Sola skinner, og ettermiddagen er så vidt i gang. Solsiden er dermed stappfull av glade trøndere som vil utnytte finværet.

På Sot er det travelt bak bardisken, og øltappen får kjørt seg.

- Opplever du at trønderne er gode tipsere?

- Ja, det vil jeg absolutt si. Det kommer selvfølgelig an på plassen, om det er restaurant eller bar. Og så kommer det an på hvilken dag i uka det er. Men alt i alt er trønderne empatiske tipsere.

Emil Børjesson (25) har akkurat begynt i jobben som servitør, men han har til sammen tre års erfaring fra både restaurant- og barlivet i Trondheim.

Runder opp

- Har man først begynt i dette yrket, vender man som regel tilbake, sier Børjesson.

Rett ved bardisken sitter Andreas Vollen og Adrian Rindal (begge 27).

- Bruker dere å gi tips?

- Ja. Jeg tipser fordi det er enkelt. Jeg runder opp, svarer Vollen.

- Hva er det meste du har gitt i tips?

- En 50-lapp tror jeg det var. Hvor mye man tipser tror jeg kan være avhengig av hvor beruset man er, sier han og får støtte av sidemannen.

- Jeg bruker å tipse i en kombinasjon av ti-tolv prosent av totalbeløpet, og det nærmeste runde tallet, legger Rindal til.

Begge konkluderer med at de tipser fordi det er enkelt å runde opp.

- Det er også en grei måte å få tømt lomma for småpenger på.

Runder opp: Andreas Vollen (27) og Adrian Rindal (27) tipser fordi de mener det enkleste er å runde beløpet opp. Er servicen veldig dårlig, så betaler de kun originalbeløpet. Foto: Kristin Slotterøy

Høflighetstips

I solsteiken er det rolig i kjelleren hos Fru Lundgren, rockebaren Nina Lakså har drevet i seks år.

- Kundene kommer til oss når sola har gått ned, forteller hun bak bardisken med et smil.

- Hva får dere inn i tips?

- Det er veldig vanskelig å svare på, siden det er så forskjellig fra kveld til kveld. Men kanskje rundt 350 kroner i gjennomsnitt.

Selv om det var et vanskelig spørsmål, er hun mer sikker på hva som er hennes tipsrekord.

- En kveld fikk jeg 1500 kroner i tips, og da sto jeg alene bak bardisken.

- Tipsing varierer veldig: Nina Lakså har drevet Fru Lundgren i seks år, og hun sier at hvor mye tips de får varierer veldig på hvilken dag det er snakk om og hvem det er som betaler. Foto: Kristin Slotterøy

Skal registreres

Hun forklarer at alt de får av tips, både i kontanter og via kortterminalen, skal registreres. De betaler også skatt av tipspenger.

- Tips skal deles mellom de ansatte, sier Lakså.

Men legger til at hun har hørt om forskjellige varianter av delingen. Blant annet at noen sparer tipset slik at det går til fest og turer for de ansatte.

Vært med fra start: Tips-glasset hos Fru Lundgren har stått på disken siden baren åpent for mange år siden. Siden den gang har den fått livreddende operasjoner med gaffateip. Foto: Kristin Slotterøy

Børge Ånesen er leder for avdelingen for hotell-, restaurant- og reiseliv hos Fellesforbundet. Han forteller at det finnes høyesterettsdommer som sier at tips skal komme til alle som har vært involvert i jobben i restauranten.

- Vi ser at det er sånn med tipsepraksisen i Trondheim.

Akkurat det har Vegar Monsvoll, Kent Monsvoll og Hans Olav Endal tenkt mye over. Og debatten går rundt bordet.

- Får kokken tips? lurer de på.

De har tidligere vært på Solsiden, men etter at solen beveget seg mot horisonten, beveget de seg til Three Lions i Trondheim sentrum.

- Jeg bruker vanligvis å runde opp til nærmeste 100-lapp, sier Vegar Monsvoll.

