- Her skal vi bygge vår fabrikk!

Nicolas Elvemo, daglig leder i Glucoset viser oss rundt på Sluppen i det som i løpet av sommeren vil være bygd om til et produksjonslokale. Produktet er ikke stort, faktisk er det bitte lite. Samme tykkelse som et hårstrå. Selv om det som skal fremstilles i fabrikken er veldig smått, er det likevel industriell produksjon Glucoset skal starte i august.

Som et hårstrå: Glucoset har utviklet en blodsukkermåler for engangsbruk på sykehusenes intensivavdelinger. Den ørlille sernsoren kan bli et stort produkt.

- Vi skal produsere sensorer som måler blodsukkerverdier på pasienter på intensivavdelinger. Vi har selv utviklet det som er en fiberoptisk kabel med en sensor i enden, sier Elvemo.

I trykk-koker på Sluppen

Inntil de permanente lokalene blir klare i juli, holder Glucoset til i midlertidige kontorer i det gamle hovedkontoret til Trondheim E-verk på Sluppen. Byggene i området er blitt en sydende gryte av oppfinnsomhet og pågangsmot, hos gründere og oppstartsbedrifter. Glucoset er ikke formelt sett en del av den Kjeldsberg-eide inkubatoren Faktry, men tilhører likevel det samme miljøet. Inkubatoren har spesialisert seg på teknologibedrifter som skal utvikle og produsere fysiske produkter.

Flere fabrikker

Glucosets sensor-fabrikk blir bygd vegg i vegg med Crayonanos fabrikk for ledlys som er basert på nanoteknologi. De to teknobedriftene skal dele lunsjrom. Glucoset skal selge sine sensorer til sykehus verden rundt. Crayonano skal produsere og selge en egenutviklet lysdiode som skal avgi ultrafiolett lys. Lysdioden er basert på superstoffet grafén, og har en rekke industrielle bruksområder.

I et annet av Kjeldsberg-byggene på Sluppen er en tredje teknologibedrift som også har kunngjort at de vil satse på fysisk produksjon. Seram Coatings har utviklet en metode for å spraye silisiumkarbid på gjenstander som har behov for slitasjebelegg. Silisiumkarbid er et av verdens hardeste stoffer.

Flere fabrikker

Glucosets sensor-fabrikk blir bygd vegg i vegg med Crayonanos fabrikk for ledlys som er basert på nanoteknologi. De to teknobedriftene skal dele lunsjrom. Glucoset skal selge sine sensorer til sykehus verden rundt. Crayonano skal produsere og selge en egenutviklet lysdiode som skal avgi ultrafiolett lys. Lysdioden er basert på superstoffet grafén, og har en rekke industrielle bruksområder.

I et annet bygg på Sluppen, men innenfor inkubatoren Faktry, er en tredje teknologibedrift som også har kunngjort at de vil satse på fysisk produksjon. Seram Coatings har utviklet en metode for å spraye silisiumkarbid på gjenstander som har behov for slitasjebelegg. Silisiumkarbid er et av verdens hardeste stoffer.

Kolleger på Sluppen

De tre bedriftene Seram Coatings, Crayonano og Glucoset har flere ting til felles. Alle har utspring fra teknologimiljøet på NTNU, de har tilhold på Sluppen og de skal produsere små, superspesialiserte produkter.

- Dette er spesialproduksjon. Det er veldig kult det som skjer her på Sluppen, sier sjefen i Glucoset.

Fabrikk: Her, i lokaler hos Kjeldsberg på Sluppen, skal Nicolas Elvemo og Glucoset starte industriell produksjon av teknologibedriftens egenutviklede blodsukkermåler.

De tre veldig unge og ganske små produksjonsbedriftene har en gigantisk, gammel og rutinert nabo som er velkjent i Trondheim for industriell produksjon. På den andre siden av Omkjøringsveien, skal den tyske industrikjempen Siemens i løpet av sommeren starte produksjon av batterier til skip med elektrisk fremdrift. Siemens har drevet fabrikk på Sluppen i mange tiår, og nå får de selskap av flere små kolleger. Sluppen er i ferd med å bli et område for industriell produksjon, basert på grensesprengende teknologi.

Fra Silicon Valley

Glucoset har vært i utlandet og har rekruttert en erfaren teknolog som i over 30 år har jobbet med å bringe helseteknologi frem til salgbare produkter. Parvinder Dhillon kom fra California til Trondheim tidlig i januar 2017. På tross av temperatursjokket og mørket, er han her fremdeles.

- Det var 12 minus, og den første tiden gikk jeg med to ytterjakker for å holde varmen. Men jeg oppdaget fort at Trondheim er en fantastisk by, forsikrer den erfarne helseteknologen.

Med Glucoset skal han gjenta suksesser han har hatt i Silicon Valley, sør for San Francisco, med å bringe frem helseteknologi fra idéstadiet til å bli et salgbart produkt. Parvinder Dhillon (63) har den erfaringen som Nicolas Elvemo (35) og de andre i den nystartede teknobedriften mangler.

Salgbart produkt i 2021

- Neste år skal det gjennomføres en klinisk test på en intensivavdeling. Det blir første gang blodsukkersensoren blir testet på pasienter. Potensialet for dette produktet er meget stort, sier Dhillon.

- Det tar likevel tid. En app som ikke virker som den skal, gjør ikke stor skade. Det er annerledes med vårt produkt som skal brukes i pasientbehandling. Derfor må vi teste, teste og teste. Vi har som mål at produktet skal være klart til kommersiell bruk i 2021. Klinisk testing ønsker vi å gjennomføre i samarbeid med St. Olavs hospital, sier Nicolas Elvemo. Han har doktorgrad i medisin.

I Trondheim

Elvemo er begeistret for at bedriften han leder er et 100 prosent produkt av Trondheim.

- Vårt første produkt er utviklet her, driften skjer fra Trondheim og produksjon skal skje i Trondheim. Jeg ønsker meg at vi også får flere eiere fra Trondheim, sier Elvemo.

Med det signaliserer han at det vil skje en kapitalutvidelse, men han vil ikke fortelle nærmere om det. Den største eieren i Glucoset er det Oslo-baserte investeringsselskapet Norsk Innovasjonskapital IV AS.

I mai ble det kjent at Glucoset har fått 2,4 milliarder euro, tilsvarende over 20 millioner kroner, i støtte fra EU. På tross av det store beløpet fra EU, vil bedriften trenge også annen kapital før inntektene ventes å komme i 2021.

- I dag har Glucoset elleve ansatte. Vi skal bli 15 i løpet av kort tid. Vi skal også utvikle flere produkter enn blodsukkermåleren, sier Nicolas Elvemo, gründer og fabrikkeier.