22 Felicia Rogic
13 M. Veum
13 Mimmi Löfwenius Veum
Innbyttere: Klara Sporsem, Selma Pettersen, Malin Sunde, Ronja Arnesen, Thea Bjelde, Karina Sævik
Hei, og hjertelig velkommen skal du være til livedekningen av denne meget spesielle kampen i den siste runden av Toppserien, når Rosenborg tar imot seriemester Vålerenga på Lerkendal Stadion.
For å finne sist gang Trønderne vant seriemesterskapet må vi så langt tilbake i tid som til 2003, da som klubben Trondheims Ørn. Siden den gang har det skjedd mye for den mestvinnende klubben i norsk kvinnefotball sin historie (flest cupgull og delt flest seriemesterskap), inkludert navneendring og fusjon med RBK, men ingen flere titler. Etter navneendringen i 2020 var de nære, men det endte med sølv i både 2020- og 2021-sesongen. Etter at Brann tok gullet hjem til Bergen sist sesong trodde alle at 2023 var året gullet omsider skulle returnere til Trøndelag, før sesongen var RBK tippet på toppen av tabellen av samtlige eksperter, og det så lenge ut som de skulle få rett.
Inkludert poengtrekk for dårlige økonomiske forhold i klubben innfridde Rosenborg til favorittstempelet, og ledet lenge Toppserien. Fem runder før slutt startet nedturen. Etter en seiersrekke på ni kamper gjestet Stabæk Koteng Arena på Lade, hvor vertene sviktet foran og mål og kampen endte 1-1 til tross for et stor spillemessig overtak i favør hjemmelaget. Siden den kalde og forblåste lørdagen har det gått tre ytterlige kamper uten seier for trønderne. Like bak gjorde derimot et jagende Vålerenga jobben Rosenborg aldri klarte, og robbet dermed det norske publikum for en seriefinale på Lerkendal i årets siste serierunde, uka før cupfinalen på Ullevål mellom de samme to lagene.
Dermed blir det æresvakt fra Rosenborg-spillerne når Vålerenga kommer ut på matta på Lerkendal litt senere i dag, som nok ikke er det RBK hadde sett for seg da denne kampen ble booket inn tidligere i år. Så blir det også veldig spennende å se hvordan de to lagene angriper denne kampen med tanke på cupfinalen som skal spilles i Oslo neste søndag. Vålerenga har åpenbart kun ære å spille for, mens Rosenborg kun er ett poeng foran LSK i kampen om sølvet og Champions League-kvalifisering.
Med det er rammen satt og det rundt to timer igjen til kampstart, jeg er tilbake med lagoppstillinger så snart de er ute. Heng på!
Lagoppstillingene er klare og jeg setter som vanlig i gang med hjemmelaget. Steinar Lein mønstrer kanskje det han ser på som sin sterkeste startellever i dag, muligens med unntak av Selma Sol Magnusdottir som befinner seg på benken. Det betyr kjente kombinasjoner i form av Sørum og Joramo på midten, Andreassen tilbake i tier-rollen og Jøsendal ute til venstre. Det blir nok Camilla Linberg som starter på topp, med Emilie Nautnes ute til høyre.
Nils Lexerød og seriemesterne gjør et par endringer fra start. Siden Stabæk-kampen kommer Tennebø inn for Pettersen på venstre vingback, mens 18 år gamle Stine Brekken får prøve seg fra start på midten til fordel for Thea Bjelde. På topp er det Felicia Rogic som starter i tospann med Mimmi Löfwenius.
Vålerenga-spillerne entrer matta til æresvakt fra Rosenborg-spillerne, vi er straks klare for avspark her på Lerkendal.
Kampstart
Gjestene setter i gang kampen med en lang ball ut til høyre.
Hjemmelaget går rett i angrep! Anna Jøsendal får ballen ute til venstre og slår det tidlige innlegget mot Nautnes. Spissen går i duellen med, Thorsnes og skaffer en corner for vertene.
Hjørnespark til Rosenborg
3' Det er veldig bra trykk i kampen her i åpningsminuttene. Høy intensitet og angrepsvillig fotball fra begge lag, det lover godt.
4' Hjemmelaget har ballen på midten nå, VIF ligger i ramma.
5' En VIF-spiller har fått seg en smell og har tatt telling rett utenfor sekstenmeteren her. Dommer stopper spillet. Det er Sigurdardóttir som har fått ballen i hodet her.
7' Heldigvis får Sigurdardóttir og VIF ser det ut som det kommer til å gå bra med Sigurdardóttir, som er ute på banen igjen og spillet er i gang.
