Stortinget: Det er det enstemmige kravet fra trønderbenken på Stortinget.

– Det kan være andre aktører som er interessert, og de bør få muligheten, sier Sp's Marit Arnstad.

– Hvis ikke Statkraft er villig til å gjennomføre dette, kan de ikke holde en klam hånd rundt fjellene på Fosen, sier Ap's Karianne Tung.

Nøkkelrolle

Tung hadde fredag innkalt trønderbenken til hastemøte med ordfører Vibeke Stjern (Ap) og hennes delegasjon fra Åfjord. Stjern, som fortsatt er sterkt preget av Statkrafts nei til å bygge ut, hadde to klare beskjeder til trønderpolitikerne på Stortinget:

  • Statkraft må slippe til andre som kan tenke seg å bygge ut.

  • Høyspentlinja som skulle frakte vindkraften ut, må bygges uansett.

– Vi har hele tida sagt at det ikke spiller noen rolle for oss hvem som bygger, sier Stjern.

Som eiere av både Statkraft og Statnett, har rikspolitikerne en nøkkelrolle for å få hentet de havarerte vindkraft- og høyspentplanene opp fra grøfta, mener Stjern, som fredag også møtte olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Statkraft: – Vi selger gjerne

Styreleder Olav Fjell i Statkraft sier han er innstilt på å innfri politikernes krav om å vike til side.

– Vi ønsker ikke å sitte i veien for noen. Vi er i den situasjonen at for egen del klarer vi ikke å få lønnsomhet i prosjektet slik vi vurderer kraftmarkedet nå. Hvis andre har andre vinklinger på dette, har vi ikke noe ønske om å bremse dem, snarere tvert imot, sier Fjell, og legger til.

– Samtidig har vi forståelse for dem som mener at Statkraft har et større analysemiljø enn de mindre selskapene. Folk lener seg ofte på de vurderingene vårt analysemiljø gjør.

–Ikke usannsynlig

De tre vindkraftprosjektene på Fosen som ble stoppet av Statkraft-styret onsdag, eies av Statkraft, Agder Energi, TrønderEnergi og NTE i fellesskap.

De siste månedene har partnerne i Fosen Vind jobbet med å få inn eksterne investorer. Ifølge Trønderenergi-sjef Ståle Gjersvold har både kraftselskaper og finansielle investorer meldt sin interesse.

Selv har verken TrønderEnergi eller NTE penger til å bygge vindparkene på egen kjøl.

– Ingen industriell investor ville kjøpt seg inn så lenge Statkraft var utbyggingsoperatør. Skulle Statkraft raskt være villig til å selge seg ned, vil det kunne stille seg annerledes. Da må Statkraft være villig til å selge seg ned til en veldig rimelig pris, sier Gjersvold.

– Er det realistisk at vindkraftutbyggingen likevel kan gjennomføres dersom Statkraft selger seg ut?

– Hvis det kommer inn en sterkt finansiell aktør, eller staten er med og garanterer for en del av kapitalen i prosjektet, er ikke det usannsynlig Men da må det skje noe raskt. Før sommeren bør eventuelle kjøpere ha kommet opp med en realistisk plan. Per i dag kjennervi ikke til noen slike aktører, svarer Gjersvold.

Må redegjøre

Både politikere og kraftaktører undret seg over at Statkraft inntil nylig omtalte vindsatsingen i Trøndelag som et robust prosjekt. Næringsminister Monica Mæland (H) ba torsdag Statkraft-ledelsen om en skriftlig redegjørelse.

– Kraftprisene har jo vært lave lenge. Det blir interessant å høre hva som har endret seg så mye at de ikke lenger tør å investere. Næringen har jo fått innfridd de forbedringene i rammevilkårene de har bedt om, sier Høyres fornybarpolitiske talsperson Odd Henriksen.