Gir igjen for god service: Fra venstre Kent Mosvoll, Hans Olav Endal og Vegar Monsvoll har litt forskjellig forhold til tips, men de er enige om at hvis serviøterne gir god service, så har de gjort seg fortjent til tips. Foto: Kristin Slotterøy

Fortjener tips

De legger til at de tipser annerledes om det er snakk om bar eller restaurant. De er også enige om at de tipser etter hvor god service de har fått.

- Hvis maten er god, og de har tatt godt vare på oss, så er det god motivasjon for å gi tips.

Vegar Monsvoll har nettopp vært i USA, der lønna er basert på at ansatte skal få tips.

- På kvitteringa kom det alternativ om jeg vil gi 18, 20 eller 22 prosent av totalbeløpet i tips. Jeg som trønder aner jo ikke hva som er rett da.

Alt i alt er de enige om hvordan det bør tipses i Trøndelag.

- De som har gjort seg fortjent til det, skal selvfølgelig få tips, sier Kent Monsvoll.

Arbeidsgiverens ansvar

Ånesen i Fellesforbundet har gode råd til de som er i tvil om det bør tipses eller ikke.

- Et godt råd til kundene er at man må kunne forvente god service uansett, og ikke forvente at folk skal, for å bruke den klassiske frasen, stå med lua i hånda og håpe på best mulig tips.

Han er opptatt av å forklare at det er arbeidsgiveren som skal sørge for å lønne skikkelig, og ikke kundene.

- Det er viktig å presisere at det er timelønnen som folk i bransjen lever av, og at tips aldri skal være mer enn en bonus. Det skal være et slags gode til de som jobber i denne bransjen.

Ånesen forteller at de alltid oppfordrer forbrukere til å være obs på at tips ikke skal erstatte lønn.

- Vi har eksempler fra hovedstaden vår der ansatte får lav timelønn og får beskjed om at de vil få så mye tips at de kan leve på det. Det er ikke en ønsket utvikling når samfunnet er bygd opp på en måte der det er din faste lønn som gjør at du kan ha bolig, mobil og så videre.

Han har derfor et godt tips for å unngå nettopp det:

- Hvis man ønsker å kreditere for god service, bør man sørge for at plassen man gjør det på har en tariffavtale som er den eneste garantien for en garantert minstelønn i bransjen. Om de ikke har det, bør forbrukerne være mer obs.

Han legger til at det finnes mange seriøse steder i Trondheim som gir sine ansatte en tilnærmet lønn som følger minstesatsene.

Ringer i tipsklokka

Bak disken på Three Lions står britene Abbie Roden og Ross Mckechnie. De kan fortelle at sammenlignet med i England er trønderne veldig gode tipsere.

- Vi tipser ikke så mye i England. Det er faktisk mer tipsing i Norge.

I sportsbaren er det tradisjon for å ringe i klokka hver gang de får tips.

- Da tipser de som regel mer på neste øl, sier de, og legger til at de elsker å tulle med gjestene.

På veggen bak disken har de også hengt opp kvitteringen på det beste tipset de har fått på ei kvittering. Lettere ironisk er det tegnet et smilefjes på ei regning på 109 kroner, med 50 øre i tips.

Roden og Mckechnie sier at det varierer hvor mye de får i tips, og hvor store lag det er som gjør opp for seg.

- For eksempel forretningsfolk, de tipser gjerne masse. Stamkundene våre tipser nesten hver gang.

Ringer i tipsklokka: På Three Lions deles all tips likt blant de ansatte. Og for hver gang de får tips, ringer de i tipsklokka. Fra venstre Ross Mckechnie og Abbie Roden elsker å tulle med kundene, og sier at å ringe i klokka gjør at kundene stort sett tipser mer neste gang. Foto: Kristin Slotterøy

Gode tipskvelder

De diskuterer hvilken kveld de har opplevd størst tipsing, og de husker ikke helt om det var 17. mai eller i julebordsesongen.

- Men jeg mener å huske at vi fikk 1000 kroner hver. Det vil jo faktisk si at det ble rundt 7000 kroner.

Siden det er en sportsbar, spiller selvsagt sluttresultatet en rolle for tipsbeløpet.

- Hvis favorittlaget vinner, får vi tips. Hvis de taper, blir det mindre. I hvert fall hvis vi tuller med at laget nettopp tapte, sier de humørfylte servitørene bak kassa.