En domstol i Malaga har avgjort at saken der Reitan ble tiltalt for å ha unndratt dokumentavgift etter kjøpet av ferieboligen Spania er foreldet.

Det viser en kjennelse fra domstolen som Adresseavisen har sett. Dokumentet er oversatt for Reitans advokat, og slår fast at det verken er grunn til økonomiske krav eller strafferettslig forfølgelse i forbindelse med Reitans kjøp av luksuseiendommen i den spanske byen Marbella i 2004.

Derimot gir domstolen klarsignal for at tiltalen fra den spanske statsadvokaten om manglende betaling av 783 000 euro i spansk formuesskatt kan tas videre i rettssystemet.

- Skatteteknisk diskusjon

Presseansvarlig Berit Hvalryg i Reitangruppen sier til Adresseavisen at de mottok dokumentet fra den spanske domstolen denne uken. Domstolens avgjørelse er et svar på Reitans anke etter at han våren i fjor ble tiltalt for for å ha betalt for lite i dokumentavgift og formuesskatt etter kjøpet av eiendommen.

- Svaret vi fikk fra domstolen er at store deler av saken, det som dreier seg om dokumentavgift, er lagt vekk, men at tiltalen om manglende betaling av formuesskatt er tatt videre. Det siste er for oss en skatteteknisk diskusjon, og vi er glad for at dommerne er enig i at det Reitan har sagt hele tiden er sant, sier Hvalryg.

Hun sier at Odd Reitan selv ikke vil kommentere saken før den er endelig avgjort, men at de er glade for å ha fått medhold i dokumentavgiftssaken.

Reitan var opprinnelig tiltalt for å ha unndratt 385 000 euro (3,7 millioner kroner med dagens valutakurs) i såkalt overføringsavgift, tilsvarende norsk dokumentavgift, i forbindelse med kjøpet av eiendommen.

Saken var en del av «Caso Cuadra», en større skattesak der den antatt hovedmannen er advokaten Domingo Cuadra Morales. Han skal ha lagd avanserte selskapskonstruksjoner slik at utlendinger skulle slippe unna skatt og avgift på eiendom i Marbella.

Denne advokaten håndterte kjøpet av Reitans eiendom. Ifølge den opprinnelige tiltalen skal kun 3,5 millioner euro av en total kjøpesum på ni millioner euro ha blitt oppgitt til spanske myndigheter. Resten skal ha blitt skjult som betaling for innbo, og overført via skatteparadiser.

Hvalryg vil ikke kommentere om Reitan kjente til om kjøpet ble gjort på en slik måte, men sier at det har vært et tillitsbrudd mellom Reitan og den spanske advokaten.

- Vi har argumentert for at det var advokaten som Reitan benyttet for tolv år siden som håndterte hele kjøpsprosessen. Saken mot denne advokaten pågår fortsatt, og det vil ikke være riktig for oss å kommentere den før den er helt ferdig, sier Hvalryg.

Brukte dansk selskap

Reitan er fortsatt tiltalt for ikke å ha betalt til sammen 783 000 euro (7,5 millioner kroner med dagens valutakurs) i spansk formuesskatt i årene 2004 til 2007. Reitans eiendomskjøp ble gjennomført via det danske selskapet Risnes APS. Den spanske statsadvokaten skal ha ment at det ble gjort for å komme rundt den spansk-norske skatteavtalen der landene gis rett til å skattlegge hverandres eiendom.

Reitans skatteadvokat, Ulf W. Andersen i advokatfirmaet Arntzen de Besche, sier at han er forundret over at man velger å gå videre med denne delen av saken. Han sier at skatteavtalene mellom henholdsvis Spania og Norge og Spania og Danmark er glassklare, og at Reitan har betalt formuesskatt i Norge på riktig måte. De har hentet inn flere ekspertuttalelser som støtter dem.

- Avtalene er helt klare. Reitan betaler riktig skatt, det har han alltid gjort og intensjonen har aldri vært noe annet, sier han.

- Men kan ikke et eiendomskjøp via et dansk selskap sees på som en omgåelse av intensjonen i den spansk-norske skatteavtalen?

- Man må ikke glemme at den spanske statsadvokaten tror at Odd Reitan ikke har betalt noe som helst i Norge. Det et viktig feilpremiss for at han har gått etter ham. Det vil han etter hvert oppdage gjennom Reitans selvangivelser, og vi tror det bare er et spørsmål om tid før hele saken smuldrer bort, sier han.

Ba om fengsel

I tiltalen mot Reitan ba den spanske statsadvokaten opprinnelig om elleve års fengsel for den norske milliardæren. Andersen sier at dette nå reduseres, men at det uansett er en hypotetisk problemstilling.

- For oss er det helt usannsynlig at han vil bli dømt for noe som helst, sier han.

Andersen sier at saken nå går tilbake til den spanske statsadvokaten som får beskjed om å korrigere tiltalen, men at statsadvokaten også har en kortvarig ankemulighet. Han sier at det er usikkert hvor lang tid prosessen vil ta.

- Det er ikke utelukket at det vil komme til en rettssak, men vi er nå inne i en kommunikasjonsfase hvor vi ønsker å få frem riktig informasjon, sier han.

Hvalryg sier at Reitans faste advokat i Spania jobber med saken, i tillegg til Andersen som er Reitans faste skatteadvokat i Norge. Hun kan ikke si hvor mye saken har kostet dem.

- Reitan tar saken alvorlig og er opptatt av å gjøre ting skikkelig. En slik sak er krevende for alle parter, og den tar både mye tid og mye fokus, sier hun.

Adresseavisen har ikke hatt mulighet til å kontakte den spanske statsadvokaten i Marbella som har fremmet tiltalen mot Reitan.

Feriehus: Odd Reitan utenfor eiendommen i Marbella i forbindelse med feiringen av hans 60-årsdag i september 2011. Foto: Marianne Tønset