– Det har vært mange nye ting og en bratt læringskurve for meg når det gjelder posisjonering, være uselvisk og vite når jeg skal skape rom for andre. Det kommer definitivt ikke naturlig, ler John Stones i intervju med BT Sports etter 3–0-seieren, hvor han selv hadde assisten da Erling Braut Haaland ble historisk.

For Manchester Citys katalanske manager har hatt stor suksess med å sette opp laget i en 3–2–4–1-formasjon offensivt, hvor en av forsvarsspillerne beveger seg opp i midtbaneleddet ved siden av det spanske midtbaneankeret Rodri.

Vanligvis har Pep Guardiola latt en av backene bevege seg inn, opp og frem, men mot Liverpool og Bayern München gjorde han en liten forandring.

– Dette skjer aldri med Bayern München, men all ære til Manchester City, de var briljante i begge bokser. Pep hadde en kampplan og det fungerte helt nydelig, sier tidligere Bayern München- og Manchester City-spiller Owen Hargreaves.

DISKUSJONER: Umiddelbart etter 1–0-scoringen kalte Pep Guardiola til seg Bernardo Silva og John Stones for å gi noen tydelige forklaringer på hvordan de skulle løse rollene sine. Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters / NTB

Istedenfor å springe tilbake på høyrebacken, måtte Stones isteden falle dypere og bli midtstopper sammen med Ruben Dias, mens Manuel Akanji ble stående bredt som høyreback.

– Vi forventet en 3–2–4–1-formasjon i oppbyggingen av spillet. De har spilt sånn i det siste, så det var ingen overraskelser og noe vi absolutt forventet. Jeg liker hvordan laget responderte på det. Det var veldig hardt arbeid uten ballen, og veldig mye personlighet med ballen, svarer Bayern München-trener Thomas Tuchel på VGs spørsmål om Pep Guardiolas grep overrasket ham.

– Men Stones pleier vel vanligvis å falle ned som back, mens i dag var han midtstopper?

– Jo, og Manuel Akanji spilte på høyresiden fordi han har mer fart, så det var ikke så overraskende, sier Tuchel, som før kampen begrunnet benkingen av veteranen Thomas Müller med at han ønsket farten til lynraske Leroy Sané, Kingsley Coman og Serge Gnabry.

Se forskjellen på John Stones’ rolle forklart her:

Grafikken viser hvordan John Stones’ (nummer fem) gjennomsnittsposisjon var mer sentralt og lavere i banen mot Bayern (til høyre) enn den var mot Southampton (til venstre), som følge av hans plikter som midtstopper. Foto: Sofascore

Underveis i kampen var begge managerne helt frenetiske på sidelinjen. Pep Guardiolas elleville kroppsspråk og energiske kommunikasjon var til å ta og føle på langt opp på tribunen, og man kunne se hvordan de to managerne hele veien gjorde små, taktiske justeringer.

– Jeg er emosjonelt ødelagt. Jeg har blitt ti år eldre i dag. Det var en så krevende kamp, sier Pep Guardiola.

Mens Pep Guardiola nylig snakket om formasjonsendringen i Champions League-exiten mot Lyon for noen sesonger siden, hvor han ble beskyldt for «å overtenke, var tirsdagens grep kun en liten taktisk justering.

– Jeg utfolder meg når jeg er der inne. Jeg prøver å lese situasjoner og gjøre det manageren ønsker fra meg, sier Stones selv.

Stones’ hylles av en rekke eksperter for måten han har løst sin nye rolle denne sesongen.

– John Stones’ prestasjoner i hybridrollen etter VM har vært enestestående, mener fotballeksperten og Liverpool-legenden Jamie Carragher.

En UEFA-jury kåret også John Stones til banens beste spiller, som i Daily Mail blir omtalt som «Barnsleys Busquets».

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg ble det, jeg synes hvem som helst kunne blitt det. Jeg vet ikke hva jeg skal si om det, for å være ærlig, sier Stones til beIN Sports.

På spørsmål om hvordan han lar Pep Guardiola endre kursen på karrieren hans, svarer han lattermildt:

– Jeg tillater det. Vi har vært sammen i syv år nå og jeg vet hva som forventes av meg. Jeg tror ikke han ville bedt meg om det om han ikke trodde at jeg kunne gjøre det, sier Stones til BT.