I et allmøte klokken ni onsdag formiddag orienterte administrerende direktør Chris Brett de ansatte om de nye kuttene.

22 ansatte ved kontoret på Nedre Elvehavn må slutte i selskapet. Sammen med tidligere kutt, betyr dette at antall ansatte i Trondheim har blitt redusert fra rundt 200 i fjor til rundt 150.

Brett sier til Adresseavisen at nedturen i oljebransjen også rammer Teekay Offshore, som opererer store produksjons- og lagerskip (FPSO-er) for oljeselskaper både i Nordsjøen og utenfor Brasil.

- Riggselskaper og offshorerederier ble veldig raskt rammet av nedturen i bransjen, som særlig har berørt Norge. For oss som er på produksjonssiden har det tatt lengre tid, men vi er absolutt påvirket av det som skjer, sier Brett.

- Blir i Trondheim

Brett sier at de siden i fjor har vært gjennom en prosess der de har sett på strukturen i organisasjonen, sett i lys av oljenedturen og et lavere aktivitetsnivå.

I fjor kuttet selskapet i antall innleide konsulenter. Før påske annonserte de kutt av nye 28 stillinger, deriblant 12 fast ansatte.

- Totalt har vi siden i fjor redusert antall ansatte med 70, men det omfatter også vårt kontor i Aberdeen, sier Brett.

Han sier samtidig at det har vært bekymring blant de ansatte rundt fremtiden til Teekay Offshores kontor i Trondheim. Av de til sammen elleve FPSO-ene som selskapet opererer er nå bare en i drift på norsk sokkel, mens de har fire i drift i britisk sektor i Nordsjøen.

Brett sier at diskusjonene nok har vært større blant de ansatte enn blant ledelsen i selskapet, og at de ser store fordeler ved å ha en sterk base for FPSO-virksomheten i Trondheim. Han trekker blant annet frem samarbeidet med både NTNU og Marintek, og sier at de i Trondheim har stor tilgang på kvalifisert arbeidskraft.

Han sier at drift av slike produksjons- og lagerfartøyer er en virksomhet som har behov for stor teknisk kompetanse, og sier at de i mange år har bygget opp denne kompetansen i Trondheim.

- Vi kan ikke bare flytte dette kontoret til et helt annet sted. Det vil være skadelig for hele virksomheten, sier han.

Flyttet funksjoner

Brett sier at noen støttefunksjoner har blitt flyttet til Teekays kontor i Manila på Filippinene, men mener at det på sikt vil styrke kontoret i Trondheim.

- Det gjør at vi kan beholde jobbene som gir høy verdiskaping her i Trondheim, og vi gjør organisasjonen så effektiv som mulig. Men vi har stor forståelse for at det er vanskelig for dem som må gå, sier han.

Av de 22 i Trondheim som nå mister jobben er ni stillinger knyttet til oljeproduksjonsskipet «Petrojarl Varg», som nå går av kontrakt på Varg-feltet i Nordsjøen.

Tidligere er det varslet at 70 ansatte ombord på skipet vil miste jobben, men de er ikke i samme selskap som de ansatte på kontoret i Trondheim.

Få nye oppdrag

På norsk sokkel i Nordsjøen har Teekay Offshore nå skipet «Petrojarl Knarr», som henter opp olje fra Knarr-feltet der Norske Shell er operatør. Fire FPSO-er opererer på britisk sokkel, mens tre er i drift utenfor kysten av Brasil.

I tillegg er to fartøy i ferd med å bli klargjort for nye oppdrag, inkludert «Petrojarl 1» som etter 30 år i Nordsjøen nå skal pumpe olje utenfor Brasil.

Brett sier at de løpende kontraktene ikke påvirkes direkte av at oljeprisen har falt kraftig, men at de merker at det er svært få nye oppdrag tilgjengelig. Han sier at de likevel har vært i samtaler med flere selskaper om nye oppdrag for Varg-fartøyet i Nordsjøen.

- Nedturen er veldig krevende både for virksomheten og for de ansatte, men det tvinger samtidig oljeselskapene til å finne billigere og mer effektive måter å utvikle felt på. De vurderer derfor eksisterende enheter som Varg, noe som er betydelig billigere enn å bygge nytt, sier han.

Bekymringer

Tekna-tillitsvalgt Arnfinn Lunde i Teekay Offshore sier at det har vært en ryddig prosess, selv om de både har vært enige og uenige med ledelsen underveis.

Han sier at kuttene er smertefulle for dem som berøres, men at de samtidig ser tegn på at Teekay vil satse på Trondheim fremover. Blant de ansatte har det vært bekymringer rundt fremtiden til kontoret.

- Vi fryktet at man virkelig ville gå løs med knivene, dette opplever vi som et signal på at Trondheim vil bestå, sier han.

Lunde er likevel bekymret for konsekvensene når kontraktene til flere produksjonsfartøy går ut.

Tøff tid

Også Nitos tillitsvalgte i Teekay, Eirik Bratberg, mener prosessen rundt nedbemanningen har vært ryddig.

- Det er tilbudt sluttpakker til de som nå må gå. Det er bra at bedriften anerkjenner den innsatsen som er lagt ned over flere år, sier Bratberg.

Han forteller at det har vært en trykket stemning på kontoret i forbindelse med kuttene.

- Dette er kjedelig, og noe vi gjerne skulle vært foruten, men vi skjønner at oljenæringen er inne i en tøff tid. Nå avhenger alt av at vi får nye prosjekter og henger med fremover.

Selskapet opplyser at den internasjonale FPSO-virksomheten hadde en omsetning på 809,4 millioner dollar i fjor, tilsvarende drøyt 6,7 milliarder kroner med dagens valutakurs. Driftsresultat var på 124,9 millioner dollar (1,037 milliarder kroner).