For første gang betalte Odd Einar Kne AS ut bonus til alle sine ansatte. Og nå skal selskapet for første gang samarbeide med et kinesisk selskap om å bygge Norges kanskje mest omtalte bru over Beitstadsundet.

- Vi regner med å starte opp anleggsarbeidene om 14 dager. Det blir et spennende samarbeid etter et svært godt år, sier Odd Einar Kne.

Odd Einar Kne omsatte for 150 millioner kroner i 2017, som er det beste året noensinne for anleggsentreprenøren i Steinkjer.

- Hvis vi skal øke omsetningen i år må vi ansette flere folk. Da holder det ikke med de 65 ansatte vi allerede har, sier Odd Einar Kne.

Les også: Kinesisk selskap bygger trøndersk bru

Lysere bilde enn på lenge

I Konjunkturbarometeret per fjerde kvartal oppjusterer Sparebank 1 SMN vekstutsiktene både globalt og for norsk økonomi. Høye boligpriser og svak varehandel bekymrer, mens industrien igjen er på rett vei.

- I rapporten som er rykende fersk, tegner vi et lysere bilde enn på lenge. Noen få bransjer sliter fortsatt, men totalbildet er godt. Eksemplifisert ved anleggssektoren, hvor ordrereserven i Midt-Norge er hele 55 prosent høyere enn på samme tid i fjor, sier kommunikasjonsdirektør Hans Trondstad.

Arne T. Haug, banksjef for næringsliv i Sparebank 1 SMN, opplyser at banken har økt utlånene til små og mellomstore bedrifter med ti prosent gjennom fjoråret.

- Både vår egen vekst og tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er veldig god aktivitet generelt. Og spesielt i anleggsbransjen. Av alle regioner i landet er det Trøndelag og Møre og Romsdal som peker seg ut med størst vekst i ordrereserven. Det er bare ett fylke som har tilsvarende vekst. Vi merker dette også på investeringslysten i næringslivet og at man er positiv med hensyn til fremtidige utsikter, sier Haug.

Tronstad legger til at banken har lite tap på sine utlån.

- Forrige kvartalsregnskap viser at det er på offshore vi taper penger, og det vil si på Sunnmøre. Tapene for øvrig er helt marginale, sier han.

Kommentar: Fylkespolitikerne fraskriver seg ansvaret i Beitstadsund-saken. Nok en gang er argumentene syltynne

Mange stor veiutbygginger

Bygg og anlegg er den tredje største sektoren når det gjelder verdiskaping i regionen vår – etter tradisjonell industri og offentlig tjenesteyting.

Bare i Steinkjer-området er det mange store prosjekter innen vei- og grunnarbeid som skal utlyses og gjennomføres i nær fremtid. Man er i gang med å bygge et helse- og beredskapshuset til 300 millioner kroner i Steinkjer, det skal bygges to skoler og ny campus på området til Nord universitet. I tillegg er det flere store fylkesvegprosjekter og E6-utbygginger som skal gjennomføres de neste årene.

- Vi er rigget for å ta på oss flere store oppgaver innen vei og anlegg, sier Odd Einar Kne

Det var prosjektleder Bjørn Aakre som først tok kontakt med det kinesiske selskapet Sichuan Road & Bridge Group (SRBG).

- Det var noen forespørsler i anbudsfasen. Jeg servet dem med priser og hjalp dem med andre ting. Det var slik vi kom oss inn på dette prosjektet.

Aakre sier samarbeidet med kineserne er annerledes enn det de har vært vant til tidligere.

- Det er annerledes med språket. Møtene går på engelsk, men jeg tror det er mer nytt for dem enn oss, sier Aakre.

Les også: Disse selskapene vil bygge vei i Nord-Trøndelag

Doblet omsetningen

Omsetningen i Odd Einar Kne AS har nesten doblet seg de siste ti årene.

- Nå gleder vi oss til å starte arbeidet med Beitstadsundbrua. Vi har alt gravearbeid for det kinesiske selskapet på vann, anleggsveier, riggområdet, brakkerigger osv. Vår kontraktssum er på rundt 10 millioner kroner, sier Odd Einar Kne.

Fredag var det samhandlingsmøte mellom kineserne og Statens vegvesen.

- Vi har diskusjoner om formaliteter som vi krever i kontrakter. Det handler om å tydeliggjøre dette slik at de vet hvilket regime de må forholde seg til, sier prosjektleder Jo Bernt Brønstad i Statens vegvesen.

Han ser også oppturen i anleggsbransjen.

- Dette svinger veldig, men vi ser at det er stor aktivitet og at det vil bli det i årene fremover. Vi har flere store prosjekter på gang, understreker han.

Les også: Kina-seier i historisk fylkesutvalget

Kineserne lover flere jobb

Om to uker er det altså byggestart på Beitstadsundbrua. Kontraktsjef Alexandros Tsetsis i Sichuan Road & Bridge Group sier det blir flere norske entreprenører på bruprosjektet.

- Vi ser frem til å jobbe med Odd Arne Kne AS og de andre norske underleverandørene. Vi har samarbeidet med norske aktører i flere år, så dette er ikke noe nytt for oss. Jeg håper resultatet blir bra. Brua skal stå ferdig senhøsten i 2019, sier Alexandros Tsetsis.

Det går sår det suser innen anleggsektoren i Trøndelag. Ordreserven har aldri vært større. Odd Einar Kne AS jobber nå på det nye helsehuset i Steinkjer. Om 14 dager starter de på bruprosjektet over Beitstadsundet. Daglig leder Odd Einar Kne, banksjef Arne T. Haug og prosjektleder Bjørn Aakre, som først tok kontakt med det kinesiske selskapet Sichuan Road & Bridge Group, har tro på fremtiden. Foto: Leif Arne Holme
Odd Einar Kne ser lyst på ordretilgangen de kommende årene. Her sammen med Arne T. Haug, banksjef for næringsliv i SpareBank 1 SMN og prosjektleder Bjørn Aakre, som først tok kontakt med det kinesiske selskapet Sichuan Road & Bridge Group. Foto: Leif Arne Holme
Prosjektleder Jo Bernt Brønstad i Statens vegvesen, entreprenør Odd Einar KBe og Lu Wei, prosjektdirektør i SRBG i Norge, møttes i forbindelse med samhandlingsmøte på Tingvold i Steinkjer sist fredag. Foto: Leif Arne Holme