Kina best i vill rekordstafett i OL-bassenget – finsk medaljejubel

Den kinesiske kvinnekvartetten svømte inn til OLs andre verdensrekord på 4 x 200 meter fri torsdag. På 200 meter bryst ble det finsk medaljejubel.

Saken oppdateres.

Yang Junxuan, Zhang Yufei, Li Bingjie og Tang Muhan svømte inn til 7.40,33 og sikret gullet fire tideler foran USA, mens Australia fikk bronse med 7.41,29. Alle de tre tidene er under den forrige verdensrekorden på 7.41,50, satt av Australia under VM i Gwangju i 2019.

Verdensrekorden er kun den andre i svømming i årets OL. Den første satte de australske kvinnene på 4 x 100 meter fri.

Den amerikanske stjernen Katie Ledecky truet kineserne på den siste etappen, men Tang Muhan holdt unna til Kinas første gull på øvelsen. Siden øvelsen ble innført på OL-programmet i 1996 hadde kun Australia og USA vunnet gull på øvelsen før Tokyo-OL.

Finsk medalje

Det ble også finsk jubel i bassenget i Tokyo torsdag. Matti Mattsson satte finsk rekord da han tok bronse på 200 meter bryst. Det er Finlands første medalje i årets leker, og landet første i svømming på 25 år.

– Det er jo helt vilt, sa han til den finske allmennkringkasteren YLE.

– Jeg hadde aldri trodd dette. Så mange mesterskap har gått rett vest for meg. Det er få som forstår hva man må gjennom for å komme seg hit, sa han.

Izaac Stubblety-Cook fra Australia vant gull, mens Arno Kamminga fra Nederland ble nummer to.

Amerikansk jubel

Den amerikanske stjernen Caeleb Dressel sikret sitt første individuelle OL-gull da han vant 400 meter fri. Han sto fra før med fire OL-triumfer, men alle har kommet i stafett, inkludert på 4 x 100 meter fri tidligere i Tokyo-lekene.

– Det har vært et vanskelig år. Så å få resultatene man vil ha, å klare det, gjør meg så glad, sa Dressel til NBC.

Han vant øvelsen på 47.02, 11/100 sekund bak brasilianeren Cesar Cielos' verdensrekord fra 2009. Ned til sølvmedaljør, australieren Kyle Chalmers, var det 6 hundredeler, mens bronsevinnere, russeren Kliment Kolesnikov, endte 42 hundredeler bak.

På kvinnes 200 meter butterfly vant kinesiske Xhang Yufei foran amerikanerne Regan Smith og Hali Flickinger. På mennene 800 meter fri, der Henrik Kristiansen ble slått ut i semifinalen, vant amerikanske Robert Finke. Italias Gregorio Paltrinieri tok sølv, mens ukraineren Mikhajlo Romantsjuk sikret bronsen.


(©NTB)

På forsiden nå