- Etter å ha fulgt saken gjennom dagen, så må det være lov å si at dette er en storm i et vannglass, sier Borten Moe til Adresseavisen.

Det var Teknisk Ukeblad som fredag morgen fortalte om Oljedirektoratets regnetabbe før Stortinget vedtok å åpne Barentshavet sørøst for oljeleting sommeren 2013.

Doblet anslaget

I grunnlaget som ble lagt frem for Stortinget hadde direktoratet lagt frem potensielle inntektsanslag for scenarioer med både høy og lav aktivitet i dette området.

Da bruttoinntektene fra nesten 20 år med potensiell oljevirksomhet i det lave scenarioet skulle summeres opp, så ble det tastet feil i et regneark. I stedet for at summen ble plassert i kolonnen «sum», ble den i stedet plassert i kolonnen for år 2050.

Tastefeilen ga over 130 milliarder mer i anslåtte inntekter fra området, en dobling av de egentlige anslagene.

Feilen ble ikke rettet opp av Olje- og energidepartementet, og tallene ble tatt med i konsekvensutredningen for området som daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe la frem.

Riktige nettotall

Til Adresseavisen sier Borten Moe at feilen ikke hadde noe å si for avgjørelsen om å åpne Barentshavet sørøst for oljeleting. Han påpeker at feilen gjaldt ett av to scenarioer, og at tallene for nettoinntektene i utredningen var riktige.

- Nettotallene er de viktigste, sier han.

Miljøpartiet De Grønne krevde fredag at Olje- og energidepartementet umiddelbart stanser all aktivitet i forbindelse med Barentshavet sørøst. Borten Moe kaller i stedet saken en anledning for folk «som uansett er imot alt som handler om olje og gass».

- Dette er en mulighet de griper begjærlig for å skape usikkerhet og inntrykk av at ting er gjort helt feil. Dette er anslag på hva som kan finnes i Barentshavet, men noe man vet om anslag er at de er uhyre usikre. De første anslagene jeg kan huske å ha sett var fra da jeg gikk på ungdomsskolen tidlig på 90-tallet. Da lærte jeg at norsk oljeproduksjon skulle være ferdig i 2010. Det viste seg å være feil, sier han.

- Tar egne beslutninger

Borten Moe sier at lakmustesten for om det var riktig å åpne området for oljeleting, er om oljeselskapene ønsker å bruke penger på leting i området.

- De fatter ikke sine beslutninger basert på en tallkolonne fra Oljedirektoratet, men etter å ha hentet inn seismikk og modellert, sier Borten Moe, som nå selv sitter i ledelsen i oljeselskapet Okea.

- Men er det ikke pinlig at en slik feil blir gjort?

- Ja, det er pinlig for direktoratet at tallene ikke stemmer.

- Er det pinlig at departementet brukte tallene?

- Det er selvfølgelig pinlig når det viser seg at tallene er feil, men det er ikke noe som kommer til å ta fra meg nattesøvnen.

- Miljøpartiet De Grønne og Bellona mener prosessene i Barentshavet nå bør stanses. Hva tenker du om det?

- Det er de samme som uansett er imot. Det var et enstemmig storting som åpnet Barentshavet sørøst i juni 2013, etter forslag fra oss. Det er først nå i sommer vi ser resultatene fra de første borekampanjene. Det viser at industrien mener dette er interessant, og så gjenstår det å se om dette blir en suksess. Vi kan jo risikere å skape både verdier og arbeidsplasser i Nord-Norge, noe jeg generelt er for, sier Borten Moe.

Oljegründer

Etter at han gikk av statsråd startet Senterparti-nestlederen oljeselskapet Okea sammen med tidligere Det norske-sjef Erik Haugane og to andre medgründere.

På spørsmål om han har lyst til å gjøre comeback som olje- og energiminister etter valget, svarer han:

- Det er en type spekulasjoner som jeg ikke ønsker å bidra til. Nå skal vi forsøke å vinne valget, sier han.