– Tid, sted og formen for offentlig kritikk av egen spiller på den måten er feil og dårlig håndtert. Jokke har beklaget overfor spillergruppen og i media. Det er bra og nødvendig. Jeg har hatt møte med Jokke og han har fått en irettesettelse, sier daglig leder Svein Graff til VG.

Det var i et pauseintervju Jonsson sa følgende til TV 2 under Oslo-derbyet mot Lyn lørdag:

– Det er fullstendig utilgivelig av Mees Rijks. Det finnes ingen unnskyldninger. Du setter lagkameratene i en helvetes situasjon.

Mandag kommer Graff og Jonsson ut av et møterom på Intility Arena for å møte VG ute på tribunen i vårsolen.

OPPVASKMØTE: Daglig leder Svein Graff og sportssjef Joacim Jonsson i Vålerenga. Foto: Jostein Overvik

– Vi har hatt en god prat og snakket oss gjennom saken. Vi er begge to enige om at formen for kritikk ble i tøffeste laget. Vi får sette det på kontoen for at det kokte både på banen og i pausen, sier Graff, som hadde møte med Jonsson også søndag.

Graff avviser at saken får ytterligere konsekvenser for Jonsson.

– Dette ble en stor sak. Det må jeg bare tåle og takle. Jeg har ingen problemer med å skjønne at jeg er blitt irettesatt. Det respekterer jeg fullt ut, sier Jonsson til VG.

Reaksjonene har vært mange etter lørdagens kamp. Vålerenga-kjenneren Morten Pedersen mener sportssjefen bør gå.

«Joacim Jonssons offentlige utskjelling av Mees Rijks er de facto som en oppsigelse å regne», kommenterer Pedersen i Nettavisen.

«Det er mange uskrevne regler i fotballen, og en av dem handler om alltid å beskytte egne spillere, uansett dumskap i kampens hete. Enhver oppvask skal foregå i garderoben. Uten unntak» skriver den mangeårige sportsjournalisten.

– Jeg tror Morten Pedersen aldri har vært noe glad i meg noen gang. Det er jeg ikke veldig overrasket over, svarer Joacim Jonsson.

49-åringen fra Sollefteå i Sverige har bodd 27 år i Norge. I Vålerenga har Jonsson jobbet i litt over to år.

Flere andre har også reagert. Tidligere Start-spilleren Jon Hodnemyr skrev følgende på X etter kampen:

– Vi er enige om at vi må lære av dette og ikke gå slik ut mot en spiller. Det skal være rake pucker og høyt under taket i Vålerenga, men dette ble for sterk offentlig kritikk mot en ung spiller, sier Svein Graff.

Mees Rijks trente med laget mandag formiddag, men Vålerenga valgt å skjerme 21-åringen fra Amsterdam. VG fikk ikke intervjue ham. Spissen må sone karantene i søndagens Obos-møte med Mjøndalen, men er ventelig med i østkantderbyet mot Oppsal i cupen torsdag.

– Jeg plumpet ut i det. Formen ble altfor sterk. Vi har selvfølgelig full støtte til Mees. Jeg snakket med han lørdag, og beklaget for hele spillergruppen. Han har full støtte, sier Jonsson.

Sportssjefen opplyser han sørget for at den nye spissen hadde folk rundt seg lørdag kveld, og at han snakket videre med spissen søndag morgen.

– Er det ikke en uskreven regel at slike oppgjør med spillerne skal tas i garderoben og ikke offentlig?

– Ja, det er det. Men noen ganger flommer engasjementet over. Fotball er følelser, men det er beklagelig at det skjedde, svarer Joacim Jonsson.

Niso reagerer: – Grov bom

Niso-leder Kristoffer Vatshaug kaller Jonssons uttalelser for «overtramp».

– Det fine er at når det gjøres en så grov bom av en leder i norsk arbeidsliv, så reageres det, sier Vatshaug til VG.

Kristoffer Vatshaug

NISO-leder

– Det er bra at Vålerenga såpass raskt rydder opp. Men like viktig er det at omverden reagerer såpass raskt. Det er et godt tegn på at det vi i NISO snart har jobbet med i 30 år, virker, sier han.

NISO-lederen har selv seriegull med Molde og U-landskamper for Norge.

– Idrettsutøvere har rettigheter. De skal ha et trygt arbeidsmiljø og vernes mot dette. Denne hendelsen var en test og det er mange som instinktivt reagerer på at dette er en feil måte å gjøre det på, sier Kristoffer Vatshaug.

– Hvordan skal det skje?

– Jeg tror man skal skille på det som skjer eksternt og det som skjer mellom arbeidsgiver og arbeidstager. Idretten må ha takhøyde for å kunne gå inn i det som er feil, men det må håndteres internt. Andre team i norsk arbeidsliv har sikkert også noen ekstreme evalueringer. Slik er det i prestasjonsmiljøer. Det må man tåle. Men det må skje i trygge omgivelser hvor det er en likeverdig situasjon. Ingen sier at det ikke skal reageres, mener Vatshaug.

Rettelse:

Rettelse: VG skrev først at Joacim Jonsson har jobbet i Vålerenga i litt over ett år. Det riktige er at han startet i jobben 1. april 2022 og har vært i klubben i litt over to år. Feilen ble rettet 22. april klokken 21.05.

Se alle rettelser her.