Signeringsrush før MLB-ledelsen gikk til lockout – første arbeidskonflikt på 26 år

Ved midnatt onsdag løp tariffavtalen for Major League baseball ut. Den første arbeidskonflikten på 26 år var et faktum dagen etter et historisk signeringsrush.

Saken oppdateres.

Konflikten som avbrøt 1994-sesongen for godt, og forsinket 1995-sesongen, gjorde så stor skade at partene siden har strukket seg langt for å bli enige, og har greid det hver gang. Men denne gang gikk det ikke. Forhandlinger pågikk helt fram til fristen, uten resultat.

Siste dag før ligaledelsen gikk til lockout signerte spillere kontrakter verd til sammen 1,4 milliarder dollar (12,7 milliarder kroner). Det er første gang MLB-klubbene til sammen har brukt mer enn en milliard dollar på signeringer i løpet av et døgn.

Nisifret

Seks spillere fikk kontrakter verd et nisifret dollarbeløp, to av dem med Texas Rangers. Corey Seager tjener 325 millioner dollar over ti år, Marcus Semien 175 millioner dollar over sju år.

Den 37-årige kasteren Max Scherzer signerte for New York Mets for den høyeste årslønn i MLB-historien, 43,3 millioner dollar (390 millioner kroner).

MLB-sjef Rob Manfred sa på en pressekonferanse at man har avvist spillernes krav for å beskytte de mindre pengesterke klubbene fra å bli akterutseilt.

God tid?

Klubbene hastet for å styrke stallen før det som kan bli en langvarig dragkamp mellom ligaledelsen og spillerforeningen. Manfred skriver i et brev til sportens tilhengere at han er skuffet over at det ikke var mulig å komme til enighet om ny tariffavtale, men at han følte seg tvunget til å avvise spillernes krav fordi mange lag ellers ikke ville være i stand til å være konkurransedyktige.

Det er en framstilling spillerforeningen ikke overraskende er uenig i.

Manfred sier at tidspunktet for arbeidskonflikten reduserer faren for at kamper må avlyses. Partene har god tid til å bli enige ettersom sesongoppkjøringen starter først i februar, mens sesongen starter 31. mars.

Imidlertid har forhandlingene pågått det meste av dette året, uten at man ble enige.

(©NTB)

På forsiden nå