En sjansefattig og nervøs finale måtte til slutt avgjøres med straffesparkkonkurranse.

Der ble Unai Simon den store helten. Først reddet han Lovro Majer sitt forsøk. Og da Aymeric Laporte satt ballen i tverrliggeren rett etterpå, vartet keeperen opp med nok en redning og sikret Spania sitt første trofé siden 2012.

– 11 år uten å vinne noe. Vi fortjener dette, og publikum fortjener dette. Dette er veldig, veldig viktig, sier Dani Olmo etter kampen.

– Jeg var død i beina i ekstraomgangene, men jeg ga alt for mitt lag og for det spanske folket, sier Rodri, Erling Braut Haalands lagkamerat i Manchester City.

Han ble også kåret til banens beste i finalen.

Denne seieren kommer etter flere år med mye motgang for Spania. I VM i 2014 røk de ut i gruppespillet. I VM i 2018 ble de ydmyket mot Russland. I EM 2020 tapte de i semifinalen mot Italia, og i VM i vinter så bommet de på tre av tre forsøk mot Marokko og røk ut i kvartfinalen.

Kroatia på sin side har også vært veldig nære å ta sitt første internasjonale trofé. De tapte VM-finalen i 2018, og tok bronse i VM i Qatar.

ETTERLENGTET: Kun Jordi Alba og Jesus Navas var med da Spania sist vant et trofé. Foto: JOHN THYS / AFP / NTB

Spania burde og ha scoret i ordinær tid. For drøye fem minutter før slutt trodde publikum knapt det de så, da Spania ikke satte ballen i mål.

Ansu Fati fikk ballen servert inne i feltet, og fra kort hold fikk han avsluttet mot hjørnet. Men der sto Ivan Perisic og fikk reddet ballen fra streken.

Dermed gikk kampen til ekstraomganger. Der var Kroatia nærmest først, men en utrolig god og viktig takling fra Nacho reddet mest sannsynlig et baklengsmål.

Før den enorme sjansen til Fati rett før slutt, så hadde Kroatia startet andre omgang best og vært det førende laget. Men de klarte ikke å skape de ordentlige store sjansene. Slik så også kampen ut i den første omgangen.

IKKE TIL Å TRO: Joselu tar seg til hodet da han så at avslutningen til Ansu Fati ble reddet på streken. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Spania er i Norges gruppe i EM-kvalifiseringen. De slo Norge 3–0 hjemme i første kamp av kvalifiseringen, men tapte borte mot Skottland. De spiller ikke kamper i kvalifiseringen igjen før til høsten.

Dette var den tredje finalen som er spilt i Nations League, etter oppstarten i 2018/2019-sesongen. Portugal vant den første utgaven, mens Frankrike er regjerende mester fra 2021. Da slo de nettopp Spania i finalen.