- Jeg har alltid jobbet på typiske mannsarbeidsplasser, og før hang det pinup-kalendere på alle verksteder. Men tidlig på 80-tallet forsvant de aller fleste. Det skjedde samtidig som damene også fikk førerkort og de begynte selv å komme med bilene sine til verkstedene, sier Kurt Lindholm, sjåfør for Søppelsekk.no.

Motorolje og pinup: Naken kvinne på et bilverksted i Trondheim. De som jobber her mener dette ikke bør støte noen, for det er bare de ansatte selv som ser det. Heller ikke alle av dem har lagt merke til den.

Det er helt klart færre pinup-damer på veggene, det sier de fleste mannfolkene Adresseavisen har snakket med på arbeidssteder med flest menn. Noen er glade for at de er borte, men det snakkes også om de gamle pinup-kalenderne med nostalgi. Flere beklager at de ikke er så lette å få tak i lenger. Av dem som finnes har damene gjerne mer klær på enn før. I alle fall på de nye, men på mange verksteder henger det i stedet kalendre som forlengst er utgått på dato.

På bakrommet: Like bak skranken på et bilverksted, der kundene ikke er, henger disse to damene på veggen. Foto: Kim Nygård

- Dama er ikke naken

Gründer og daglig leder i Søppelsekk.no, Erlend Uglem, har en ny pinup-kalender på kontoret.

- Den kom fra Elma verktøysenter som er en kunde, og så viser den ukenummer og helligdager. Det er viktigere enn bildet. Når det er sagt, dama er ikke naken. Jeg har sett musikkvideoer som er langt verre enn det der, sier Uglem.

- Kan noen bli støtt?

- Ja, i dagens samfunn overrasket det meg ikke, og hadde dette vært et offentlig sted så hadde jeg selvsagt ikke hengt den opp. Ikke er det mange innom her heller, sier Uglem.

Søppelsekk.no er så å si nabo til Elma vektøysenter i Fossegrenda. Der henger det likedanne kalendre som Uglem har på kontoret i butikken. En i ekspedisjonen og en ved kaffeserveringen til kundene.

- Menn kan være enkle

- Vi trykket opp 300 kalendre med en lettkledd kvinne på til året 2018. De ble populære og alle er hentet av kunder, forklarer Tom Andre Kolstad, daglig leder av Elma verktøysenter.

Damer og fotball: På veggen bak ekspedisjonsluken har Tom Andre Kolstad, daglig leder av Elma verktøysenter, hengt opp både fotballskjerf og en pinup-kalender. Kalenderen har de trykt opp 300 eksemplarer av og delt ut til kunder. Foto: Kim Nygård

- Vi fikk laget disse fordi vi vet de blir hengende, lettkledde kvinner fenger rett og slett mer enn bilder av fjord og fjell. Menn kan være ganske enkle, og disse kalenderne blir synlige på arbeidsplasser og det viktigste for oss da er at logoen vår er godt synlig, sier Kolstad.

- Har dere tenkt over om noen kan bli støtt av denne typen kalendere?

- Det har vi selvfølgelig både tenkt på og snakket om, det må vi jo i disse metoo-tider. Men vi ble enige om at dette går vi god for. Det er ikke en splitter naken dame, noe som ville vært uaktuelt. Det er sjelden det er damer innom butikken vår, og kalenderne henger også på arbeidsplasser med stort sett kun menn. Nei, jeg føler dette er innenfor.

Gjenganger: På mange arbeidsplasser Adresseavisen har besøkt henger denne kalenderen fra Würth. Denne er for 2018, og kvinnen har kjole på og skrutrekker i hånden. Foto: Kim Nygård

Rives ned i sinne

Alle er derimot ikke like enige. På et annet verksted spør vi sjefen om det finnes pinup-kalendre. Noe han nekter veldig bestemt for, før fotografen peker på en lengre bak i lokalet. Der henger en kvinne uten klær over en hylle fylt med skruer, muttere og verktøy. Kalenderen rives øyeblikkelig ned og havner i en container.

- Jeg trodde ikke vi hadde den slags ukultur her, men det har vi tydeligvis. Det må jeg ordne opp i, utbryter en tydelig sint verkstedssjef.

Utsikt fra kontorstolen: På Taksenteret på Kvenildmyra på Heimdal henger en kalender med svært lettkledde kvinner på kontoret. Foto: Kim Nygård

- Useriøst og harry

På Delprodukt på Kvål i Melhus har de i alle år hatt årganger med pinup-kalendere hengende, men produksjonsleder Irene Helgemo har sørget for å få dem fjernet.

- Jeg synes rett og slett det er useriøst og harry. Ikke noe som passer seg i 2018. Det kommer mer og mer damer inn i alle bransjer, også vår. Vi har seriøse kunder og jeg ønsket ikke disse kalenderne hengende, sier Helgemo.

Fra manneblad: Magasinet Vi Menn har egen pinup-kalender, som henger på mange arbeidsplasser. Foto: Kim Nygård

Det er følelser knyttet til pinup-kalendre, om det er avsmak, nostalgi, glede, likegyldighet – eller humor. Som er Sigurd Ellingsen, vaktmester i Sluppenveien 6, sin tilnærming.

En del av vaktmesterklisjeen

- Jeg flyttet inn på dette kontoret for seks år siden og da hang kalenderen her. Jeg har bare lett den henge, jeg kaller den vaktmesterklisjeen min. Den er fra 2009, og jeg syns det er en del av klisjeen det også. Dette er kun en fleip med stereotypien folk har av en vaktmester. Og så er den jo ganske uskyldig, det går selvsagt en grense for hva jeg ville hengt opp, sier Ellingsen.

Vaktmesterhumor: Det hang en pinup-kalendender fra 2009 da Sigurd Ellingsen, vaktmester i Sluppenveien 6, flyttet inn på kontoret. Han kaller det en del av vaktmesterklisjeen og har latt den henge. Foto: Kim Nygård

- Hva om det skulle jobbet en kvinnelig vaktmester sammen med deg her?

- Da håper jeg hun hadde hengt opp en mannfolk-kalender, det hadde bare forsterket humoren. Men hadde hun derimot sagt at dette ikke er hennes greie så hadde jeg selvsagt tatt den ned. Det hadde ikke gjort meg noe.

Vågalt på montørrommet: Inne hos heismontørene henger en pinup-kalender. Mens den som henger i rommet utenfor, og som kan ses av kunder, er helt uten bilder. Pinup-kalenderen er fra 2016. Foto: Kim Nygård