Vi har ikke bare én hovedstad i Norge. Det er oljehovedstaden Stavanger, marinhovedstaden Bergen, og snakker du med politikere og gründere i Trondheim, er Trondheim teknologihovedstaden. Men har trondhjemmerne rett til å smykke seg med denne tittelen?

Torgeir Anda er ikke i tvil.

- Trondheim er helt klart Norges teknologihovedstad, problemet er at vi prøver å være kirkehovedstad, rockehovedstad og fotballhovedstad på samme tid, sier han.

Les også: Trondheimsteknologi solgt for milliarder av kroner

Anda er fra den gamle sykkelhovedstad Sandnes, men flyttet til Trondheim i 1975. Han er tidligere journalist og har vært kommunikasjonsdirektør i oljeselskapet Det norske. I dag driver han sitt eget kommunikasjonsbyrå og sitter i formannskapet for Venstre i Malvik kommune.

- Vi må vise fram teknologien som utvikles i byen. Det er det vi skal leve av i framtiden, ikke Rosenborg og rockemusikk, sier han.

Teknologisenter før Rockheim

Anda mener at Trondheim burde hatt et opplevelsessenter for teknologi, der teknologien kan vises fram. Han ville heller hatt et slikt senter enn populærmusikkmuseet Rockheim.

- Staten bør gå inn for å bygge et opplevelsesbasert teknologimuseum i Trondheim, slik de gjorde med Rockheim, sier han.

- Når man kommer til Trondheim som turist, er det Rockheim, Sverresborg og Ringve som blir trukket fram. Vi blir møtt med historie og kultur, men ikke opplevelsen av den teknologiske nåtiden, og det er akkurat dét som skiller Trondheim fra andre steder i Norge, fortsetter han.

Les også: - Myte at trøndere ikke investerer i teknologi

Når Adresseavisen møter Anda foran Rockheim peker han rundt seg og forklarer at havneområdet helst skulle møtt turistene med teknologi.

- Det bør være et skilt når du kommer inn til Trondheim som sier «velkommen til teknologihovedstaden», og du må slippe å dra helt til Frøya for å lære om oppdrettsnæringen i Trøndelag, sier han.

Han mener at flerfaseteknologien som brukes ved flerfaseanlegget på Tiller burde blitt vist mer fram. I 2013 ble teknologien, som har hatt stor betydning for oljebransjen, kåret til Norges beste oppfinnelse siden 1980.

Teknologidugnad

Seriegründer Borgar Ljosland mener at Trondheim når opp til ryktet som teknologihovedstad, men mener at byen likevel har noe å gå på.

- I dag er det et godt samarbeid mellom det offentlige, næringslivet, NTNU og Sintef, men vi trenger en dugnad for at Trondheim som teknologihovedstad kan utvikle seg enda mer, sier han.

Les også: Signicat fra Trondheim selger ID-løsninger til 124 banker i Norden

Han mener at innbyggerne må bli mer bevisste på teknologihovedstaden, slik at det skapes en kultur for teknologiutvikling. Han ønsker seg at trondhjemmerne kan bli tidlige og kritiske kunder i oppstartsfasen av teknologibedrifter.

- Vi trenger at hele byen engasjerer seg hvis vi skal få betydning som teknologiby også utover Norge, sier han.

Direkterute til San Francisco

Ljosland mener at Trondheim har utviklet seg i riktig retning. Han kommer fra Heddal i Notodden kommune og flyttet til Trondheim som 18-åring for å starte på datateknikk på NTNU. Hans første bedrift var teknologibedriften Falanx som lagde mikroprosessorer.

Han holder nå på med sin fjerde bedrift Parrotplay, som er verdens første internettleser som samler alt av TV, film og serier og videoklipp på ett sted. Dette er utviklet i arbeidsfellesskapet på Work-work i Munkegata.

- Det er som natt og dag, hvis du sammenligner teknologimiljøet i dag med da vi startet dette i 2000. Det vi holdt på med var ikke så veldig vanlig, men i dag er det over 500 teknologiselskaper i byen som sysselsetter over 10.000 mennesker, sier han.

- Det er utrolig mange initiativer innenfor offentlige og private institusjoner for å doble dette. Om ti år må det vel bygges ut en ekstra rullebane på Værnes og direkterute til San Francisco, fortsetter han.

- En styrke med mangfold

Direktør ved Rockheim Sissel Guttormsen er uenig med Anda om at teknologi er viktigere for Trondheim enn kultur.

Direktør ved Rockheim Sissel Guttormsen mener det er bra at vi har en by som er mangfoldig.

- Jeg er uenig med Anda. En av styrkene med Trondheim er at vi har en så mangfoldig by, der det er plass til både musikkhistorie og teknologi, sier hun.

Hun mener at det ene museet ikke burde utelukke det andre, og presiserer at Rockheim ikke bare er et bymuseum, men et nasjonalt museum med mandat fra kulturdepartementet.

- Forskning på populærmusikk har kommet ganske sent, så det var et ønske fra mange hold om å få et slikt museum som Rockheim. Det ble lagt til Trondheim mye på grunn av kompetansen på Ringve Museum, sier hun.

Seriegründer Borgar Ljosland oppfordrer trondhjemmerne til å bli med på en teknologidugnad. Her foran arbeidsfellesskapet Work-work han har vært med på å starte. Foto: OLE MARTIN WOLD