55-åringen sitter utenfor inngangen til Akutten på St. Olavs Hospital.

Han har fått bandasjert begge føttene etter å ha danset av seg huden under helgens dansefestival i Sel. Han har røykt i 30 år og føler seg i toppform. Om sommeren sykler han Norge på kryss på tvers for å delta på dansefestivaler.

– Far min er 85 og har røykt siden han var 14, det feiler ham ingen verdens ting.

Sønnen bryr seg ikke om et lite forbudsskilt som henger på inngangsdøren til akutten og som forteller at det ikke er lov å røyke på sykehusområdet. Et digert askebeger gir derimot inntrykk av at her er det lov å røyke.

1. juli trådte flere nye bestemmelser i tobakksskadeloven i kraft. Røykeforbudet ble utvidet og selvbetjening, av tobakksvarer i butikker er forbudt. Hovedformålet er ifølge Helsedirektoratet å forebygge at barn og unge begynner med røyk og snus.

Askebegre må fjernes

Det er nå ikke lov å røyke ved inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter. Rent praktisk innebærer forbudet ifølge en pressemelding fra Helsedirektoratet at det må settes opp skilt som informerer om røykeforbudet og at alle askebegre må fjernes fra inngangspartiene.

Det er eier eller leier av bygningen som har ansvar for at røykeforbudet overholdes, og kommunene har ansvar for å føre tilsyn. Det er ikke lenger tillatt å ha egne røykerom. Enkelte unntak fra forbudet omhandler institusjoner hvor beboerne har sine hjem, i oljevirksomheten til havs og i inntil halvparten av overnattingsrommene på hoteller.

Tar seg en blås

Adresseavisens medarbeidere observerte en lang rekke brudd på det utvidede røykeforbudet da vi i går formiddag tok en tur rundt på sykehusområdet på Øya. Pasienter og besøkende satt eller sto utenfor flere av inngangene og røykte, i strid med røykeforbudet. Askebegre står der fortsatt, og skiltingen om røykeforbudet er flere steder mangelfull.

Meningene om det utvidede røykeforbudet blant pasienter, ansatte og drosjesjåfører er høyst ulike, fra full støtte og forståelse til fordømmelse. Kjell Steinsvik, som fulgte kona til sykehuset, sto midt i gata og røykte, langt unna inngangen. –Jeg synes det er fint at det blir stadig vanskeligere å få tatt seg en blås. Målet mitt er å slutte å røyke, sier han.

Drosjesjåførene Odd Petter Dyrnes og Lars K. Moe fra henholdsvis Snillfjord og Hemne satt på en benk på andre siden av inngangen til Akutten og røykte. Begge har forståelse at det ikke er lov å røyke ved inngangsdørene, men mener røkere blir uglesett og utsettes for mobbing.

– En kollega av oss sto i busslommen utenfor Gastrosenteret og røykte da en pasient kom bort til ham, prikket ham på brystet og skjelte ham ut for å røyke. Men han sto et godt stykke unna inngangen og var ikke til sjenanse for noen, sier Dyrnes.

En eldre pasient som kommer i rullestol, forteller at han sjeneres av røyking utenfor Gastrosenteret. Han har flere ganger påpekt dette til røykerne, uten å nå frem.

Selger ikke tobakksvarer

Narvesen på St. Olav sluttet for mange år siden å selge røyk og snus, etter vedtak i sykehusstyret. Kiosken ligger vegg i vegg med Akutten, og butikksjef Stig Sneeggen sier hver dag kommer flere personer innom og spør etter røyk eller snus.

– Flere blir fortvilt når vi svarer at vi ikke selger slike varer, og de lurer da på hvor nærmeste tobakksbutikk er, sier Sneeggen.

En kvinne som ønsker å være anonym, jobber selv i helsesektoren. Hun sitter utenfor Akutten og røyker mellom behandlingene.

– Tenk på pasienter som har røykt hele livet og som i en vanskelig periode blir nektet. At ansatte ikke får stå utenfor inngangen og røyke, er greit, sier kvinnen.

Stadig flere klager

– Vi må erkjenne at vi har et problem, i og med at vi har erklært oss som et røykfritt sykehus, sier administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital.

Også før røykeforbudet ble utvidet, har røyking utenfor inngangspartiene på det store sykehusområdet vært et problem. Kvernmo forteller at det vurderes å etablere egne plasser for røyking. Det kan bli aktuelt å sette opp spesielle røkeskur i trygg avstand fra inngangspartiene.

I påvente av at slike skur kommer opp, er det neppe aktuelt å fjerne askebegrene. Det vil bare føre til at røykerne kaster fra seg sneipene eller spytter snus på bakken.

– Vi får stadig klager på at røykeforbudet ikke etterfølges. Et sykehus er en spesiell institusjon, der også hensynet til røykerne skal ivaretas best mulig. Samtidig har de som sjeneres av røyking krav på å bli forskånet for røyk. Vi har absolutt et problem, som vi forsøker å løse på best mulig måte, sier Kvernmo.

Assisterende fylkeslege i Sør-Trøndelag Harry van der Water sier på generelt grunnlag at det er kommunene som er ansvarlige for å kontrollere at røykeforbudet overholdes.

– Vi har ikke mottatt klager direkte på brudd på det utvidede røykeforbudet, men det er jo ferietid, sier Water.

Både røyk og snus blir nå forbudt i skoletiden. For elevene gjelder tobakksforbudet både på og utenfor skolens område. For ansatte gjelder forbudet i skolens lokaler og område. Det samme gjelder for barnehageansatte.

Blir uglesett: Drosjesjåførene Odd Petter Dyrnes (t.v.) og Lars K. Moe tar seg en blås i god avstand fra inngangen til Akutten. Men begge mener røykere blir forfulgt. Det blir stadig færre steder det er lov å røyke. Foto: OLE MARTIN WOLD
St. Olavs Hospital: Det er ikke lenger lov å ha askebegre utenfor inngangspartier til helseinstitusjoner. Men ved sykehusområdet på Øya blir de stående til planlagte røykeskur er på plass. Foto: OLE MARTIN WOLD
Røykfritt: Fra 1. juli er det forbudt å røyke foran inngangspartiet til offentlige bygninger, som her på trappen til Trondheim tinghus. Foto: OLE MARTIN WOLD