Rørt Holund om gullgesten: – Jeg har en religion, og det er god karma

Hans Christer Holund rettet fingrene mot himmelen etter VM-gullet på 15-kilometeren i Oberstdorf. Etterpå kom forklaringen på gesten. Det handlet om karma.

Saken oppdateres.

Holund var i egen klasse og ble verdensmester for andre gang i karrieren. Fingrene som pekte mot den tyske vinterhimmelen i sekundene etter målpassering, kom automatisk og i ren takknemlighet.

– Det har litt med at når alt klaffer på en dag som i dag, er det fort at man kan bli litt overtroisk. Jeg er litt overtroisk av meg. Jeg har en religion, og det er god karma, sier Holund til NTB.

– Når man får til et løp som i dag, får jeg en trang til takke noen, utdyper han.

Langrennsstjernen avviser samtidig at det handler om et religiøst ritual.

– Jeg vil ikke si at jeg ber, jeg tror ikke på den kristne Guden, men jeg tror det finnes noe større enn oss selv som kanskje hjalp meg litt i dag. Jeg snakket ikke til noen, men det er en følelse som må ut. En følelse av takknemlighet, sier han.

Spesiell bok

Holund røper videre at han hver kveld avslutter dagen med å lese én side i boken «The Daily Stoic». Den handler om gamle filosofer og tanker rundt livet.

– Dette er tekster som er skrevet for flere tusen år siden, som fortsatt er relevante i dag. Det gir ro i en ekstra hektisk hverdag, sier verdensmesteren.

Onsdag kan det ha hjulpet ham til gull i Oberstdorf.

Simen Hegstad Krüger ble nummer to på 15-kilometeren, mens VM-debutant Harald Østberg Amundsen tok bronse tross fall. Dermed tapetserte Norge pallen, akkurat som de gjorde på herresprinten sist torsdag.

Med Holund og Krüger på toppen av resultatlistene ble det en jubeldag for Lyn, som fylte 125 år onsdag.

Det største

Holund tok sitt første VM-gull da han vant femmila i Seefeld i 2019. På fellesstarten med skibytte i Oberstdorf sist lørdag ble det bronse for romerikingen.

– Det er stort, det er stort, sa veteranen mens tårene trillet i NRK-intervjuet etter målgang onsdag.

– Det er nok det største jeg har gjort noen gang. Jeg hadde en god dag og klarte å gjennomføre deg jeg hadde planlagt. Jeg tok det veldig pent på førsterunden og gikk med god kontroll. Jeg gikk på følelser på sisterunden, og da får man litt ekstra energi, fortsatte han.

Til slutt var han hele 20,2 sekunder foran lagkamerat Krüger, mens Østberg Amundsen var 35,6 sekunder bak vinneren.

Bolsjunov-kollaps

Forhåndsfavoritt Aleksandr Bolsjunov så lenge ut til å kjempe om gullet med Holund. Den regjerende verdensmesteren på øvelsen, som også vant fellesstarten med skibytte tidligere i mesterskapet, var foran Holund etter 6,6 kilometer og bare 2,2 sekunder bak nordmannen etter åtte kilometer.

Så stivnet russeren fullstendig på tampen og endte utenfor pallen. Russeren ble nummer fire, hele 43,7 sekunder bak Holund.

Sjur Røthe, på forhånd en av de største norske medaljekandidatene, endte på 6.-plass. Han var 55,3 sekunder bak Holund.

Martin Johnsrud Sundby gjorde en kjempeinnsats og var til slutt 55,9 sekunder bak vinneren i mål. Det var sesongens beste renn av Sundby, som ble nummer sju.


(©NTB)

På forsiden nå