Tydelig 4-3-3. Angrepsspill. Og veldig mye spill mellom to mål på trening. Slik skal Ranheim slå tilbake etter en svak start i 1. divisjon.

– Det blir en rolig restitusjonstrening tirsdag. Først på onsdag får vi kjørt på for fullt, sier By Rise til Adresseavisen.

Og smiler.

Ikke så rart. Endelig er han tilbake der han trives aller best: På et treningsfelt igjen. 54-åringen merket hvor mye han savnet nettopp det da han hadde et kort engasjement i danske Århus i fjor, etter å ha blitt sagt opp med Drillo av NFF høsten tidligere.

By Rise var sterkt ønsket, også. Det tok ikke mange dagene etter at Trond Nordsteien var ferdig før den første telefonen kom fra Ranheim-ledelsen. Og etter å ha sett to kamper fra tribunen, vært gjennom familieråd og snakket med arbeidsgiver Avantas, var svaret enkelt.

Nå har By Rise tatt permisjon fra jobben til 1. november, blir hovedtrener på heltid ut året – og får med seg Svein Maalen som assistent.

RBK i en mannsalder

– Et engasjement sesongen ut er noe begge parter er fornøyd med. Vi vet ikke hvordan verden ser ut etter det. Nå går jeg 100 prosent for dette, og gleder meg veldig, sier By Rise.

Med unntak av et og annet sabbatsår har han levd i fotballen hele livet. By Rise var i RBK i en liten mannsalder, før han altså fikk sparken som hovedtrener etter å ha tatt gull i 2004.

LES PÅ PLUSS: Nordsteien: - Skulle gjerne fått sjansen til å rette opp

Sommeren 2006 ble han Åge Hareides assistent for Norge, og i januar 2009 ble han værende da Drillo erstattet en sparket Hareide.

Der satt han altså til høsten 2013. Men tross påvirkning fra både Hareide og Drillo i årene etter han forlot RBK, er det ingen tvil om hva By Rise vil få ut av Ranheim-laget han nå skal sette sitt preg på.

– Krystallklart 4-3-3. Stor framdrift i spillet, med tempo, tydelige bevegleser og klare roller, sier han.

– Et RBK i miniatyr?

– Nå topper RBK eliteserien mens Ranheim er der vi er i 1. divisjon. Vi skal ikke bli kopier av noen. Men klart, jeg er oppforstret i den samme måten å tenke fotball på som Kåre, har jobbet med Nils Arne (Eggen) som spiller og trener i en årrekke, og kjenner helheten i den spillestilen veldig godt. Egil (Drillo) er også er en veldig tydelig trener, som er flink med spillerne og dyktig i å stramme opp forsvarsspillet. Men det er ingen hemmelighet at jeg står nærmere Nils Arne enn Drillo i min egen måte å tenke fotball på, sier By Rise.

– Ikke konkurrerende klubb

Han tar altså permisjon fra jobben i Avantas, men fortsetter som styremedlem i Rosenborg. Dersom Ranheim hadde vært samarbeidsklubb med RBK, ville det blitt et spørsmål om habilitet. Men noe av det første By Rise gjorde da han takket ja til Ranheim, var å ringe Fotballforbundet.

– Jeg sjekket det. Og det går bra. Ranheim er ikke noen konkurrerende klubb, og ettersom det ikke er samarbeidsklubb på samme måte som tidligere vil jeg heller ikke få noen dobbeltrolle, sier han.

21. juni blir By Rises første kamp som Ranheim-trener, hjemme mot Nest Sotra. I morgen starter jobben med å holde klubben i 1. divisjon.