- Mange trenger pengene og sier ja uten å kreve kontrakt. De vet at om de sier nei, vil en annen få jobben, sier Julian.

Blant ungdom i Midt-Norge skorter det også på kunnskap om hva de kan kreve av arbeidsgiveren, viser en undersøkelse som Norstat har foretatt for Arbeidstilsynet og trepartsbransjeprogrammet. 41 prosent vet ikke hva en arbeidskontrakt skal inneholde – mot 35 prosent på landsbasis. Og mens 40 prosent av de norske ungdommene har jobbet uten kontrakt, er andelen for Midt-Norge 44 prosent. Det gjør Midt-Norge til en versting i klassen.

Mye «ugreit»

Det er 500 unge i alderen 18 til 25 år som har svart på undersøkelsen. Når det gjelder behandling på arbeidsplassen, er heller ikke bildet særlig positivt. 29 prosent av de midtnorske ungdommene har opplevd noe «ugreit» på sommerjobben, 37 prosent har jobbet overtid uten betaling og 30 prosent lot være å si fra til sjefen når noe var «ugreit».

- Det er viktig at arbeidsgiver sørger for en kultur på jobben der det er greit å si fra om det som ikke er bra, sier direktør for Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, i en kommentar til undersøkelsen.

- For mange unge er sommerjobben det første møte med arbeidslivet. Det er viktig at arbeidsgiverne kjenner sine plikter og at de følger reglene som er der for å sikre et godt arbeidsmiljø for sine arbeidstakere.

Hun understreker også at en arbeidskontrakt er helt grunnleggende å ha på plass i et arbeidsforhold, selv om det bare er en deltidsjobb eller sommerjobb. Kontrakten skal inneholde opplysninger om arbeidstid, lønn og oppsigelse. Og det er arbeidsgivers ansvar å sørge for arbeidskontrakt og ordnede arbeidsforhold.

Søkte sommerjobb uten hell

Julian Kristiansen og Ingrid Sundberg er ferierende i år og har slått seg ned på Torvet i den ikke altfor varme sommerkvelden.

- Jeg søkte flere jobber. Men mange av søknadene fikk jeg ikke engang svar på, sier Julian Kristiansen.

- Ville du tatt imot en jobb uten kontrakt?

- Aldri i livet. Da vet du ikke om du må jobbe, tre, sju eller ti timer neste dag.

Ingrid Sundberg nikker istemmende.

- Det er alt for utrygt. Hjemmefra har jeg lært å være nøye på sånt, med en far som er verneombud.

Hun har vært kokkelærling på Clarion hotell de to siste årene.

- Nå har jeg nettopp tatt fagbrevet og skal begynne i ny jobb til høsten. Så i sommer har jeg ferie.

På Clarion opplevde hun ordnede forhold.

Blir utnyttet

- Men i restaurantbransjen vet jeg jo at det foregår mye rart. De som jobber der, godtar det. Men samtidig er det ikke bra at de blir utnyttet.

Julian Kristiansen forteller at han i fjor jobbet på lageret på Ringnes.

- Der var alt på stell, og jeg ble veldig godt behandlet. Men da jeg gikk på videregående hadde jeg en deltidsjobb som telefonselger. Det var ikke bra. Jeg opplevde å komme på jobb for så å bli sendt hjem igjen uten betaling. Dermed tjente jeg ikke til bussen hjem engang den dagen.

- Hadde du arbeidskontrakt?

- Jeg tror det. Men jeg tviler på om jeg leste den så nøye. Jeg var bare 16-17 år gammel, sier Julian.

Han er opptatt av at undervisning om arbeidsmiljøloven og arbeidskontrakter må inn i skolen.

- Jeg er fylkesleder i Sosialistisk Ungdom, og dette er en sak vi jobber for. Spesielt viktig er det for elever som går yrkesfag. Mange går ut i arbeidslivet uten å vite hva de har krav på.

Utrygt: -Uten arbeidskontrakt vet du ikke om du må jobbe tre eller ti timer neste dag, mener Julian Kristiansen og Ingrid Sundberg. Foto: AGNETHE WEISSER