Solberg holdt tirsdag åpningsinnlegget på Enovakonferansen i Trondheim, der oppimot 800 personer var til stede for å snakke om klimagassutslipp, ren energi og ny teknologi.

Enova-sjef Nils Kristian Nakstad advarte i Dagens Næringsliv samme dag mot høyere strømpriser i Norge, hvis det ikke gjøres store investeringer innen fornybar kraft.

Han mener at omstillingen til et lavutslippssamfunn vil bety at etterspørselen etter kraft og prisene vil øke.

- Vi må ikke være komfortable med den tilgangen vi har i dag. Vi mener den på lang sikt ikke er tilstrekkelig, sier Nakstad, som innrømmer at dette er et tungsolgt budskap i en tid med kraftoverskudd og lave priser.

Strømprisen har stupt

I fjor var strømprisen i Midt-Norge på det laveste nivået siden 2001, og under halvparten av prisene for fem år siden. Usikkerhet rundt lønnsomheten er blant årsakene til de mange rundene rundt den storstilte vindkraftutbyggingen på Fosen og i Snillfjord.

Til Adresseavisen sier Nakstad at Norge vil være et attraktivt land for ny verdiskapning, på grunn av de store fornybare ressursene. Enova støtter blant annet Hydros pilotanlegg for ny aluminiumsproduksjon på Karmøy, og Nakstad vil at mer kraftintensiv industri flyttes til Norge.

- Vi kan vanskelig se for oss et lavutslippsamfunn frem mot 2050 hvor vi får for mye av en slik verdifull vare, sier Nakstad, med henvisning til miljøvennlig kraft.

- Vi klarer å effektivisere

Erna Solberg sier til Adresseavisen at alle prognosene som regjeringen forelegges viser et kraftoverskudd både på kort og mellomlang sikt.

- Nå jobber vi med en energimelding som kommer til å se lengre frem, men dette vil også handle om hvor gode vi blir på energiøkonomisering. Det vil også være avhengig av hvilken næringsstruktur vi har i fremtiden. En del næringer vil bruke mer strøm, men historien så langt har vist at vi klarer å effektivisere, sier hun.

Nakstad mener at Norge må kompensere for lavere aktivitet i olje- og gassnæringen med økt verdiskapning på fastlandet, og at man i 2050 vil behøve mellom 100 og 200 ekstra terawattimer (TWh) sammenlignet med i dag. I 2014 ble det produsert drøyt 142 TWh i Norge.

Solberg sier at fornybar energi vil bli viktig fremover, men at det ikke vil være det eneste svaret på omstillingen Norge står overfor. I sitt innlegg sa hun også at alt ikke skal dreie seg om energi.

- Det blir litt nærsynt å bare å snakke om energi som erstatning for det arbeidsplassene i olje- og gassbransjen. Vi skal flytte en del av disse over til helt andre næringer, hvor det trengs kunnskap og kompetanse, som for eksempel helseteknologi, sier hun.

Solbergs regjering forlenget ordningen med såkalte grønne sertifikater med ett år, som fortsatt gjør det mulig for vindkraften på Fosen å nyte godt av milliardsubsidiene som ligger i ordningen.

Solberg sier at denne ordningen nå skal vurderes, og at den har blitt mye kritisert. Hun gjentar også at fortsatt energieffektivisering vil være et viktig svar på disse spørsmålene.

Vil ta større risiko

Nils Kristian Nakstad sa i sitt innlegg at Enova ønsker å ta større risiko og gå tidligere til verks for å stimulere til innovasjon. Han sier til Adresseavisen at det ligger et enormt potensial både i havvind, vindkraft på land, solenergi, vannkraft og fornybar varme, men at det trengs innovasjon for å få ned kostnadene.

- Vi i det offentlige må være med på dette. Hvis vi skal øke offensiven på fornybar kraft, så må vi bruke våre virkemidler slik at den innovasjonen skjer. Vi må sammen med kraftbransjen sørge for en slik utvikling, sier Nakstad.

Han sier at grønne sertifikater har vært et vellykket middel for å oppnå økt produksjon av fornybar energi, men at de ikke har vært så vellykket for å øke innovasjonen.

- Denne ordningen gjør at de til enhver tid mest kostnadseffektive løsningene og de beste prosjektene blir valgt, men det skaper ikke i seg selv innovasjon. Spørsmålet er hvordan vi kan utvikle vår rolle, slik at vi sammen med kraftbransjen får frem ny teknologi, sier han.

Fornybar: Enova-sjef Nils Kristian Nakstad vil ha storstilt utbygging av ny fornybar kraft i Norge, men Erna Solberg sier at energi bare er ett svar på omstillingen Norge skal gjennom. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen