- Siv Jensen er en trussel mot velferdsstaten, slår klubbelederen ved Verkstedklubben Kværner Verdal fast, og mener finansministeren tar feil når hun hevder at skattelettene er viktig for folk flest.

- Dette er å gjøre narr av folk. Regjeringen fremstiller det som om de øser skattelettelser over folk. Men ser man på tabellene så gjør det ingen forskjell. Mens de med aller lavest inntekt får hundrelapper i skattelettelse får de med nesten millioninntekter noen få tusen. Her er det ingen å misunne. Disse skattelettene er som små almisser fra Siv Jensen, og gjør at de som har det vanskeligst i dag får det enda vanskeligere i fremtiden, understreker Johansen.

Les også: Se hvilke kommuner som er budsjettvinnere

Feilslått moderasjon

Han mener også at senkningen av bedriftsskatten til 25 prosent neste år og 22 prosent i 2018, stort sett vil komme eiere og ledere til gode.

- Fagbevegelsens moderasjonslinje på 1990-tallet, for å sikre arbeidsplasser og gi bedriftseierne mulighet til å satse mer i egne selskaper, fungerte ikke. Det vi så var at eierne tok penger ut av bedriftene og at lederne økte inntektene mange ganger det de som jobbet i bedriftene fikk, sier Johansen.

Uforsvarlig politikk

Klubblederen ved Kværner Verdal mener lav rente betyr mye mer enn skattelettelser.

- Skattelette høres kjekt ut, men skal du drive velferdssamfunnet må du ha inntekter. Jeg mener regjeringens skattereform er valgflesk. De driver en omvendt Robin Hood-politikk. De gir med den ene hånda og tar med den andre. Med alle milliardene de tar fra oljefondet betyr det en enorm underfinansiering av statens utgifter. Det er rett og slett uforsvarlig politikk vi ikke kan holde på med over tid, mener Johansen.

- Vi vet heller ikke hva denne måten å bruke oljepenger på betyr for kronekursen og renta. I dag har vi en kronekurs som er gunstig for oss på Kværner Verdal og for alle bedrifter som konkurrerer internasjonalt.

Les også: Derfor risikerer du å betale mer i skatt

Ingen krisetilstander

Klubbleder Ståle Johansen skjønner heller ikke helt bruken av alle milliardene på en krisepakke hvor det foreslås å øke bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak med over 500 millioner, noe som vil legge til rette for om lag 16 000 ordinære tiltaksplasser for arbeidsledige neste år.

- Det er jo egentlig ingen krise i dag i forhold til sysselsettingen. Det er riktig nok noen få sektorer som har en del utfordringer, men for oss er det viktig å utvikle og ta vare på den kompetansen vi har.

Johansen mener permitteringsreglene er nøkkelen til å komme seg over kriser.

- Det viktigste for meg er at permitteringsreglene gir muligheter til å beholde kompetansen. Vi er tross alt en teknologibasert bedrift. Hvis man permitteres i dag må de ansatte selv og bedriften betale for de 15 første dagene, mens staten betaler 30 uker i en periode på 18 måneder. VI må tilbake til tre karensdager, tre dager med lønnsplikt og mulighet for å permittere i 52 uker i en 18-månedersperiode. Vi må altså tilbake dit vi var. Det vil ha stor effekt, mener Johansen.

Les også: Slik blir familieøkonomien

- Må sikre oss verdiskapingen

Johansen advarer mot å gjøre samme feil som Storbritannia gjorde.

- Der ble leverandørindustrien liggende med brukket rygg. Det er få oppdrag på norsk og britisk sokkel, og vi må sikre at verdiskapingen skjer på norske verft og at vi fortsatt kan drive med kompetanse- og teknologiutvikling. Derfor er permitteringsreglene så viktige, sier klubbleder Ståle K. Johansen ved Kværner Verdal.

Klubbleder Ståle K. Johansen ved Verkstedklubben Kværner Verdal mener den sosiale proflen mangler i forslaget til statsbudsjett. - Skattelettene er å gjøre narr av folk, mener han. Foto: Leif Arne Holme