Adresseavisen fortalte tirsdag at Haakon H. Jensen er utnevnt til ny administrerende direktør i det statlige investeringsselskapet Investinor, som har kontor på Brattørkaia i Trondheim.

Jensen sa at han vil fortsette å bo i Asker med familien, og styreleder Thomas Falck sa at de hadde valgt Jensen fordi «kompetanse trumfer geografisk tilhørighet».

Reaksjonene lot ikke vente på seg. «Kast styret», skrev oljegründer Erik Haugane på Facebook, mens en annen næringslivstopp kalte det et «gufs fra kolonitiden».

Haugane sier til Adresseavisen at Jensen er godt kvalifisert for jobben, men at det er diskvalifiserende at han ikke skal bo i Trondheim. Han sier at han ville kastet hele Investinor-styret hvis han var næringsminister.

- Poenget med å ha en slik institusjon i Trondheim er ikke bare finansiell avkastning, men det skal også gi ringvirkninger i regionen. Hvis man skal bygge opp et miljø i Trondheim, så må toppsjefen også delta i det faglige og sosiale miljøet utenfor jobben, sier Haugane.

Statlig eid selskap

Da Investinor ble opprettet i 2008 ble det bestemt at selskapet skulle ha forretningsadresse i Trondheim. Haugane mener styrets valg er en grov undergraving av Stortingets vedtak. Eierskapet til Investinor forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet, og Haugane mener det underliggende problemet er hvordan styrene i statlige selskaper utnevnes.

- Når staten utnevner styrer i statseide selskaper, så velger de folk fra Oslo og Akershus som byråkratene kjenner fra før. Hadde jeg vært styreleder i Investinor, eller flertallet i styret vært fra Trondheim, så hadde dette aldri skjedd, sier han.

Trøndersk næringsliv og politikere har i flere år jobbet for å få lagt deler av forvaltningen av Oljefondet til Trondheim, og Investinor har blitt pekt på som en av grunnsteinene i finansmiljøet i byen. Selskapet har en samlet forvaltningskapital på 4,2 milliarder kroner, og skal investere i lovende vekstbedrifter. Selskapet har rundt 20 ansatte.

- Han må flytte

Ingrid Skjøtskift, kommunalråd for Høyre i Trondheim, sier det er åpenbart at Jensen må flytte til Trondheim. Hun sier at styreleder Thomas Falck må klarlegge dette umiddelbart.

- Ledelsen må forholde seg til forutsetningene som er lagt av Stortinget. Det er en selvfølge at en toppsjef i en bedrift må være der bedriften holder til. Å fjernstyre fra Oslo er ikke et alternativ, sier Skjøtskift.

Skjøtskift vil ikke svare på om det er næringsminister Monica Mælands valg av styre som er problematisk, men hun sier at hun forventer en avklaring fra styrelederen i Investinor.

- Hvis styrelederen ikke forstår at Investinors toppleder må være i Trondheim, så må styrelederen byttes ut. Nå har han en sjanse til å vise at han forstår grunnlaget for hvorfor Investinor er lagt til Trondheim, og at han forstår Stortingets forutsetninger, sier Skjøtskift.

Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, sier at hun vil ta opp saken når Monica Mæland kommer til næringsforeningens store konferanse i september.

Rian mener toppsjefens tilstedeværelse både er en viktig signaleffekt både overfor de ansatte i selskapet, men at det også er viktig at den nye Investinor-sjefen er en del av finansmiljøet og det øvrige næringslivet i byen.

- Jeg synes det er rart at styret ikke har vektlagt det, men så er det heller ikke så mange med trønderske røtter i styret. Dette er et tilbakeslag i arbeidet for å få frem kompetanse i regionene, sier hun.

Konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi sier det er grunnleggende viktig hvilke styreledere som utnevnes i statlig eide selskap, og mener det bør bli et tema for trønderske politikere.

- Dette starter med hvem statsråden utnevner til styreleder, og hvilket oppdrag vedkommende får. Skal han bare maksimere avkastningen, eller skal han også etterleve vedtaket om å plassere Investinor i Trondheim, sier Gjersvold.

- Enstemmig styre

Jensen overtar etter trønderen Geir Ove Kjesbu, som ledet selskapet fra etableringen i 2008 og frem til i vår.

Styreleder Thomas Falck i Investinor sier at bosted var noe som ble vurdert, og at det er et samlet styre som står bak ansettelsen av Jensen.

Han avviser at Jensens bosted betyr en svekking av miljøet i Trondheim. Jensen selv sa at han ville være på kontoret i Trondheim så mye som det krevdes.

- Vi er opptatt av at jobben gjøres, og ikke av hvor han bor. Hvis eieren (Nærings- og fiskeridepartementet, journ.anm.) mener at bostedet er diskvalifiserende, så må eieren bytte ut meg, sier Falck.

Falck sier det er på det rene at de beste kandidatene til jobben alle var basert på Østlandet.

- Vi hadde fire kandidater på bordet i siste runde, og en av dem trakk seg. De tre som sto igjen var alle basert på Østlandet, og alle ville pendle til Trondheim, sier han.

Ny sjef: Styreleder Thomas Falck (t.h.) presenterte mandag Haakon B. Jensen som ny administrerende direktør i Investinor. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
Krever: Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift sier det er åpenbart at den nye Investinor-sjefen må flytte til Trondheim. Foto: jens petter søraa
Skuffet: Administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen sier at hun vil ta opp problemstillingen med næringsministeren. Foto: Morten Antonsen