. Nilsen signaliserte allerede på Adresseavisens folkemøte at han ønsket å være en del av det styrende flertallet, og Ap-kilder ønsker dem velkommen.

Hvem blir byens varaordfører?

Forhandlingene om posisjoner har allerede pågått en tid med kontakter mellom partiene. Det er Rita Ottervik som tar initiativet, både før valget – og nå når valgresultatet er klart. Tradisjonelt går Aps tilbud om varaordføreren til det nest største partiet – med mindre de andre partiene går sammen om en annen kandidat.

Men De Grønne har et problem: De ønsker varaord føreren, men deres kandidat er også nasjonal talskvinne for De Grønne. Ap mener at det å være varaordfører i Norges tredje største by ikke er en halvdagsjobb, og bedt Opoku avklare dette. Etter det Adresseavisen kjenner til kommer De Grønne nå å legge til rette for at den nasjo nale talskvinne-posten kan utføres fra Trondheim, og at Opoku får en liten stab rundt seg til dette. Om dette blir en god nok løsning til at samarbeids-partiene aksepterer dette, gjenstår å se.

Sonderinger på kafé

Adresseavisens kilder tror Rita Ottervik gjerne ser en kvinne ved sin side. Ifølge Adresseavisens kilder har Ottervik og Hilde Opoku en god tone. De to kvinnene skal ha et forhold bygd på tillit og respekt og for fire dager siden møttes de to til en prat på kafé i Trondheim sentrum om det som skulle skje valgnatten og de påfølgende dagene.

En annen som har meldt seg på i kampen om varaordfører er KrFs Geirmund Lykke. KrF er så svake i Trondheim at normalt sett burde ikke det gå. Men Lykkes agn er at det kan være interessant for Ap å ha en KrF-varaordfører ved sin side i oppkjøringen til stortingsvalget. Lykke og Ottervik har også en god relasjon, og KrF-Lykke blir regnet som «nestensosialist».

Rita Ottervik liker å være først ute med nye koalisjoner, som da Ap sentralt kan prøve å kopiere. Men det sitter langt inne for SV å godta en KrF-ordfører som er for privatskoler. Venstre vil nok ønske at Jon Gunnes kan bli en outsider som varaordfører.

– Men om SV godtar at Venstre blir med i alliansen, vil grensa gå ved å innsette Gunnes som varaordfører, tror en informert kilde i Ap.

Dette skal de slåss om

Parlamentarisme er partiene helt uenige om. Men dette slaget vil Ap tape, som første punkt på programmet.

Deretter vil Arbeiderpartiet få på plass ambisjonene for eldreomsorgen. Dette vil de tallfeste, i tråd med egne valgløfter. Trolig vil også lærertetthet bli tallfestet.

Problemet er at det som tallfestes alltid vil bli prioritert i budsjettsammenheng. De andre partiene vil derfor ønske sine hjerteområder tallfestet – noe Ap vil vegre seg mot av hensyn til budsjettbalansen.

Både De Grønne, KrF og SV vil være opptatt av å få tallfestet sosial boligbygging – et område de ikke har levert veldig bra på frem til nå.

Økte klimamål for Trondheim fram til 2030 – dette vil alle småpartiene stille seg bak – og her vil de trolig få gjennomslag

Bybane. Her er alle enige om at det er et mål, men strategien frem dit er høyst forskjellig

Vinterparken ved Gråkallen kan bli en vanskelig nøtt å knekke. KrF, med støtte fra alle de andre små, vil kjøre hardt mot anlegget og nekte kommunal lånegaranti.

Jordvern og boligbygging blir en annen vanskelig nøtt. Særlig for Sp er vern av matjorda viktig. Men de har til nå tapt. Sp foreslo å flytte markagrensen for å bygge boliger, det får de trolig ikke de andre med på. Ap vil ønske å slippe boligutbyggere til langt mer enn de andre.

Private skoler, konkurranseutsetting og arbeidsvilkår i kommunale selskaper vil kunne bli andre saker hvor SV vil ønske forpliktende formuleringer, mens de andre helst ikke vil ha det.

Ap og Sp er opptatt av å holde gjelda nede. I denne perioden kan det være aktuelt å gjøre innstramminger i handlingsregelen til Kraftfondet.

Hvor lenge sitter Rita?

Det har i lang tid gått rykter på Rådhuset om at Rita Ottervik vil «ta en Elverum» – altså at hun som tidligere ordfører Johan Arnt Elverum i Stjørdal vinner valget, for så å trekke seg og gjøre plass til sin etterfølger.

Adresseavisen kjenner til at ordføreren er svært irritert over ryktene som går. Ottervik kommer etter alt å dømme til å sitte i hvert fall frem til hun eventuelt får et tilbud om å sitte i en Ap-ledet regjering etter stortingsvalget 2017. Om Gahr Støre skulle vinne valget, og Ottervik igjen vil få tilbud om en ministerpost, er sannsynligheten denne gangen større enn den noen gang har vært for at hun faktisk takker ja. Særlig en kommunalministerpost vil være forlokkende for den garvede politikeren. Om to år er sønnen 18, og mer skulle ligge til rette for at Ottervik drar sørover.

- Men det tviler jeg sterkt på. Hun har hatt sin karriere i Oslo, nå vil hun være i Trondheim, sier en Ap-kilde.

Det er imidlertid ingen av kildene Adresseavisen har snakket med som tror hun vil gå for en femte periode.

– Jeg tar for gitt at Rita ikke går for fire nye år i 2019. Hvis jeg hadde vunnet fire valg, ville jeg ikke stilt til et femte. Likevel holder en av kildene døra på gløtt:

– Hun er som en evighetsmaskin.