Det er Økokrim som har tatt ut tiltalene ved Sør-Trøndelag tingrett. En av de tiltalte er en mann fra Trøndelag som i mange år var ansatt i fiskefôrselskapet Ewos.

Ifølge tiltalen krevde og mottok han i en periode på nesten tolv år bestikkelser på til sammen over 2,7 millioner kroner, i form av både kontanter og andre fordeler. Mannen er også tiltalt for grov utroskap etter å ha holdt avtaler skjult for fiskefôrselskapet.

Mannens advokat, Tore Angen, skriver i en tekstmelding til Adresseavisen at han ikke erkjenner straffskyld.

Penger og fordeler

Ifølge tiltalen skal mannen ha mottatt både penger, flybilletter til seg og sin kone og dekning av utgifter til en fritidsbåt.

De to andre mennene er fra Vestlandet. Gjennom sine selskaper leverte de tjenester til Ewos, og er tiltalt for å ha betalt bestikkelser for å sikre avtaler med selskapet. En av dem er også tiltalt for grov utroskap og for hvitvasking av utbytte.

Tilsto

I 2016 ble en annen mann fra Trøndelag dømt til fengsel i elleve måneder i fengsel i samme sakskompleks, etter at han tilsto å ha overført over 690 000 kroner til den tidligere ansatte i fiskefôrselskapet. Saken ble ført som en tilståelsesak, og mannen fikk strafferabatt.

Disse overføringene er nå en del av tiltalen mot trønderen som jobbet i Ewos. Førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik sier til Adresseavisen sier at det er ett av flere forhold i tiltalen.

- At det foreligger en tilståelse i saken fra en av de aktive bestikkerne vil være av bevisverdi i seg selv i den kommende straffesaken, sier Harbo-Lervik, men sier at det ikke har vært avgjørende for tiltalene som nå er tatt ut.

Hun sier at saken har vært etterforsket siden mars 2015.

- Det har vært en bred etterforskning hvor flere selskaper og personer har vært involvert, men det har endt opp med tiltale mot de tre, sier hun.

Henla mistanke

Grov korrupsjon har en strafferamme på fengsel i inntil ti år, men Harbo-Lervik sier at strafferammen forhøyes når tiltalen gjelder flere forhold. Hva som blir påtalemyndighetens straffepåstand, vil hun ikke si noe om før rettssaken.

En av de to mennene fra Vestlandet er også tiltalt for å ha gitt bestikkelser verdt minst 80 000 kroner til en annen tidligere ansatt i Ewos. Harbo-Lervik sier at denne personen har vært mistenkt i saken, men at mistanken er henlagt på grunn av bevisets stilling.

- Utro tjener

Ewos ble i 2015 kjøpt av det amerikanske konsernet Cargill. Kommunikasjonsjef Hanne Dankertsen understreker at selskapet ikke er part i saken, og sier at de har blitt utsatt for en utro tjener som ført til at selskapet har blitt skadelidende.

Dankertsen sier at det var selskapet selv som for over to år siden oppdaget at den tiltalte ikke fulgte selskapets interne retningslinjer, og at det var bakgrunnen for at han mistet jobben. Hun sier at de har samarbeidet med Økokrim om saken.

- Nå ser vi også at Økokrim mener at det har blitt gjort noe kriminelt, sier hun.