Umulige Lunde stoppet «alt»: Norsk 33-22-seier over Romania i håndball-VM

Vel 18 år etter VM-debuten kjørte Katrine Lunde (41) håndballshowet mot Romania i 33-22-triumfen. Hun kan være på vei mot sitt andre gull i verdensmesterskap.

Saken oppdateres.

Lunde debuterte i seniorsluttspill i 2003-VM. Den første kampen endte med 29-30-tap mot Ukraina etter at hun overraskende ble foretrukket framfor Cecilie Leganger.

Det var tirsdag 6581 dager siden det hendte i Kroatia. Norge ble der nummer seks og mistet OL-plassen for Aten-lekene.

Siden har Lunde tatt to OL-gull, vunnet VM én gang og sikret fem EM-titler i en karriere som ikke har sidestykke i kvinnehåndballen.

– Jeg er godt fornøyd med noen av redningene, og så gjør forsvaret en fantastisk jobb slik at jeg kan lese litt hvor skuddene kommer, sa Lunde til NTB.

Hun stoppet på over 50 i redningsprosent, men kunne ikke si om dette var hennes beste landskamp i karrieren.

– Jeg så på oppvarmingen at det var noe i gjære for Katrine. Det var verdensklasse det hun leverte, sa keepertrener Mats Olsson til NTB.

– Jeg er ikke overrasket, men fortsatt like imponert, sa landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til NTB om Lunde.

Mot Romania gjorde Norge det vanskelig for seg selv det første kvarteret. Flere tekniske feil, bom på straffe og noen spolerte åpne skuddsjanser, gjorde at stillingen var 5-5.

Buffer

Romania kunne ha vært avhengt allerede etter vel 15 minutter. Et soloraid over nesten hele banen av Oftedal ble starten på slutten for rumenerne. Like etterpå fant Oftedal ekstrainnkalte Malin Aune (til daglig i rumenske CSM Bucuresti) med en boksåpnerpasning.

Kari Brattset Dale ordnet så 9-6 i angrepet etter. Det norske laget ble i så godt som hele 1.-omgangen støttet av en strålende god Lunde.

Hun fortsatte på samme vis også i andreomgangen før hun fikk hvile etter vel 51 minutter. Med 17-11-ledelse inn til pause hadde Norge sikret seg en buffer som sendte laget videre i VM med full pott (fire poeng).

Nederland og Sverige spilte uavgjort, og det gjorde at kvelden ikke kunne bli bedre for Norge.

– Jeg synes vi kom bra i gang fra start. Vi har en solid målvakt, og det betyr veldig mye. Hun hadde en redningsprosent på litt over 50 og gjorde over 20 redninger, oppsummerte landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV3.

Seieren over Romania ga Hergeirsson flere gode svar og en skikkelig gjennomkjøring for spillerne.

Støtte

Hovedrunden spilles torsdag, lørdag og mandag mot VM-tittelforsvarer Nederland, Sverige og Puerto Rico. Kampprogrammet spikres endelig onsdag.

I sommerens OL utklasset Norge svenskene i 36-19 bronsekampen.

Etter nesten tomme tribuner under kampene mot Kasakhstan og Iran, var det frisk stemning i VM-arenaen. Ifølge lokale myndigheter skal det være bosatt snaut 14.000 rumenere i Castellón. En del av disse hadde tatt turen til hallen med håp om å hjelpe sitt lag til seier over Norge.

Drømmen levde i 17-18 minutter.


(©NTB)

På forsiden nå