Eggen har derfor ikke tenkt på hvor lenge han skal trene Orkla. Og ønsker å være rådgiver for Bruttern «så lenge RBK har bruk for ham».

– Det er et stykke igjen til toppformen. Jeg spiller ikke på søndag, gliser Eggen til Adresseavisen.

Før han fortsetter:

– Men jeg er så absolutt i bedre slag nå enn før operasjonen. Jeg måtte til dialyse tre ganger i uka, og hver behandling tok fem-seks timer. Jeg fikk kjempeoppfølging på sykehuset i den tida, men det er godt å kunne disponere døgnet selv. Og selv om jeg tar medisiner for at den nye nyra skal tilpasse seg kroppen, har jeg klart bedre fysikk i dag.

– Det går rykter om at du har begynt å trene. For første gang på 45 år…

– Ja, det stemmer. Jeg går turer, jeg må det. Men jeg klarer ikke gå etter asfalten. Så jeg har begynt å gå i barndomstraktene rundt Strømtjønna (på Fannrem). Men jeg må jage på meg sjøl. Det er fristende å sette seg ned i godstolen, smiler han.

Pensjonist, men ikke pensjonert

I helgas utgave av RBK-magasinet på adressa.no snakker Eggen ut om både RBK-framgangen – som gleder han voldsomt – og sin egen framgang. I vår fikk trenerlegenden, takket være datteren Kristin, transplantert nyre. Det snudde opp-ned på livet igjen.

Les også: Kristin Eggen: - Naturlig for meg å stille opp for pappa

Eggen sier han verken har satt noen deadline for når han trapper ned som Orkla-trener, eller som rådgiver i RBK.

– Så lenge det er interessant for Kåre (Ingebrigtsen) og Erik (Hoftun) å høre hva jeg har å si, så finnes det ingen dato. Men jeg vil ikke bli noen syvende far i huset på Brakka, mener han.

Les også: Fra sykehus til sitt første landsmøte

I intervjuet snakker han også om hvordan det for fire-fem år siden var å få beskjed fra RBK-leiren om at hans tankegods var «gått ut på dato». Spesielt når det samme tankegodset i dag leder serien med syv poeng.

Snakker med Knut Torbjørn

Eggens suksess som trener står i kontrast til opplevelsene han har vært gjennom privat de siste årene. Nyresvikten er én ting, men bortgangen av sønnen Knut Torbjørn og kona Karin vil naturligvis også alltid vært med ham. Men Eggen var aldri redd for å dø selv mens han sto i kø for å få ny nyre.

– Nei. Det føltes heller aldri som om jeg holdt på å dø. Så vet man aldri hvordan man reagerer når det nærmer seg, for det blir jo alvor en gang. Men jeg har et veldig avklart forhold til det, altså. Å tenke på døden er «BKT», forklarer han.

– BKT?

– Bortkasta tid, svarer Eggen – og utdyper:

– For å ta Knut Torbjørn, som dør i sin beste alder... Han ble så mentalt dårlig at han døde av det. Han prøvde alt han kunne, og leste seg opp på ting, slik at han visste «svaret». Men det er kjemien i kroppen. Man blir mindre redd for å dø enn for å leve. Det trur jeg er et veldig presist utsagn om slik type sykdom. Det er ikke noe å gjøre med, sier Eggen, som sier han fortsatt snakker med Knut Torbjørn. Hver dag.

Les også: Her er Eggens fem beste e-cup-minner

– Det er sagt litt spøkefullt, men jeg gjør det. Vi hadde jo samme interesser, og det var ikke bare fotball.

Eggen tror han fikk et avklart forhold til døden allerede som tenåring.

– Ja, det kommer nok også av at jeg mistet broren min da jeg var 16. Han var 14 år eldre, og døde i en drukningsulykke. Det var jo det samme med kona mi, Karin, også. Det var ikke noe å gjøre med det. Det er tragedier i øyeblikket, men man kan ikke kjempe mot at det en dag vil hende deg sjøl. Det må man være forberedt på, sier Eggen.

Både gull og Europa

Intervjuet hjemme hos Eggen foregår på verandaen. Det er godt lys der. Men gjennom praten, både den løse og den alvorlige, skifter været hele tiden. Fra full sommer, til kaldgufs og tankene om at høsten nærmer seg. Der han sitter i vante RBK-farger tror Eggen høsten 2015 bringer med seg gode nyheter.

Les også: Slik forklarer Nils Arne Eggen hvordan RBK-stilen ble til

– Potetene i Orkdalen tas opp i starten av oktober. Jeg har alltid tro på gull for RBK. Alltid. Men jeg tror det er klart på det tidspunktet i år, altså, smiler han – og skryter av Bruttern og Hoftun på nytt.

– Og Europaligaen?

– Ja, jeg tror på det, også.