Politiet: - Glem nødpass på Værnes

Ber folk ordne seg pass før de kommer til flyplassen.

Strammer inn. Strammer inn. Bare i år har politiet utstedet nærmere 600 nødpass på Værnes. Det er for mange. Nå varsler sjef for politiet ved Trondheim lufthavn Værnes, Tore Sparby, og stjørdalslensmann Marit Stigen, at det ikke vil bli like lett å få pass på kort varsel her lenger.  Foto: FRANK CADAMARTERI

Saken oppdateres.

Årsaken er rett og slett at pågangen er så stor og oppgavene så mange at politiet nå stadig må si nei til å hjelpe folk som mangler gyldig pass.

LES PÅ PLUSS: Sykler til Værnes før flyturen til Oslo

I dag er Værnes det kontoret som skriver ut desidert flest nødpass i hele distriktet.

- Vi strekker oss langt, men det går en grense. Vi ser rett og slett at vi ikke har kapasitet, sier Tore Sparby. Han er sjef for politiets kontor på Værnes.

Ringer på døra

Politiet opplever stadig at folk dukker opp uanmeldt og nærmest forventer å få et nødpass i hånda når de skal reise. Mens Adresseavisen sitter på kontoret ringer det på den lukkede døren. Utenfor står en kvinne som har glemt passet hjemme på Fosen, nå skal hun ut og reise. Kvinnen får beskjed om å vente til det eventuelt kommer politimannskap som har tid til å hjelpe henne.

Slik klager du på feriereisen

- Det skjer absolutt at vi må avvise folk. For eksempel måtte vi avvise to som skulle til London og dukket opp en time før avgang og forventet å få pass. Da var vi opptatt med uttransport av en person. Da de to fikk beskjed om at de måtte finne seg i å reise en annen dag nektet den ene å forstå hva vi sa. Den andre ble så sint at han sto og hoppet foran meg, sier Sparby.

Bare i høst er åtte personer avvist. Sparby sier det like gjerne kunne vært fem ganger så mange.

Flere enn i fjor

I fjor ble det skrevet ut 573 nødpass. Året før var tilsvarende tall 518. Allerede før desember er fjorårets tall passert. Antallet øker hver uke. På det meste har politiet skrevet ut over femti nødpass på en måned bare på Værnes i sommer, opplyser lensmann i Stjørdal Marit Stigen.

Les også: Derfor må du vise boardingkort på taxfree

- Vi ser situasjonen an og prøver å hjelpe om det er for eksempel et barn i familien som har utgått pass, men vi kan ikke lenger sette av folk til å jobbe med dette fordi folk er sløvsekker og glemmer passet hjemme, sier Tore Sparby. Han viser til at politiet i forbindelse både utenlandstrafikk og vip-transport har andre oppgaver på flyplassen. En utfordring ved mange henvendelser på Værnes er også at det binder opp politimannskap som burde jobbe med andre ting i den regulære vakttjenesten i distriktet som omfatter Stjørdal, Malvik, Meråker, Selbu, Tydal og Frosta.

Strenge rutiner

Beskjeden om at det kan bli vanskeligere å få hjelp på Værnes kommer samtidig som flere land nå vurderer strengere sikkerhetskontroller som en følge av terrorangrepene i Paris. Ifølge Sparby og Stigen har politiets innstramming ikke sammenheng med dette.

Les flere reisesaker her

- Vi har fått signaler fra Politidirektoratet om at antallet nødpass skal holdes lavt. Vi skal ha strenge rutiner rundt nødpass. Og det tar tid med sjekking som skal gjennomføres før det kan utestedet pass. Riksrevisjonen har også varslet at de vil gjennomføre kontroller for å se om det er gode nok rutiner når det gjelder å utstede slike pass, sier Stigen.

Ber folk sjekke passet nå

Hun viser til at det egentlig er nærmeste politistasjon som skal utstede slike pass. Det er derfor ingen grunn til å vente til man kommer til Værnes.

- Min klare oppfordring er at alle som skal ut å reise og derfor vet at de kan trenge pass sjekker at de har gyldig pass før de bestiller turen, om de må ordne pass bør de booke time hos politiet for å få ordnet det. Akkurat nå er det liten eller ingen ventetid for å få bestilt pass, sier Stigen.

Fortsatt er pass eneste gyldige legitimasjon i utlandet. Et nødpass er bare gyldig for en tur og skal returneres etter hjemkomst.

Strammer inn. Det er pass av denne typen, som kun er gyldig for én enkelt reise, det er snakk om. 
    
      (Foto: FRANK CADAMARTERI)

Strammer inn. Det er pass av denne typen, som kun er gyldig for én enkelt reise, det er snakk om.  Foto: FRANK CADAMARTERI

Nødpass

Utstedes av politiet. Gyldig for en reise. Skal deretter leveres inn.

 • Kan utstedes når ordinært pass er søkt om og ikke mottatt innen ti virkedager før avreise.
 • Gyldig pass er stjålet kort tid før reisen
 • Akutt behov for reise på grunn av sykdom/død i nær familie.
 • Uforutsette viktige forretningsreiser.
 • Uforutsette viktige forretningsreiser.
 • Kilde: Politiet
På forsiden nå