- Vi har allerede begynt utdelingen av store kontrakter for Johan Sverdrup, og tror denne utbyggingen for alvor vil slå ut på kurven for den samlede oljeaktiviteten i 2017. Og vi forventer at aktiviteten tar seg opp igjen allerede mot slutten av 2016, sier konserndirektør og sjef for norsk sokkel i Statoil, Arne Sigve Nylund til Bergens Tidende.

Dette er helt i tråd med analysen til Rystad Energy, som jobber med analyser og rådgiving i oljebransjen.

Mens Oljedirektoratets tall viser nedgang i aktiviteten helt frem til 2018, viser Rystad Energys beregninger at markedet nettopp vil være på vei opp igjen fra slutten av 2016.

Og det skjer til tross for at feltutbygginger som Johan Castberg, Snorre 2040, Vette og Tommeliten Alpha, som representerer rundt 100 milliarder i investeringer, er skjøvet ut i tid til etter 2020.

Ned 12 prosent i år

«Det som trekker opp er giganten Johan Sverdrup, men også feltutbygginger som Maria, Zidane, Snadd og Gullfaks Rimfaksdalen, samt ferdigstillelsesarbeid på Martin Linge, Aasta Hansteen og Gina Krog», skriver prosjektleder for rapporten, Markus Nævestad.

Mer presist spår Rystad Energy at oljeservicemarkedet i år faller med 12 prosent fra i fjor, og med ytterligere to prosent neste år. I 2017 forventer de en oppgang på fem- seks prosent, og at denne stigningstakten fortsetter til 2020.

Til tross for nedturen som preger industrien nå, minner Arne Sigve Nylund, om at aktiviteten likevel er svært høy. Det er bare fjoråret og året før som hadde høyere aktivitet enn prognosene for dette året. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil de samlede investeringene i bransjen i år være nesten fire ganger så høy som den var i år 2000, og dobbelt så høy som den var i 2006.

Nylund skryter av å ha en god base med mulige prosjekter som kan realiseres om man bare får kostnadene på dem ned.

- Med en halvering av oljeprisen sitter det lenger inne å trykke på knappen sier han.

Ned 30 prosent

Nylunds kollega i Statoils konsernledelse, Margareth Øvrum, som har ansvar for teknologi og boring i konsernet, understreker at kostnadsnivået sammen med oljeprisen er helt avgjørende for den videre utvikling av næringen.

- Jeg håper vi skal få ned det generelle kostnadsnivået med rundt 30 prosent i løpet av noen år, sier Øvrum.

Hun snakker da både om mer effektive og billigere løsninger, og mer effektive prosesser.

- Vi må gjøre mer som vi nylig gjorde på Gullfaks Rimfaksdalen. Etter at vi hadde knadd kostnadene i dette utbyggingsprosjektet tilstrekkelig, klarte vi å halvere investeringsanslagene som vi startet ut med. Slik må vi også jobbe med andre prosjekter, sier Øvrum.

- Det er ikke bare vi som tjener mindre penger. Også leverandørene har mistet marginene sine, og disse må vi ta tilbake både vi i oljeselskapene og leverandørene, sier Øvrum.

Må tåle lavere priser

Sist torsdag var hun og Nylund vertskap da Statoil hadde sin offisielle åpning av Valemon-plattformen. Det var da over ti år siden forrige plattform som styres fra Bergen ble åpnet.

Det Øvrum og Nylund nå er opptatt av er å få ned break-even prisene på de potensielle prosjektene som Statoil og de øvrige oljeselskapene har i sine porteføljer.

- Det betyr break-even priser som ligger godt under dagens oljepriser, og som da også inkluderer kostnadene knyttet til forskning og utvikling, sier Øvrum.

Barentshavet etter 2020

Begge de to konserndirektørene er optimistiske og tror næringen vil få dette til. Øvrum minner om at Johan Sverdrup vil gi mye arbeid også i 2018 og 2019.

- Dessuten vil det komme en fase II for dette prosjektet, sier hun.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp), som foretok den offisielle åpningen av Valemon, er ikke mindre optimistisk på vegne av norsk sokkel.

- Jeg håper vi skal gjøre funn i Barentshavet i løpet av 2018, og at vi kan komme i gang med utbyggingsprosjekter i denne delen av norsk sokkel etter 2020, sier Lien.