- Det er ganske uforståelig. Det er ikke sånn vi ønsker at vårt eget hus skal drives, sier Børge Ånesen, leder for Fellesforbundet hotell og restaurant i søndre Trøndelag.

Les også: Må likevel søke jobbene de mener de var lovet

Folkets Hus i Trondheim sentrum, er eid av arbeiderbevegelsen og forvaltes av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF). Fellesforbundet er blant de største medlemmene i AØF.

I valget mellom en ny, lokal driver som ville gi tidligere pubansatte videre jobb, og et nytt konsept fra en Oslo-basert driver uten noe slikt løfte, valgte AØF i høst det siste.

- Svært kritikkverdig. Her burde hensynet til de ansatte gått foran, sier Ånesen.

Ingen tilbudt full jobb

I alt 30 ansatte mistet jobben da AØF i høst avviklet datterselskapet Nova hotell kurs og konferanse som Olavs Pub var en del av. Fire heltidsansatte samt en daglig leder ved puben skulle vært tilbudt videre jobb, mener Ånesen, kanskje også flere av de ansatte ved den nedlagte virksomheten.

Som Adresseavisen fortalte lørdag, fikk ansatte i høst beskjed om at AØF ville jobbe hardt  for å sikre virksomhetsoverdragelse hos en ny driver, en lovregulert ordning som sikrer videre jobb og lønnsavtaler hos ny arbeidsgiver for virksomheten. Slik ble det ikke.

Les også: Ut med jazzkafé, inn med minigolf

- Pussig

Når Trondheim Camping, eid av Oslo-baserte M12 Trondheim, denne uken åpner dørene, er ingen tidligere ansatte blitt tilbudt fulltidsjobb. Det ville de fått dersom AØF hadde valgt å gi leiekontrakten til en annen tilbyder.

- Huseier har helt klart rett til å velge hvilken leietaker de vil. Jeg syns bare det er pussig. Vi skulle tilby alle ansatte videre engasjement og full tariffavtale i en virksomhetsoverdragelse. Men det ser ut som liv og lære er to ulike ting for AØF, sier Jan-Tore Fladvad, som i tillegg til å være utelivseier også er nestleder i Trondheim Fremskrittsparti.

Han eier blant annet to av Trondheims mest populære utelivssteder, Fire Fine i Adressabygget og Barmuda på Solsiden. I høst gikk han, sammen med samarbeidspartner for et mulig nytt selskap, i forhandlinger med AØF om å overta driften av Olavs Pub.

Jan-Tore Fladvad, eieren bak blant annet Fire Fine og Barmuda, ønsket å videreføre og forbedre Olavs Pub-konseptet og overta ansatte. Men AØF valgte et annet konsept fra en driver som ikke ville gi tidligere ansatte videre jobb. Bildet er tatt i en ikke tilknyttet anledning. Foto: HÅKON JACOBSEN, Adresseavisen

Ville videreføre Olavs Pub

Etter tre forhandlingsmøter med AØF, trodde han at avtalen var landet. I siste møtet fredagen 15. september, møtte skal daværende økonomileder Anna Bergmann for AØF sammen med mangeårig daglig leder Stig Klomsten, som på dette tidspunktet og ifølge offentlige registreringer ikke hadde noen formell rolle i AØF.

18. september ble styret i AØF skiftet ut og Fladvad antar forklaringen ligger der, uten at han vet noe om hva det kan være.

- Vi tok kontakt og sa vi var villige til å gå opp i husleie. Men det ble ingen videre forhandlinger eller avtale. Det ble bare stille til vi til slutt fikk beskjed fra Bergman om at vi ikke fikk kontrakten, sier Fladvad.

- Hva slags konsept ville dere inn med?

- Vi ønsket å drive Olavs pub videre, forsterket på musikk. Vi hadde kontakter inn i musikkmiljøet i Trondheim, ønsket å investere i scene og vi hadde knyttet til oss solide aktører til å drive kjøkkenet. Vi skulle også starte ølbrygging der, sammen med Dahls. Et tilbud til voksne, som denne byen mangler, sier Fladvad.

Les også: Nova hotell og Olavs pub avvikles

Kunne åpne i oktober

- En bedre Olavs Pub, kaller han det og sier samtidig at konseptet han skulle være hovedeier i, ikke hadde behov for store investeringer i lokalet og at han dermed kunne avtale høyere husleie.

Ettersom dette aldri ble noe av, ønsker han ikke å gå offentlig ut med hvem samarbeidspartnerne på kjøkken og musikk skulle være.

- Vet du hvorfor dere likevel ikke ble valgt?

- Nei, det blir i tilfellet bare spekulasjon. Vi fikk bare plutselig beskjed om at vi var innstilt som nummer to, bak Trondheim Camping-konseptet, sier Fladvad.

- Hvor mye ville dere betale i husleie?

- 1,6 millioner kroner i året pluss moms. Vi ville åpne i oktober, og det betyr jo at på de seks månedene som er gått siden da, kunne AØF tjent 800 000 kroner på oss, sier Fladvad.

AØF svarer ikke

Daglig leder i AØF, Anna Bergman svarer heller ikke i dag på Adresseavisens henvendelse selv, men viser i tekstmelding videre til styreleder Tore Helgesen «da dette ble behandlet i styret» som hun sier. Helgesen har denne gangen ikke svart på Adresseavisens henvendelse.

Heller ikke Fellesforbundets representant i AØF-styret både før og etter utskiftingen 18. september, Marius Tønnessen, har svart på Adresseavisens henvendelse om hvorvidt han stemte for en driveren som ikke garanterte tidligere ansatte jobb.

Hans forbundsfelle i Fellesforbundet, Børge Ånesen, har ikke tenkt å la denne saken ligge.

- Vi støtter de tidligere ansatte ved Olavs Pub hundre prosent og mener, i likhet med dem, at dette er en virksomhetsoverdragelse. Vi kommer til å gå videre med dette, sier han.