- Et næringsvennlig parti

Berit Rian, adm.direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

- Det er ikke godt å vite hva som er Venstres fortjeneste og hva det uansett ville blitt. Med det forbeholdet, er det mye positivt å se i regjeringserklæringen, sier Berit Rian.

Hun peker blant annet på regjeringens ambisjon om å få flere i arbeid, satsing på kompetanse, ytterligere yrkesfagløft, digitalisering og fortsatt vekstfremmende skattelettelser.

LES OGSÅ: Her er ti seire for Venstre og ti seire for Frp

- Venstre har en småbedriftsprofil og er kjent for å være et næringsvennlig parti. Regjeringserklæringen bærer preg av noe mer oppmerksomhet om små og mellomstore bedrifter og miljø. Begge deler er positivt, og kanskje er dette forsterket av det nye regjeringspartiet. Videre er det bra at Ocean Space Centre er nevnt i regjeringserklæringen, sier Rian.

- Grønn hverdag

Jon Uthus, daglig leder i Stjørdal Næringsforum.

Jon Uthus, daglig leder i Stjørdal Næringsforum.

- Jeg mener at vi bør slutte å snakke om det grønne skiftet og begynne å snakke om den grønne hverdagen. Endringer i klimavennlig retning blir nemlig en del av hverdagen vår. Jeg synes regjeringsutvidelsen skaper et interessant spenn i miljø- og klimapolitikken, med Fremskrittspartiet på den ene siden og Venstre på den andre. Dette spennet kan åpne for gode løsninger.

- Politikk handler for næringslivet i stor grad om å skape forutsigbare og konkurransedyktige rammevilkår. Det synes jeg den nye regjeringsplattformen greier å få til, sier Uthus.

LES OGSÅ: Oljefolk i nord er skuffet over vern i Lofoten, Vesterålen og Senja

- Her er det muligheter

Wenche Brenne Drøyvold, daglig leder i Foreningen Technoport.

Wenche Drøyvold, daglig leder (interim) i Technoport.

- Jeg liker å se etter muligheter, og her er det muligheter. Jeg er glad for å se at regjeringsplattformen handler om folk, innovasjon, utvikling og muliggjørende teknologier, for å trekke frem noe. Næringslivet er slik innrettet, at det som for noen er et problem, kan bli andres mulighet og forretningsidé. Å løse problemer er kjernen i gründerskap, sier Drøyvold.

LES OGSÅ: Den forrige Technoporten-sjefen sa opp etter uenighet med styret

Såkorn og folkefinans

Marius Thorvaldsen, arbeidsfellesskapet og inkubatoren Work-Work.

Marius Thorvaldsen (til høyre), her sammen med Borgar Ljosland. Begge er sentrale i miljøet rundt Work-Work.

- Regjeringen vil vurdere hvordan staten kan bidra til at lønnsomme prosjekter får tilgang til kapital, herunder vurdere ordningene for såkornfond. Her vil det bli svært interessant å se om regjeringen vil legge til rette for flere regionale fondsordninger og hvordan det offentlige skal samarbeide med private fond.

- Virkemidler som skal fremme privatpersoners investeringer i oppstartsvirksomhet, skal vurderes. Dette mener jeg vil være et svært godt virkemiddel. Ved å gjøre det enklere å la flere ta del i fremtidig verdiskaping, vil man kunne adressere mye kapital som i Norge bindes opp i eiendom eller kastes ut ruta i kasinoet hos Norsk Tipping, sier Marius Thorvaldsen.

LES OGSÅ: Kommentar: - Sett de unge smartingene i arbeid

- For små og store

Kirsti B. Arntsen, daglig leder i Steinkjer Næringsforum.

Kirsti B. Arntsen, daglig leder i Steinkjer Næringsforum.

- Det er viktig at regjeringen klarer å se behovene til både små og store bedrifter. Jeg registrerer spesielt tre ting: For det første at regjeringen ønsker å styrke samspillet mellom næringsliv, akademia, innovasjon- og forskningsmiljøer. Det er svært positivt. For det andre et yrkesfagløft som heies frem. Det er behov for flere yrkesfaglærte, og det er viktig at regjeringen er i stand til å se det faktiske behovet i næringslivet. For det tredje at regjeringen varsler en stortingsmelding for handelsnæringen. Det skal bli spennende å se resultatet, sier Arntsen.