NTNU-studentene, Mats Jørgen Skaslien og Tobias Bergkvist, vant «NEM Global Hackathon 2018», med programmet «SocialWallet» som går ut på å sende og motta kryptovaluta mellom personer via Facebook Messenger.

Blant 143 påmeldte lag gikk Skaslien og Bergkvist seirende ut, med to priser for deres bidrag. I tillegg til førsteplassen fikk de en ekstra pris for beste løsning på et reelt problem.

Uvirkelig å vinne

Studentene ble overrasket da nyhetene kom om at de hadde vunnet, og i tillegg fått en ekstra pris for deres bidrag i konkurransen.

- Jeg trodde ikke på det da jeg først fikk vite at vi hadde vunnet. Jeg måtte lese det flere ganger før det begynte å demre for meg at vi hadde vunnet, sier Bergkvist.

- Jeg holdte på med en øving da en kompis kom og prikket meg på skuldra og gratulerte meg med seieren. Jeg brøt noen stilleregler på lesesalen da jeg skjønte at vi hadde vunnet, sier Skaslien.

Studentene forteller at de har lært mye av å være med i konkurransen og føler de har fått god bruk for utdanningen sin.

- Det er utrolig gøy å kunne bruke utdanningen til noe som dette, sier Skaslien.

For førsteplassen fikk de 10000 dollar verdt i kryptovalutaen XEM, og for beste løsning på et reelt problem fikk de 2500 dollar verdt i samme kryptovaluta.

Sender kryptovaluta

Skaslien studerer datateknologi og Bergkvist studerer kybernetikk og robotikk, begge på tredje året. De møttes gjennom en linjeforening og delte en interesse for kryptovaluta. Studentene ønsket å finne en måte å gjøre kryptovaluta mer brukervennlig, og bestemte seg for å være med i konkurransen.

«SocialWallet» fungerer slik at du går inn på Facebook Messenger og starter en chat med chatroboten og forteller den at du vil sende kryptovaluta til en av vennene dine, og så fikser chatroboten resten.

- Det er som Vipps på Facebook Messenger, forklarer studentene.

Inne i Facebook Messenger finner du chatroboten som sender og mottar kryptovaluta. Foto: Mats Jørgen Skaslien og Tobias Bergkvist.
Du forteller chatroboten hvem du vil sende til, og hvor mye så fikser den resten. Foto: Mats Jørgen Skaslien og Tobias Bergkvist.

- Vi ønsket lage et program som er lavterskel å begynne med, og enkelt å bruke, sier Bergkvist.

- Når det er snakk om pengene til folk er det viktig å føle seg trygg, og Facebook Messenger er noe de fleste kan fra før, sier Skaslien.

Det tok tre uker med hard jobbing fra ideen ble formulert til programmet sto ferdig. Da innleveringsfristen nærmet seg, måtte de ta et skikkelig skippertak.

- Det hadde vel ikke vært et studentprosjekt uten et skippertak, sier studentene og ler.

Slik fungerer «SocialWallet». Foto: Mats Jørgen Skaslien og Tobias Bergkvist.

Tror kryptovaluta er her for å bli

Skaslien og Bergkvist tror kryptovalutaen er her for å bli, men de vil ikke nødvendigvis anbefale noen å investere i det.

- Starten av kryptovaluta er som starten på internett, det er delte meninger om det vil overleve eller ikke, sier Bergkvist.

De håper at programmet deres blir plukket opp av profesjonelle, som kan gjøre det om til et fullstendig produkt . Kryptovalutaen de bruker i programmet sitt kalles XEM, og har mye til felles med den kjente kryptovalutaen Bitcoin.