Både trener Stig Rune Kveen og Petter Northug har grunn til å være strålende fornøyd med sesongen, hvor Northug har tatt tilbake posisjonen som verdens beste langrennsløper.

Nå røper treneren for første gang hvor store treningsmengder eleven har lagt ned det siste året.

Ikke i nærheten av Sundby

– Det er ikke i nærheten av mengdene til Sundby, konstaterer Kveen.

I forkant av årets sesong kom det frem at Røa-løperen trener rundt 1100 timer i året. Sundby vant både Tour de Ski og verdenscupen, men ble syk under VM og fikk ikke med seg en eneste medalje fra Falun.

– Petter ender på mellom 800 og 850 timer i året. Han trenger ikke å trene mer enn det, sier Kveen til Adresseavisen.

– Rundt 800 timer for Petter er veldig bra. Vi sitter jo med fasiten i hånda nå, legger han til.

– Høydetrening er nøkkelen

Med unntak av et par sykdomsavbrekk har Petter Northug fått gjennomføre treningsplanen til punkt og prikke de siste ti månedene.

– Han er så fokusert og dedikert når han trener, og han gjennomfører treningen så bra. Det er innholdet i de 800 timene som er essensen, påpeker Kveen.

I løpet av det siste året har Northug oppholdt seg rundt ett hundre dager i høyden. Treneren mener det er nøkkelen til at han klarte å komme i absolutt toppform til VM.

Må gjøre endringer

– Jeg tør å påstå at ingen er så rå på å gjennomføre treningen med et så stort fokus og kvalitet som Petter. Derfor behøver han ikke å trene mest, men han trener best.

Onsdag møtte Northug opp til det tre mil lange Sandfjellrennet i Budal. Der vant han spurten foran Mathias Rundgreen. Fortsatt er det uvisst hva 29-åringen velger å gjøre neste år. Kveen er klar på at VM-kongen er nødt til å endre treningsopplegget hvis han velger å satse på langløp.

– Skal man hevde seg der, og vinne Vasaloppet, må man legge ned en bra sum med spesialtrening, sier treneren, som allerede er klar for en ny sesong i skistjernens private team.