Det sier Endre Jo Reite, forbrukerøkonom i Sparebank1 SMN.

Årets feriepenger kommer snart inn på konto, som en litt ekstra stor lønning før sommerferien. For dem som får igjen på skatten, blir det snart enda mer penger i pluss.

- Vi merker at folk planlegger å bruke skattepengene annerledes enn feriepengene. Mens feriepengene gjerne brukes på løpende forbruk og ferier gjennom sommeren så er det en annen prioritering når det gjelder skattepengene, sier Reite.

Unge sparer mest

Sparebank1 SMN har sett på hva vi vil bruke årets skattepenger og feriepenger på.

- Unge skal spare, middelaldrende skal bruke, sier Reite.

Hele 69 prosent av dem mellom 25 og 34 år vil spare de ekstra pengene, mot 40 prosent av dem mellom 55 og 66 år.

Oversikten viser også at flesteparten av trønderne; 46 prosent, vil spare. Dette gjelder alle aldre. 33 prosent vil bruke pengene på ferie og reiser, mens 26 prosent planlegger å betale ned gjeld.

16 prosent vil bruke pengene på vanlig forbruk, mens elleve prosent vil bruke det på oppussing av bolig eller fritidsbolig. Bare fire prosent vil kjøpe kapitalvarer, tre prosent vil betale restskatt for andre, som oftest for ektefelle.

I tillegg er det slik at det er flest trøndere som ikke vet hva de skal bruke årets ferie- og skattepenger på. Hele 15 prosent oppgir at de har «ingen formening» om hva ekstrapengene skal brukes på. Til sammenligning er det kun tre prosent av dem bosatt i Oslo som svarer dette.

Kom på forskudd

Åtte av ti nordmenn kan forvente å få igjen på skatten. 800 000 må derimot betale restskatt. De som får igjen penger kan vente rundt 12 000 kroner i snitt, og for dem med restskatt vanker det i snitt en regning på 25 000 kroner.

Forbrukerøkonom Reite er opptatt av at for de mange som får tilbake på skatten er dette en unik mulighet til å bygge opp en liten buffer, og komme på forskudd.

- Og for dem som ender med restskatt er det viktig at man tenker over om det er sannsynlig at man får restskatt også neste år. Hvis du får restskatt kan du enkelt beregne hva du kan forvente av skatt neste år nå, og legge opp en plan så regningen ikke kommer uventet neste gang, sier Reite.

Mange bruker skatten som en bevisst spareform.

- Hele én av fem trøndere oppgir at de faktisk har økt skattetrekket nettopp for å få gleden av en ekstra utbetaling før sommeren, eller sikre at de unngår en ekstra regning. Selv om skattepengene ikke er en lukrativ spareform, så er det en fin form for sparing for dem som vet at penger brenner hull i lomma gjennom året, sier Reite.

Bruker mer enn vi får

Sparebank1 SMN sine oversikter viser at rekordhøye utbetalinger av feriepenger og skattepenger også gir forbrukshopp.

- I juni i fjor fikk trønderske husholdninger rekordutbetaling av skatt og feriepenger. Gjennom sommeren har vi i gjennomsnitt brukt opp det og mer. Vi ser at gjennomsnittstrønderen har økt forbruket mer enn økningen i feriepenger og skattepenger, og at vi derfor møter høsten med litt mer slunken lommebok enn i fjor, sier Reite.

Forskjellene i forbruksvekst er derimot stor.

- De eldste har brukt mindre enn prisveksten, og de yngste og femtiåringene har den største veksten i forbruk, sier Reite. Det er også dem som bor i sentrum av Trondheim som har økt forbruket mest.