7' Frispark til Vålerenga
7' Hjørnespark til Vålerenga
9' Harviken holder på å gå seg inn i trøbbel når hun presses hardt av Löfwenius, men slipper så vidt unna og får hjelp av stopperkollega Hørte.
10' Nautnes kommer til avslutning når innlegget lempes inn fra venstre side. Det blir en vanskelig avslutning fo Nautnes som prøver å forlenge den over keeper, men ballen lander på nettaket.
11' Frispark til Vålerenga
12' Vålerenga med innkastet på RBK sin halvdel nå. Gjestene forsøker å finne Löfwenius med en stikker ned mot cornerflagget, men pasningen blir for hard.
14' Gjestene prøver stikkeren i rommet bak Harviken på Rogic som kommer i full fart, men nok en gang er pasningen svakt vektet og sklir ut over dødlinja.
15' Rosenborg tør ikke sett i gang kort bakfra nå, og slår heller de lange mot midten fra femmeter. De ballene har gjestene vunnet mange av.
17' Kampen har roet seg en del nå etter en intens og fartsfylt start.
17' Også gjestene velger å slå langt på sine femmetere nå, denne gangen vinner vertene duellen.
19' Hjemmelaget sliter med å spille seg gjennom et svært tett og kompakt VIF-lag som ligger i en solid 5-4-1 når RBK har ballen.
20' Linberg går over ende inne i VIF-boksen og Lerkendal vil ha straffe, men dommer vinker spillet videre. Det var en takling på Linberg der fra en blåkledd spiller og dommer mener den var innenfor lovens rammer.
21' Löfwenius og VIF stuper i det høye presset og da greier RBK å spille seg ut. Anna Jøsendal får masse plass ute til venstre og tid til å sikte med innlegget. Hun forsøker å finne Linberg sentralt i boksen med en god pasning på tvers, men Tennebø gjør en god defensiv jobb og når ballen så vidt før Linberg. Det var nære på en stor mulighet for RBK.
24' Brann har tatt ledelsen mot LSK i Bergen, det betyr at Rosenborg slik det står nå har andreplassen og Champions League-kvalik.
24' Frispark til Rosenborg
25' Minde vinner ballen høyt i banen for RBK og Andreassen kan svinge inn innlegget, Sigurdardóttir header unna. Rosenborg er i førersete for øyeblikket.
28' Rosenborg får en gyllen mulighet på overgang idet Linberg får ballen i beina på midten, og har med seg både Nautnes og Jøsendal. Linberg blir litt ivrig der og velger første alternativ som er Nautnes gjennom i midten, men Nautnes er omringet av mange spillere og mottar aldri den pasningen fra Linberg.
28' Emilie Nautnes har satt seg ned på gresset her. Nautnes er klar igjen og spillet er i gang.
30' Vålerenga stuper i presset nå.
31' Christensen er heldig og slipper unna en stor feil bak i banen idet hun spiller ballen til Rogic som kommer i presset. Rogic bommer med mottaket og må gå på utsiden, det gjøt at RBK så vidt får kommet seg mellom mål og angriper. Det ender med et ufarlig skudd i blokka fra utsiden av boksen.
32' Hjørnespark til Rosenborg
35' Her kommer Anna Jøsendal ute til venstre og VIF er i ubalanse. Jøsendal spiller ballen høyt inn på tvers mot Nautnes, men spissen når ikke frem og ballen ruller ut på den andre siden. De har fått et par fine muligheter ute på den venstre siden her nå RBK, men som i de siste kampene sitter ikke samspillet helt der fremme.
36' Frispark til Vålerenga
37'
40' Sørum banker ballen opp på tribuna med et skudd fra 25 meter. Ikke helt fornøyd med egen prestasjon der.
40' Frispark til Rosenborg
41' Lilleås Næss svinger ballen inn fra høyre når RBK biter seg fast etter frisparket. Forsøket er svakt fra kapteinen og går rett i armene på keeper.
43'
44' Anna Jøsendal kommer seg nok en løs ute til venstre og svinger ballen inn mot Nautnes som kommer på et løp mot første stolpe. Pasningen langs bakken er fin fra Jøsendal, men Thorsnes og Kovacs gjør en upåklagelig forsvarsjobb.
