– I dag er det «tactical masterclass» fra Gerhardsson. Det er utklassing fra sidelinjen her, sier Bayern München-trener Alexander Strauss fra Viaplay-studio.

Ballen fant nettveggen for første gang etter et skudd fra Amanda Ilestedt, men først etter flere dueller og andreballer innenfor sekstenmeteren.

– Det her må være et av VM-historiens aller styggeste mål, fleiper Viaplays ekspertkommentator Lars Tjærnås.

– Men ballen havner hos Amanda Ilestedt, og selvfølgelig setter hun ballen på samme måte som hun har gjort hele VM – nådeløst i nettet, fortsetter han fra kommentatorboksen.

Arsenal-spilleren ligger dermed ett mål bak toppscoreren, japanske Miyasawa som nå er ute av VM.

SVENSK JUBEL: De svenske spillerne omkranser Amanda Ilsetedt (t.v.) etter hennes scoring mot Japan. Foto: SAEED KHAN / AFP / NTB

Fem minutter etter pause fikk Sverige straffe, etter en hands. Filippa Angeldal var sikker i sin sak og satte straffen kaldt forbi Yamashita.

– Det her må være KFUM Volda eller Hellerasten eller et volleyballag, med det baggerslaget der, sier Tjærnås.

Millimeterne var på Sveriges side nok en gang, etter at et frispark måtte sjekkes med mållinjeteknologi. Ballen var ikke over streken bak Musovic, som spilte nok en kjempekamp for svenskene, og det ble dermed ikke mål.

En straffebom og to tverrliggerskudd skulle til før de japanske fikk ballen i mål, men til ingen nytte. Japan fikk trøstemålet tre minutter før ordinær tid, men det ble med det for de tidligere VM-vinnerne.

TIL SEMIFINALE: Midtstopper Magdalena Eriksson og resten av de svenske spillerne kunne juble, mens VM endte i kvartfinalen for Japan. Foto: DAVID ROWLAND / Reuters / NTB

19-årige Maika Hamano ble skadet under treningen tidligere denne uken, og fikk innhoppet to minutter inn i overtiden.

Dermed er VM-eventyret over for Japan, som vant VM i 2011 og tok sølv i 2015.

Svenskenes semifinale mot Spania spilles tirsdag. Spanjolene spilte sin kvartfinale natt til fredag norsk tid, og vant 2–1 etter ekstraomganger mot Nederland.

De to andre semifinaleplassene avgjøres lørdag, når Australia møter Frankrike og England møter Colombia.

Sverige hadde millimeterne på sin side i kampen mot Japan. Det hadde de også i åttedelsfinalen mot USA: