Havmerden. Havmerden Salmar har utviklet, må kunne fylles med laks dersom investeringen skal svare seg, mener Trond Giske. Kapasiteten er åtte ganger større enn en vanlig oppdrettsmerd. Foto: Ocean Farming / Illustrasjon

Giske mener statsråden somler unødig med å la Salmar på Frøya prøve ut sin revolusjonerende laksemerd for oppdrett langt til havs.

– Jeg er redd for at vi kan gå glipp av en kjempemulighet dersom dette forsvinner til utlandet. Vi har mer enn nok av norske ideer som er blitt snappet opp av andre, og laget industri av. Kombinasjonen av offshore- og oppdrettskompetanse er vår hjemmebane, så dette må vi ta tak i, sier Giske til Adresseavisen.

– Hun har ansvaret for en forsinkelse som i verste fall fører til at teknologien blir prøvd ut et annet sted. Salmar må jo før eller seinere spørre seg om de har tid til å vente på norske myndigheter, framholder Ap-nestlederen.

Møter åpne armer i Chile

Som Adresseavisen fortalte i vinter, har både britiske og chilenske myndigheter stilt arealer til rådighet for å prøve ut den norskutviklede havmerden, som er åtte ganger større enn en vanlig laksemerd.

Salmar søkte konsesjon hos norske myndigheter, men fikk avslag i fjor sommer. Trøndernes anke på vedtaket er fortsatt til behandling i Aspakers departement.

– Nå har vi ventet i både vinter og vår på et svar fra fiskeriministeren på den søknaden som ligger der. Dersom det er grunnlag for det, kan hun gi Salmar medhold på klagen. Hvis ikke, kan hun raskt snu seg rundt og utlyse flere industrielle forskningskonsesjoner, framholder Giske.

– Mangler Aspaker noen verktøyer, kan hun skaffe dem. Det er bare å trykke på knappen. Prosjektet ligger jo der, fortsetter han.

Kinderegg

Noe av det mest spennende ved oppdrett langt til havs, er at det kan redusere de tre største miljøproblemene oppdrettsbransjen står overfor, mener Giske. Den robuste stålkonstruksjonen Salmar har utviklet, skal være rømningssikker, og havstrømmene vil frakte lus og avfall bort fra anlegget.

– Det ville være uansvarlig ikke å prøve det ut, sier Giske.

Giske ser også store muligheter for norsk leverandørindustri.

– Når vi snakker om hva vi skal leve etter olje, er jeg sikker på at dette er et av svarene. Men det krever at vi får utviklet teknologi og prøvd den ut i Norge, sier han.

Aspaker: – Vi jobber med saken

Giskes utålmodighet kommer til uttrykk i et skriftlig spørsmål til statsråden. I sitt svar datert 15. april skriver Aspaker at hun ønsker å legge til rette for at nye konsepter for bærekraftig oppdrett kan utprøves.

«Vi har allerede i dag et system for tildeling av tillatelser til produksjon av laks, ørret og regnbueørret til forskningsformål som gir aktører mulighet til å søke om forskningstillatelse. For ytterligere å legge til rette for teknologiutvikling og videreutvikling av driftsformer, vil regjeringen i større grad enn for dagens forskningstillatelser etter hvert åpne for tildeling til utviklingsformål», skriver hun.

«Vi arbeider nå med spørsmålet om hvordan dette best kan gjøres. Eventuelle forslag til forskriftsendringer som departementet foreslår vil følge de alminnelige prosedyrer for høring før de eventuelt kan fastsettes», fortsetter Aspaker.

Beskyldes for sommel. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fikk presentert den revolusjonerende havmerden da hun besøkte Salmar på Frøya i fjor. Foto: RICHARD SAGEN