45'
45' Pause
Der er den første omgangen over og det står 0-0 på Lerkendal. Rosenborg har vært best i banespillet, men Vålerenga har hatt de største sjansene. Rosenborg har slitt med å skape de store mulighetene på et tett VIF-lag, det samme kan sies om gjestene som heller ikke har skapt de største mulighetene etter eget spill. RBK har hatt et par skikkelige blemmer bak i banen som har ført til Vålerenga sine muligheter, uten at gjestene har greid å utnytte det til det fulle. Dermed står det 0-0 etter de første 45. Jeg er straks tilbake med den andre omgangen.
45' 2. omgang
45' Vertene setter i gang den andre omgangen.
45' Spillerbytte Vålerenga - Karina Sævik går på, Karina Sævik går av
46'
49' Frispark til Rosenborg
50' Anna Jøsendal spilles fri ute til venstre etter nydelige kombinasjoner med Andreassen.
50' Hjørnespark til Rosenborg
51' Hjørnespark til Rosenborg
52' Frispark til Vålerenga
53'
54'
55' Frispark til Vålerenga
56' Nesten for gjestene etter frisparket! Ballen heades inn i feltet igjen etter frisparket hvor de blåkledde får avsluttet to ganger. Først går skuddet rett i blokka, før forsøk nummer to går i en fin bue i armene på keeper.
58' Hjørnespark til Vålerenga
60'
60' Spillerbytte Vålerenga - Thea Bjelde går på, Thea Bjelde går av
60' Spillerbytte Vålerenga - Selma Pettersen går på, Selma Pettersen går av
63' Jøsendal er farlig frempå igjen idet hun tar seg forbi Thomsen ute tli venstre og lemper ballen inn på bakerste stolpe.
63' Mål for Rosenborg, Emilie Joramo scorer!
67' Tennebø har fått seg smell her, men er klar for spill etter en liten sjekk.
68' Frispark til Rosenborg
69' Nydelig fotball av RBK sørger for ny corner!
69' Hjørnespark til Rosenborg
70' Hjørnespark til Rosenborg
70' Mål for Rosenborg, Sara Hørte scorer!
73' Spillerbytte Vålerenga - Ronja Arnesen går på, Ronja Arnesen går av
73' Frispark til Rosenborg
73' Mål for Rosenborg etter selvmål av Michaela Kovacs!
74' Spillerbytte Rosenborg - Synne Brønstad går på, Synne Brønstad går av
76' Hjørnespark til Rosenborg
78' Frispark til Vålerenga
78' Gult kort til Sara Hørte på Rosenborg
80' Hjemmelaget har full kontroll på dette nå. Gjestene ligger dypt i ramma mens Rosenborg triller på midten.
81' Dette er jo et veldig bra resultat for vertene som med seier i dag sikrer CL-kvalik, så vell som sølvmedalje.
82' Spillerbytte Rosenborg - Celine Nergård går på, Celine Nergård går av
84' Så er jo også dette resultatet veldig interessant med tanke på det som skjer neste helg. Dette er jo utvilsomt en boost for RBK, som går inn i finalen med økt selvtillit.
84' Frispark til Vålerenga
86' Hjemmelaget gjør som de vil i slutten her mot et Vålerenga som har mista piffen. Rosenborg triller på midten mens gjestene ligger i ramma.
88' Tennebø setter inn en god takling på Linberg som er på vei frem, men RBK vinner ballen tilbake med det samme.
89' Frispark til Vålerenga
89' Spillerbytte Vålerenga - Malin Sunde går på, Malin Sunde går av
89' Spillerbytte Rosenborg - Selma Sol Magnusdottir går på, Selma Sol Magnusdottir går av
89' Spillerbytte Rosenborg - Cille Nilsen går på, Cille Nilsen går av
90' Kampen er slutt
Der er kampen over på Lerkendal, og det ender 3-0 til Rosenborg som med det sikrer andreplass og Champions League-kvalifisering! Etter en seig første omgang hvor ingen av lagene fikk det helt til, viste Rosenborg frem et meget høyt toppnivå i den andre. Trønderne fløy ut fra startblokkene etter pause og ble belønnet etter rundt 15 minutter da Joramo satte ballen i nettet via en Vålerenga-forsvarer, etter det så de seg aldri tilbake. Med 1-0 banken fortsatte Rosenborg å male på, og fikk fortjent belønning mot et etterhvert resignert Vålerenga-lag. Til slutt ender det 3-0 til Rosenborg som får en verdig avslutning på sesongen på Lerkendal. Så blir det veldig spennende å se hva dette resultatet har å si for cupfinalen som går neste helg, hvor vi garantert får se en ganske annen utgave at dette Vålerenga-laget. Det var alt for nå, takk for følget.