Oppdal/Trondheim: Selskapet har levert brannalarmer til de fleste norske fjøs, men får nå 60 prosent av inntektene fra prosjekter utenfor landbruket.

– For ti år siden kom nok 100 prosent av inntektene fra leveranser til gårdbrukere, sier Nina Kleven, styreleder og markedssjef i selskapet som ble etablert av hennes far, Jan Kleven.

Forrige uke startet leveransene av varslingssystemer til to store prosjekter i Finland. Det ene er det nye logistikksenteret til den finske versjonen av Coop, som ifølge Elotec vil bli verdens sjuende største bygg når det er ferdig.

Det andre prosjektet er datasenteret til den russiske søkemotorgiganten Yandex, som er under bygging utenfor Helsinki. Bygget skal huse store mengder dataservere som avgir mye varme. Til sammen er kontraktene verdt rundt 25 millioner kroner, men Kleven sier de har langt større verdi som døråpnere.

– Å få prosjektet er i seg selv en kjempeseier, men mulighetene det gir er veldig spennende. Vi har lenge vært klar over at veksten innenfor landbruk ville avta, og de siste par årene har vi hatt fullt trykk på næringsbygg, sier hun.

100 mill. i sikte

Elotec hadde i fjor en omsetning på 75,3 millioner kroner, og ifølge salgsdirektør Kenneth Jacobsen er de i år er på vei mot en omsetning på 82 millioner. Målet er å passere 100 millioner kroner innen 2018.

Elotecs brannalarmer er basert på såkalt aspirasjon, det vil si at systemet suger luft ut av lokalet for å avdekke røyk. Dette i motsetning til ordinære brannalarmer der røyken må oppsøke detektoren.

– Vi bruker våre erfaringer fra landbruket, som er det mest krevende miljøet du kan jobbe i, over til andre områder. Et datasenter krever veldig fintfølende løsninger, sier Jacobsen.

For å nå ut i flere land har de inngått en avtale med Panasonic-konsernet, der Panasonic markedsfører og selger Elotecs produkter internasjonalt.

– Sist tirsdag var Panasonic på en messe i Tyskland, og dermed fikk vi kontrakter som var større enn det vi normalt får på én måned, sier Kleven.

I tillegg til brannvarsling for landbruket og store næringsbygg, har de også levert alarmer til en rekke historiske bygninger.

Produksjon i Oppdal

Blant dem er Stiftsgården, hele Røros og Sverresborg Museum. Ifølge Jacobsen er de det eneste selskapet med trådløst system som er godkjent av den norske FG-ordningen, og det medfører at de kan installere utstyr uten store inngrep i bygningene. De har også brannsikret rundt 200 kirker.

Elotecs største konkurrenter er Honeywell, Siemens og Autronica, men de er det eneste helnorske selskapet som både utvikler, produserer og leverer brannalarmutstyr.

Alt av utvikling og produksjon skjer ved hovedkontoret i Oppdal, der selskapet har 25 ansatte. I tillegg har de fire ansatte i Trondheim, åtte i Oslo og åtte i utlandet. De har også planer om å etablere seg i Bergen i starten av neste år.

– Vi har bestemt oss for aldri å bli topptunge, og det gjør at vi kan snu oss om i morgen om vi må, sier Jacobsen.

Gründer og administrerende direktør Jan Kleven eier 80 prosent av selskapet, mens Nina Kleven og hennes bror Kristian eier tilnærmet 20 prosent.

Ifølge Nina Kleven har de fått tilbud om å selge, uten at det har blitt aktuelt.

– Vi har aldri hatt interesse av det. Elotec har vært en del av familien, sier hun.

Årsregnskap
Elotec AS
Millioner kroner20132012Endr. i %
Inntekter75,365,415,1
Driftsresultat11,56,382,5
Res. før skatt116,569,2
Helnorsk: Martin Altin i Elotecs produksjon, der alt skjer i Oppdal. Foto: Ludvig Killingberg
Vekst: Fra kontoret i Trondheim styrer salgsdirektør Kenneth Jacobsen og styreleder og markedssjef Nina Kleven veksten. Foto: Ludvig Killingberg