Lunde (41) stengte OL-målet: Superspill ga 26-22 over Ungarn

Katrine Lunde ble kastet inn da OL så ut til å koke bort for håndballjentene. Superveteranen stoppet så det meste på vei mot 26-22 over Ungarn i kvartfinalen.

Saken oppdateres.

Nå venter russisk motstand i semifinalen fredag. Den 41 år gamle keeperen ble svært sentral mot slutten. Hun kom inn på 18-19 snaut halvveis i 2. omgang, og hennes strålende innhopp kan ha reddet Norge videre.

– Katrines redninger ble helt avgjørende. Vi er svært heldige som har slike keepere, sa målvaktstrener Mats Olsson til NTB.

– Jeg fikk tak på det med en gang jeg kom inn, og det var bra. Fra benken hadde jeg fulgt med og diskutert hvordan vi kunne møte de ungarske skuddene, sa Lunde selv.

– Fytti grisen, sier jeg bare. Katrine Lunde, for en stjerne. Hun kommer inn og lukker det målet. Hun er så iskald i hodet. Ellers var det en kamp med håndbrekket litt på for oss, sa Camilla Herrem til NTB.

Sterk periode

Norge fikk en tam åpning foran tomme tribuner i Yoyogi-hallen. Keeper Silje Solberg (til daglig i Ungarns største klubb Györ) reddet ikke før på det sjuende ungarske skuddet. Ungarn ledet 6-3, men i løpet av ti minutter var Norge oppe i 10-6 etter en frisk 7-0-periode.

Györ-spiller Kari Brattset Dale var i form i angrep og scoret fire raske mål. Utover i kampen kom klasseforskjellen fram selv om ungarerne i en periode var foran med ett og to mål.

Fra 20-21 avgjorde Norge med fem scoringer på rad til 25-21.

Norge er oppe i 14 seirer på rad i mesterskap siden starten av EM i desember. Der ble det norsk gull.

Taklet nervene

– Det ble akkurat som en kvartfinale i OL kan være når man er så stor favoritt, har store forventninger og har ventet på denne kampen i fem år. Du blir selv din egen fiende, med all respekt for Ungarn, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

– Det var forløsende å få inn en 41-åring som kom inn og viste vei da de andre bommet litt. Det var avgjørende.

Ungarn var litt heldig som kom seg videre fra gruppespillet. De utnyttet at puljevinner Sverige ikke kjørte på maks fart i sin siste kamp.

Men Ungarn fikk tro utover i andre omgang mot Norge og ledet 19-17 etter vel 41 minutter.

Revansj?

Lunde kom inn og bidro med flere svært viktige redninger. Hun stoppet på 63 i redningsprosent på den begrensede tiden hun fikk på banen.

Norge vant OL i 2008 og 2012 og tok bronse i Rio de Janeiro for fem år siden. I Brasil vant Russland tittelen.

I 2016 spilte Norge og Russland en semifinalekamp det snakkes om også i dag. Russerne vant, men mange mener at det var en moralsk finale og kanskje tidenes beste kvinnekamp i mesterskap.

Dermed kan det bli norsk revansj i Tokyo, selv om motstanderen nå spiller under navnet ROC. Medaljekampene spilles søndag.

Lunde kan da få sitt tredje OL-gull.(©NTB)

På forsiden nå