Liv Ullmann
75 år
Bildet til venstre: Hollywood. Liv Ullmann er nominert til Oscar for Ansikte mot ansikte i 1977. Hun røpet ikke skuffelsen da det ble klart at Faye Dunaway fikk den gjeve prisen, men datteren Linn tok til tårene.
Liv Ullmann ble født i Tokyo i 1938 som datter av Janna (née Lund) og Viggo Ullmann, som dengang jobbet som ingeniør i Tokyo. Da hun var to år, flyttet familien til Toronto, der faren var instruktør ved Little Norway. Fire år senere døde faren av hjernesvulst. Familien flyttet deretter til Trondheim, der Liv vokste opp.
Ullmann debuterte som skuespiller på Rogaland teater i 1957, i rollen som Anne Frank. Sitt internasjonale gjennombrudd fikk hun i 1966 med filmen Persona, regissert av Ingmar Bergman. Ullmann har hatt ledende roller i ni filmer av Bergman. Hun hadde en romanse med Bergman på 60-tallet som resulterte i datteren Linn, som ble født i 1966. Ullmann har vært nominert til Oscar to ganger, for rollene i Utvandrarna (1971) og Ansikte mot ansikte (1976).
Liv Ullmann ble også nominert til en Tony Award for hennes tolkning i en amerikansk versjon av Et dukkehjem på Broadway. Hun spilte senere hovedrollen i Richard Rodgers siste musikal I Remember Mama i 1979. Tidligere spilte hun i Burt Bacharachs musikal-versjon av "Lost Horizon, hvor hun ble dubbet.
I 2008 feiret NTNU Liv Ullmanns 70-årsjubileum med storstilt filmseminar på Dokkhuset. En av rollene Liv Ullmann sier har vært spesielt verdifull for henne, var An-Magritt i Arne Schouens filmatisering fra 1969.  

Over kan du se et utdrag fra Ansikte mot ansikte fra 1976 av Ingmar Bergman. 
Foruten et fem års langt 
samboerskap med Ingmar Bergman, 
har Liv Ullmann vært gift to ganger. 
I 1960 giftet hun seg med 
Hans Jacob Stang. 
Ekteskapet varte fram til 1965. 
Hennes neste ektemann var 
Donald Saunders, 
som hun giftet seg med i 1985. 
De skilte seg ti år etter, 
men de fortsatte å bo sammen.
- Jeg er fryktelig 
glad i den rollen. 
An-Magritt er vår Jeanne d'Arc, hun er så sterk. 
Dette var en rolle der jeg fikk bruke min egen styrke, 
fortalte Liv Ullmann 
foran bildene av sitt førti år yngre ansikt.   
"Jeg skjønner ikke hvorfor mange kvinner synes det er så ille å bli et år eldre. Å ikke bli et år eldre ville jo virkelig være en katastrofe." - Liv Ullmann
I senere år har Ullmann fått en ny karriere som filmregissør. Hun er også kjent som forfatter av flere selvbiografiske bøker, skrevet på 1970-tallet, som vakte internasjonal oppmerksomhet. 
Bøkene: Forandringen (1976), Tidevann (1984), Liv Ullmann - Livslinjer (2005) i samarbeid med Ketil Bjørnstad 
Skuespiller:
Liv & Ingmar (2012)
Zwei Leben (To liv) (2012)
Lang dags ferd mot natt (TV-versjon) (2011)
I et speil, i en gåte (2008)
Saraband (2003)
Zorn (1994)
Drømspel (1994)
Oksen (1991)
Gaby: A true story (1987)
Dangerous moves (1984)
The wild duck (1983)
Høstsonaten (1978)
A Bridge Too Far (1977)
Leonor (1975)
40 carats (1973)
Lost Horizon (1973)
Scener fra et ekteskap (1973)
Hviskninger og rop (1972)
Nybyggerne (1972)
Utvandrerne (1971)
Cold Sweat (1970)
An-Magritt (1969)
En passion (1969)
Skammen (1968)
Persona (1966)
De kalte ham Skarven (1965)
Kort är sommaren (1962)
Tonny (1962)
Ung Flukt (1959)
Fjols til fjells (1957)

Regi:
Onkel Vanja (2013)
Troløs (2000)
Enskilda samtal (1998)
Kristin Lavransdatter (1995)
Sofie (1992)


Filmografi: 
TV:
Lang dags ferd mot natt (2011)
Saraband (2003)
Zorn (1994)
Fruen fra havet (1979)
Trollflöjten (1975)
Cocktail Party (1967)

Som seg selv:
Senkveld (TV2) (2012)
Lindmo (NRK) (2012)
Viggo på lørdag (NRK) (2010)
Skavlan (NRK/SVT) (2009)
Senkveld (TV2) (2008)
God kveld Norge (TV2) (2008)
Grosvold (NRK) (2007)
Amanda-prisen) (TV2) (2006)
Løven (Dokumentar) (2006)
Venneprøven (NRK) (2004)
Dis you leave us, Blake (Dokumentar) (2002)
Den Store Klassefesten (NRK) (2001)
Udødelige Ibsen (Dokumentar (1999)
Først og sist (NRK) (1998)
Liv Ullmann -  Scener fra et liv 
(Dokumentar) (1997)
Tonight Show starring Johnny Carson (1985)
 Av: Lina Leth-Olsen 
Kilder: Adresseavisen, Wikipedia. Foto: Adresseavisen
Tilbake til adressa.no