– Det er svært store forskjeller. I Avalanche lå alt til rette, her merker man forskjellen, spesielt på treningsfasilitetene.

Det er ikke ett hakk ned, men ti hakk, flirer Andreas Martinsen når han blir bedt av Adresseavisen om å beskrive forskjellene mellom Colorado Avalanche og farmerlaget San Antonio Rampage.

I mai signerte 25-åringen ettårskontrakt med NHL-klubben Avalanche med håp om å få istid i verdens ypperste hockeyliga. Halvannen uke før seriestart fikk han beskjeden om at drømmen foreløpig er satt på vent og i helgen startet han sesongen i farmerligaen AHL.

– Jeg var skuffet først, men det var på mange måter godt å kunne senke skuldrene da jeg ble sendt ned til AHL. Jeg er kun en telefonsamtale unna NHL og skal jobbe beinhardt for å fortjene muligheten. Man blir ekstra motivert når det er NHL på tv-skjermer over hele garderoben, mens vi sitter i ganske enkle kår her nede, sier Martinsen.

Trener ved et kjøpesenter

Med enkle kår mener han svært enkle kår. For selv om Rampage deler hjemmearena med basketgigantene San Antonio Spurs, er treningsfasilitene av en helt annen karakter enn mektige AT&T Center.

– Hjemmearenaen vår har svært gode fasiliteter og ble faktisk pusset opp for flere hundre millioner i sommer. Men det samme kan ikke sies om treningsforholdene. Vi har en egen garderobe, men det er kun to dusjer der. Tenk deg at vi er 25 mann som skal dusje samtidig, humrer Martinsen før han fortsetter:

– Men vi har ordnet oss et system med tanke på å være effektive med innsåping og dusjing. Det er litt spesielt og ikke forhold man er vant til i Europa, sier Martinsen om treningshallen som ligger vegg i vegg med et shoppingsenter i Northwood nord for San Antonio sentrum.

- Klorer seg til hver sjanse

Men selv om deler av forholdene ikke kan måle seg med europeisk hockey og i hvertfall ikke NHL, er Martinsen klar på at nivået på spillerne er svært høyt.

– Det er veldig mange gode spillere her, nesten overraskende mange som man ikke har hørt om. Jeg har snakket med en del folk som sier at AHL av og til holder et høyere nivå enn NHL, der spillerne har definerte roller. I AHL er alle i samme bås, alle klorer seg til enhver sjanse for å komme til NHL. Det gjør at man sjelden eller aldri har tid til hvileskjær, sier trønderen.

Unngår 40 timer i buss

Natt til søndag startet virkelig USA-eventyret da Rampage tok den halvannen time lange bussturen til Cedar Park like utenfor Austin, for lokaloppgjør (endte med 4-5-tap etter spilleforlengelse) mot Texas Stars. Det er sesongens korteste reiserute. Allerede til helgen venter dobbeltoppgjør mot Grand Rapids i Michigan. Til det som ville vært 20 timer i buss – hver vei.

– Jeg har fått med meg at det var snakk om mange endeløse bussturer i den ligaen her, men heldigvis er det sånn at vi reiser med fly til de verste bortekampene. Det ville vært mange lange reiser, for det er store avstander mellom de fleste av lagene i den ligaen her. Men jeg tror at det kun blir bussreiser til bortekampene i Texas, sier Martinsen.

Gjensyn med samboeren

Han har nå kommet seg til ro med egen leilighet i solfylte San Antonio. I helgen flyttet også samboeren Camilla over dammen etter at paret ikke har sett hverandre på over en måned. Med en usikker tilværelse har Martinsen bodd på ulike hoteller mens han jaktet NHL-drømmen på oppkjøringsleir med Colorado Avalanche i Denver. Men med et foreløpig stoppested, ser han frem til å legge ned et godt stykke arbeid i hverdagen, men han er klar på dagen dersom det skulle komme en telefon fra Denver.

– Jeg har fulgt rådet om å skaffe meg en leiekontrakt som går på måned til måned, slik at jeg er klar om telefonen ringer. Det er lagt til rette for at vi kan gi alt det som trengs for å bli kalt opp til NHL. Etter å ha hatt kniven på strupen hver dag i oppkjøringen, ser jeg frem til å få slippe ned skuldrene litt og konsentrere meg om å gjennomføre gode treninger og kamper her nede, sier Martinsen og fortsetter:

– Jeg vet at hvis jeg gjør sakene mine bra, er det gode muligheter for å få sjansen i NHL. Sesongen er lang og det skal ikke mer til enn en skade på en av spillerne der oppe. Jeg skal være tålmodig og jobbe hardt for å være klar, sier han.